Tutaj jesteś

Kuchnia kresowa – znasz, choć możesz o tym nawet nie wiedzieć!

11 marca 2020 Dieta


Kuchnia włoska, tajska, meksykańska czy chińska – żadna z nich nie jest najpopularniejszą w Polsce. Według wielu rankingów to kuchnia kresowa cieszy się największą sympatią Polaków. Choć mało kto o tym wie, wspomniana kuchnia kresowa towarzyszy nam od dawien dawna!

Nutka historii…

Kuchnia kresowa ma wiele korzeni – kształtowała się pod wpływem kuchni litewskiej, tureckiej, żydowskiej i białoruskiej. Niegdyś były to dania, które wykorzystywały przede wszystkim produkty leśne i rolnicze, zaś sporym powodzeniem cieszyły się także drób i wieprzowina. Obecnie kuchnia kresowa to wykorzystywanie prostych składników do stworzenia obfitych potraw. Choć niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, kuchnia kresowa jest obecna niemal w każdej restauracji i w praktycznie każdym polskim domu. Niekiedy nie musimy nawet korzystać ze specjalnych przepisów, aby samodzielnie móc delektować się daniem reprezentującym kuchnię kresową.

Przykładowe przepisy:

1) Polędwica wiejska Potrzebujemy: 100 dag polędwicy, 30 dag boczku wędzonego, 50 dag podgrzybków, 4 cebule, pieprz mielony, sól, 4 ząbki czosnku, olej. Sposób przygotowania: Polędwice przygotować, zalać marynatą z oleju, czosnku, pieprzu i soli, grzyby ugotować i odcedzić, cebulę i boczek obsmażyć na oleju, finalnie usmażyć mięso na patelni lub grillu. 2) Babka kartoflana Potrzebujemy: kilogram ziemniaków, cienka kiełbasa, 30 dag pokrojonej słoniny, cebula, 3 jajka, sól, pieprz. Sposób przygotowania: zetrzeć ziemniaki, odcisnąć i przełożyć do miski, później dodać jajek i wymieszać, na osobnej patelni smażyć słoninę, cebulę oraz cienką kiełbaskę – gdy cebula się zarumieni, połączyć z ciastem ziemniaczanym. Przyprawić wedle uznania. 3) Tagliatelle z salami Potrzebujemy: makaron tagliatelle, śmietana 18%, salami, pomidory, olej, żółty ser, woda, sos (może być w saszetce). Sposób przygotowania: ugotować makaron, na osobnej patelni przygotować salami z pomidorami, po chwili dopiero dodać makaron. Sos wymieszać ze śmietaną i dodać wody, po chwili dorzucić makaron i wspólnie gotować przez 3/4 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Wskazane przepisy nie są szczególnie czasochłonne, ale wszystkie dania zapewnią nam nasycenie i pyszne smaki! Smacznego!

Podstawy kul transportowych

Redakcja variantclub.pl

Redakcja Variantclub.pl to zespół entuzjastów, którzy z pasją tworzą wartościowe treści dla naszych czytelników.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?