Prawidłowe smażenie mięsa

0
147

Wydawać by się mogło, że smażenie mięsa jest bardzo prostym procesem, którego wykonanie nie jest zadaniem trudnym. Aby jednak uzyskać naprawdę dobre efekty działania, a więc takie, że mięso będzie bardzo smaczne, wilgotne, a przy tym dobrze przygotowane, trzeba znać odpowiednie techniki działania w tym zakresie. Możliwości są naprawdę spore, ponieważ tak naprawdę, i technik smażenia jest wiele. Wszystko zależy od mięsa, które bierzemy pod uwagę.

Czy to proste?

Dla wielu ludzi smażenie mięsa wydaje się rzeczą banalną. Przecież zazwyczaj wrzucenie kawałka mięsa na patelnię czy do piekarnika to prosta rzecz. Jednak wcale do końca tak nie jest. Ludzie często mają problemy, ponieważ przyrządzone mięso jest niesmaczne lub po prostu niedosmażone. Różnego rodzaju mięsa są wartościowym i pożywnym posiłkiem, a wiele początkujących osób w kuchni zadaje sobie pytanie, jak smażyć mięso? Żeby mięso było dokładnie usmażone, najpierw trzeba zapoznać się z niezbędnymi informacjami. Pierwszą najważniejszą rzeczą jest rodzaj mięsa.

Najkrócej smażyć powinno się z całą pewnością przede wszystkim drób. A to dlatego, że mięso drobiowe jest dość kruche i szybko się ścina, przez co daje dobry smak. Filet z kurczaka pokrojony w paski usmaży się w przeciągu kilku minut – tak samo, jak wieprzowina. W przypadku tych mięs trzeba jednak uważać, by wysmażyć je całkowicie, gdyż surowe mogą wyrządzić krzywdę. Wołowinę zaś, wysmażyć możemy na trzy sposoby – krwiście, średnio i tak, by się wypiekła. Najczęściej wybieramy środkową opcję, ale znajdziemy zwolenników wszystkich trzech spośród nich.

Naczynie do smażenia

Kolejną ważną rzeczą jest naczynie, w którym chcemy smażyć dany rodzaj mięsa oraz kuchenka. Jak wiadomo, na większym płomieniu mięso usmażymy szybciej. Do smażenia najlepiej jest wybierać dobre i świeże rodzaje mięs. Chodzi tutaj głównie o smak, ponieważ nikt przecież nie chciałby jeść przeterminowanych i nieświeżych produktów. Różnego rodzaju karkówki, polędwice czy schaby idealnie nadają się do smażenia. Zanim przejdziemy do smażenia mięsa, musimy najpierw nagrzać porządnie patelnię. Następnie, aby mięso się nie przypaliło, musimy dodać tłuszcz. Dobrze jest poczekać, aż się dobrze nagrzeje. W momencie, gdy tłuszcz złapał odpowiednią temperaturę, wrzucamy kawałki mięsa. Następnie mieszamy co jakiś czas i czekamy, aż mięso będzie gotowe do spożycia. Ważne jest, by mieć na uwadze patelnię, ponieważ mięso może w łatwy sposób się przypalić.

Bardzo dobrze jest zacząć smażyć na wysokim ogniu. Po kilku minutach na czas przypiekania możemy zmniejszyć, aby mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Na patelni nie może znajdować się zbyt dużo mięsa. W tym przypadku mięso pewnością będzie niesmaczne. Ponadto pamiętajmy, aby w naczyniu znajdowały się w miarę równe kawałki. Tylko wtedy mamy pewność, że każdy kawałek mięsa jest gotowy i usmażony. To ważna rzecz, ponieważ niektóre kawałki mogą być spalone, a niektóre surowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here