Latem miłośnicy kawy często rezygnują z gorącej postaci tego napoju na rzecz jego zimnego odpowiednika. Pyszny napój z lodem dodaje energii, a jednocześnie orzeźwia. Jak przygotować mrożone latte? Co można do niego dodać?
Mrożone latte z ekspresu
W przypadku mieszanek z mlekiem i lodem warto zadbać o to, by w napoju nie znalazły się fusy. Z tego powodu lepiej przygotować kawę z ekspresu, a nie z zalewanych gorącą wodą zmielonych ziaren. Doskonale sprawdzą się zarówno urządzenia ciśnieniowe, jak i ręczne, np. french pressy. Najważniejsze, by efektem ich działania było espresso, do którego następnie można dodać mleko.
Warto zachować następujące proporcje:
- 40 ml kawy,
- 130 ml mleka,
- kostki lodu według uznania.
Sposób przygotowania mrożonego latte:
Do szklanki włóż kostki lodu. Przygotuj espresso w ekspresie dowolnego typu. Do szklanki z lodem wlej mleko. Dodaj porcję kawy bez fusów. Całość udekoruj np. wiórkami czekoladowymi lub przyprawami do kawy. Jeśli chcesz, możesz również spienić mleko. Gdy podajesz latte gościom, doskonałym pomysłem jest umieszczenie napoju w ozdobnej, wysokiej szklance. Wówczas warstwy lodu, mleka i kawy będą doskonale widoczne.
Latte w kapsułkach
Jeśli korzystasz z ekspresu na kapsułki, możesz przygotować kawę znacznie szybciej. Istnieją bowiem gotowe mieszanki, które wystarczy tylko umieścić w urządzeniu. W sytuacji, gdy kochasz latte, ale chcesz przygotować je samodzielnie, dobrym pomysłem jest umieszczenie w ekspresie kapsułki espresso. Potem wystarczy połączyć je z mlekiem i lodem, zgodnie z przedstawionymi wyżej proporcjami i instrukcją.
Kapsułki do ekspresów różnią się od siebie smakiem. Na rynku można znaleźć różnego rodzaju kawy czarne oraz aromatyzowane, zamknięte w kapsułce. Dzięki temu zaledwie jedno kliknięcie dzieli Cię od wysokiej jakości kawy. Kawy w kapsułkach np. od Nespresso, to wysokiej jakości mielone ziarna, zamknięte w szczelnej aluminiowej kapsułce. To sprawia, że każdy przyrządzany napar, jest jak ze świeżo otwartej paczki kawy, z niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Fani kaw mlecznych również nie będą poszkodowani, ponieważ wystarczy spienić ulubione mleko lub napój roślinny i dodać do przyrządzonej czarnej kawy, by uzyskać wspaniałą w smaku latte czy wykwintne cappuccino.
Smakowe latte
Jeśli wolisz mniej typowe napoje, doskonałym pomysłem będzie zaparzenie smakowego latte. W tym celu może posłużyć m.in. kawą z dodatkowymi aromatami. Na rynku znaleźć można takie produkty np. o aromacie czekoladowym, waniliowym czy crème brûlée. Dodanie do nich mleka pozwala na przygotowanie pysznego latte w nieco ciekawszej wersji.
Istnieje również opcja dodania do latte innych składników. Wówczas warto zastosować klasyczne espresso i zwykłe mleko, a następnie dopełnić całość smakowymi syropami, wiórkami czekoladowymi czy laską wanilii. Wiele osób kocha słodkie kawy, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by do napoju dodać dowolny słodzik – cukier, ksylitol, erytrytol czy nawet miód.
Latte smakuje doskonale również w wersji gorącej, dlatego gdy minie sezon letni, możesz wciąż przygotowywać ten pyszny napój. Wówczas zamiast lodu doskonale sprawdzą się syropy owocowe, pieczona i zblendowana dynia czy przyprawy korzenne.