Wielu obcokrajowców odwiedzających Polskę, na pewno stwierdzi, że kuchnia polska jest przepyszna. Dlaczego? Potrawy sięgają do tradycji i są również zainspirowane zagranicznymi trendami.
Jakie potrawy należą do polskich specjałów?
Przede wszystkim powinno się wymienić bigos, który jest przygotowywany nie tylko w Święta Bożego Narodzenia. Bigos składa się z kiszonej kapusty, grzybków, mięsa, kawałków kiełbasy i różnych przypraw. Bigos przyrządza się dość długo, ale każdy kto go spróbował, wie, że naprawdę warto spędzić czas nad kuchenką, by powstało jedno z najbardziej znanych polskich dań. Tradycyjną potrawą są takie pierogi nadziewane różnym rodzajem farszu. Jakim? Może to być nadzienie z suszonych grzybów, zebranych w ogrodzie truskawek, malin, szpinaku. Wiele gospodyń dodaje kapustę, przyprawy. To przysmak każdej polskiej rodziny. Polacy zachwycają swoją kuchnią zagranicznych gości.
Co można zaproponować na deser?
Tradycyjną szarlotkę przyrządzoną z jabłek prosto z sadu. Każdy zachwyci się niezwykłym aromatem, wyjątkowym smakiem, puszystym ciastem i kruszonką, która pokrywa szarlotkę. Charakterystyczny dla Polski jest również żurek przygotowywany na tradycyjnym zakwasie. Przygotowanie trwa dość długo, ale kucharzom to nie przeszkadza, bo zachwyt w oczach gości jest przepiękną i wartościową nagrodą. Kuchnia popularna w Polsce jest znana na całym świecie. Zachwycają się nią Amerykanie, Niemcy, Japończycy o w ogóle każdy, kto odwiedzi Polskę. Turyści pytają o przepisy na dania, które im szczególnie smakowały. Zachwycają się kompotem ze świeżych truskawek, malin, wiśni, gruszek, jabłek, bo w ich krajach nie pije się kompotów, co jest dosyć dziwne, przecież kompoty są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Niewątpliwie turyści próbujący polskich dań są pod wielkim wrażeniem i proszą o dokładkę, co wywołuje uśmiech na twarzach Polaków, każdy lubi być przecież doceniany. Polskie spiżarnie są pełne przetworów, kiszonych ogórków i wszystkiego, czego potrzebujemy do przyrządzenia polskim dań.