Mięso mielone – jakie wybrać?

0
323

Mięso mielone w kuchni to w zasadzie bardzo dużo. Niektóre panie domu nie wyobrażają sobie, aby nie mieć takiego półproduktu w swojej lodówce. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ mięso mielone w kuchni to mnóstwo możliwości przygotowania ciekawych i jednocześnie smacznych dań.

Dania z mięsem mielonym

Na czoło wysuwają się oczywiście klasyki, czyli kotlety mielone. Te można przygotować w różnych wersjach i za każdym razem będą smakować inaczej.
Mięso mielone wykorzystamy do zrobienia gołąbków. To kolejna potrawa, którą warto od czasu do czasu serwować swoim domownikom. Nawiasem mówiąc, to danie w dobrej cenie, bo wprawdzie mamy w nim mięso, ale po dodaniu ryżu i kapusty, zyskujemy sporo jedzenia i tym samym nie wychodzi już tak drogo. Niestety, żywność jest droga, a chyba będzie jeszcze droższa, bo coraz trudniej jest ją wyprodukować. Ocieplenie klimatu powoduje, że okresy suszy wydłużają się, a to nie sprzyja uprawom.
Mięso mielone w kuchni to też podstawowy produkt do zrobienia lasagne. To włoskie danie doskonale przyjęło się i u nas. No cóż, wyśmienicie smakuje i to już wystarczy, aby zostać fanem tegoż dania. A skoro już jesteśmy przy kuchni włoskiej, to nie zapominajmy o włoskim ragu alla bolognese. Też jest pyszne i do tego szybko się je przyrządza. Czegóż chcieć więcej?
Jedni mięso mielone kupują gotowe, najczęściej w supermarketach, a inni z kolei postępują inaczej. Mianowicie, albo kupują mięso w kawałku i dopiero w domu sami je mielą, albo też proszą o zmielenie na miejscu, w sklepie. Tym sposobem wiemy, co kupujemy. Skład gotowych mielonek czasami budzi nasze wątpliwości, więc może nie idźmy w tę stronę.

Jakie mięso kupić?

Sklepy oferują nam już przygotowane zmielone mięso, wieprzowe, wieprzowo – wołowe, drobiowe, rzadziej cielęce. Wykorzystywane jest w kuchni powszechnie, można z niego przygotować farsz, sos, kotlety mielone, pulpety, hamburgery – dobre, smaczne i niedrogie. Ponieważ głównie, mięso mielone przygotowuje się głównie z łopatki wieprzowej lub wołowej, wiele osób woli kupić w sklepie mięsnym wybrany przez siebie kawałek mięsa i poprosić o zmielenie na miejscu. W tym przypadku jest pewność, że mięso mielone jest takie jak chcemy. Potrawy z mielonego mięsa przygotowuje się dość szybko, a dla kogoś kto stawia w kuchni pierwsze kroki, nie są one problemem. Trzeba pamiętać, że mięso mielone z drobiu i dziczyzny musi być wykorzystane bezpośrednio po zmieleniu, mięso wieprzowe i wołowe, może leżeć w lodówce nieco dłużej. Gdy mamy za dużo zmielonego mięsa, możemy je również zamrozić, ale nie może być dłużej w zamrażarce niż trzy miesiące. Przestrzeganie terminów mrożenia jest bardzo ważne, ponieważ wiele produktów ma różne okresy przechowywania. Pamiętajmy, że od tego również zależy nasze zdrowie.

Na zakończenie niniejszego artykułu dodajmy jeszcze jedną uwagę. Mianowicie, mięso mielone zawsze warto mieć w swoim zamrażalniku. W każdej chwili można je wyjąć, rozmrozić i już mamy bazę do zrobienia dobrego jedzenia. A podkreślmy, że z mięsa można najszybciej przygotować jakieś danie. Inaczej zupełnie ma się rzecz z potrawami jarskimi. Pierogi zjedzą wszyscy chętnie, ale ich zrobienie to sporo pracy i czasu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here