Jak przygotować idealne ogórki kiszone?

0
80

Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych i najbardziej lubianych przetworów. W wielu domach przygotowywane są co roku, nie tylko przy okazji sezonu ogórkowego. Za sprawą naturalnego procesu fermentacji mlekowej, warzywa te zyskują wiele cennych właściwości. Nie bez znaczenia pozostają także ich walory smakowe, dzięki którym doskonale pasują do rozmaitych posiłków. W przygotowaniu tego przetworu kluczowe znaczenie ma umiejętny dobór proporcji składników w zalewie. Jak kisić ogórki, aby były smaczne, jędrne i chrupiące?

Właściwości ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są mniej kaloryczne od świeżych, ze względu na przekształcenie zawartych w nim cukrów prostych w kwas mlekowy na skutek fermentacji. W ich składzie znaleźć można witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez czy wapń. Ogórki kiszone to naturalny probiotyk, który wzmacnia i oczyszcza organizm. Obecność kwasu mlekowego przyczynia się do poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz jelit, wspomagając trawienie i wchłanianie pokarmu. Spożywanie ogórków kiszonych korzystnie wpływa na stan mikroflory jelitowej. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości po ich zjedzeniu, a także zapobiega zaparciom. Włączenie ogórków kiszonych do diety zapobiega anemii oraz poprawia kondycję włosów, skóry czy paznokci.

Jak przygotować idealne ogórki kiszone

Składniki do ogórków kiszonych

Do kiszenia najlepiej nadają się stosunkowo małe lub średnie ogórki gruntowe. Większe zawierają dużo pestek, przez co w procesie fermentacji stają się miękkie i puste w środku. Duże okazy wciąż jednak wykorzystać można do sałatek czy zupy ogórkowej. Na kiszone najlepiej nadają się ogórki świeżo zerwane, jednak nie każdy ma do takich dostęp. Jeżeli zerwane były wcześniej, warto moczyć je w wodzie przez minimum 2-3 godziny. Do kiszenia należy wybierać ogórki jędrne, twarde i pozbawione uszkodzeń. Poza nimi niezbędne jest przygotowanie zalewy, której podstawę stanowi woda oraz sól – najlepiej kamienna niejodowana, przeznaczona specjalnie do przetworów. Uzupełnieniem tego roztworu są przyprawy, takie jak korzeń chrzanu, czosnek oraz koper razem z baldachami. Zalewę do ogórków kiszonych doprawić można również zielem angielskim i liściem laurowym, jednak nie jest to konieczne.

Przygotowanie zalewy i pojemników

Zalewa do ogórków kiszonych składa się przede wszystkim z wody oraz soli, dlatego to ich proporcje mają kluczowe znaczenie dla smaku. Z reguły na 1 litr wody wystarczą 2 płaskie łyżki niejodowanej soli kamiennej. Takie same proporcje można uzyskać, stosując 1 czubatą łyżkę na 1 litr wody. Ilość soli zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji. Nie warto jednak z nią przesadzać, bo zbyt słone kiszonki nie są szczególnie apetyczne. Ogórki kiszone na zimę najlepiej robić w szklanych słoikach, chociaż niektórzy wykorzystują do tego celu duże plastikowe butelki. To drugie rozwiązanie nie jest niestety zbyt ekologiczne. Należy też pamiętać, że nie wszystkie butelki nadają się do kiszenia. W tym celu stosować można jedynie pojemniki polipropylenowe wielokrotnego użytku, oznaczone symbolem PP (5). Butelki wykonane z tego tworzywa nie wchodzą w reakcję z przechowywaną wewnątrz żywnością, dzięki czemu są bezpieczne.

Jak przygotować idealne ogórki kiszone

Jak kisić ogórki?

Ogórki należy umyć pod zimną wodą, a także przepłukać chrzan, koper i użyte liście. Korzeń chrzanu najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek pozbawić łupinek i zmiażdżyć nożem poszczególne ząbki. Do słoika najpierw należy wyłożyć część kopru, kawałki chrzanu oraz ząbki czosnku. Kolejny krok to pionowe, ciasne układanie ogórków, między które wcisnąć można także pozostałe składniki. Przygotowaną zalewę warto dokładnie przemieszać, aż sól całkiem się rozpuści. Przestudzoną, letnią wodą należy zalać słoiki wypełnione ogórki, zakrywając je w całości. Słoiki trzeba na koniec zakręcić i odstawić na trzy dni, unikając trzymania ich w słońcu. Więcej szczegółów dotyczących tego przepisu można znaleźć na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-kiszone/, gdzie dostępne są także inne pomysły na przetwory ogórkowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here