Nauka gotowania – jak zacząć?

0
153

Kuchnia kojarzy nam się z wieloma skojarzeniami, kolorami i zapachami. Kiedy jednak myślimy o kuchni, to pierwsze co przychodzi większości z nas do głowy, to oczywiście gotowanie.

Tak, gotowanie to nieodłączne zajęcie związane przede wszystkim właśnie z kuchnią. Nie każdy z nas lubi oczywiście gotować, ale zdecydowanie każdy (lub prawie każdy) z nas uwielbia jeść. Niestety bez gotowania i odpowiedniego przyrządzania jedzenia możemy pomarzyć o jedzeniu smacznych, zdrowych i dobrze zrobionych potraw.

Co możemy gotować w takim razie?

Wszystko zależy od naszego stopnia wtajemniczenia w tajniki gotowania. Wiadomo, że nie „porwiemy się z motyką na słońce” i nie zaczniemy z dnia na dzień przygotowywać najwykwintniejszych dań z kuchni francuskiej czy też włoskiej w momencie kiedy jedyną potrawą jaką gotowaliśmy w życiu, była jajecznia, spaghetti bolognese i zupa pomidorowa. Tak samo jak w życiu, tak i również w gotowaniu, musimy wszystko zaczynać od małych kroczków dzięki którym powoli i z czasem dojdziemy do celów, które sobie założymy.

Proste dania

Na początek warto zacząć więc od dań i potraw prostych, takich które nie zawierają w sobie wiele składników oraz których sposób przygotowania i przepis nie są dłuższe niż jedna strona a4. Na start bardzo dobrym pomysłem mogą być na przykład zupy, dania oparte o ryż czy też sosy do mięs. Są to bowiem dania i dodatki składające się z zaledwie kilku składników (maksymalnie kilkunastu) i w trakcie ich przygotowywania bardzo ciężko będzie żebyśmy coś na przykład przypalili.

Weźmy na ten przykład sosy do mięs, takie jak sos czosnkowy, sos miodowy, musztardowy, ziołowy czy też koperkowy. Do ich przygotowania wystarczą nam same przyprawy (świeże, które zmielimy dopiero w naszej kuchni lub też gotowe i już zmielone), trochę oliwy lub oleju, czasami jogurt, miód, musztarda, sos sojowy lub chili, czasami również sok z cytryny czy też cukier. Jedyne co będziemy musieli znać to odpowiednie proporcje. Jest to dodatek do potraw od którego warto zacząć swoją naukę z gotowaniem.

Sosy do mięs to niemal podstawa

Tutaj najbardziej można uwzględnić konkretne sosy pieczeniowe. Na pewno będą one doskonale podkreślały właściwości takiej potrawy. To, co wyróżnia niektóre sosy to przede wszystkim odpowiednie dodatki. Tutaj można zważyć, że nic tak bardzo dobrze nie wypełnia smaku takiego sosu jak dodatek pieczarek, smażonej cebulki, czy śliwki. Nie tylko używamy sosów typowo pieczeniowych. Zdarza się, że korzystamy z tych bardziej aromatycznych, którymi niewątpliwe są sos czosnkowy, śmietanowy, czy specjalny sos tzatziki. Na pewno bardzo dobrze można w tym uwzględnić wszelkiego rodzaju nowości mięsne, przygotowywane bardzo szybko i smacznie z sałatkami. Dzięki temu nasza potrawa będzie bardzo dobrze podkreślona. Sos ostry z pewnością będzie bardzo dobrze prezentował. Najprostsze odniesienie sosu, który można wykorzystać przykładowo do sałatki gyros, gdzie kawałki kurczaka pozostają bardzo dobrze postrzegane to przede wszystkim sos majonezowo-kechupowy. Oczywiście można uwzględnić także inne sosy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here