Kuchnie świata – jakie wyróżniamy?

Najsłynniejsze kuchnie świata to temat, który z całą pewnością będzie w stanie zainteresować sporo osób. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. Co więcej, jedna z tych rzeczy, na które większość z nas stać. Znawcy od ludzkiej psychiki twierdzą, że dobre jedzenie działa pozytywnie na nasze samopoczucie. Zatem nie pozostaje nic innego jak tylko iść w tym kierunku.

Kuchnie na świecie

Gros osób znajduje rzeczywiście przyjemność w w przygotowywaniu dobrego jedzenia. Tym bardziej, że w naszej rzeczywistości mamy dostęp do wielu produktów, o których w czasach słusznie minionych można było li tylko pomarzyć. A które kuchnie świata są najbardziej popularne? No cóż, istnieją pewnie różne rankingi i top- listy, na których będą różne kucnie na początku. Na potrzeby niniejszego artykułu stwórzmy własny ranking. Z całą pewnością do najbardziej znanych i jednocześnie najbardziej popularnych należy kuchnia włoska. I nie chodzi tutaj li tylko o pizzę, choć ta niewątpliwie kuchnię włoską rozsławiła. Włosi nauczyli nas też jeść makarony na różne sposoby, owoce morza czy warzywa. W ojczyźnie Dantego i Petrarki każdy region ma swoją kuchnię i dlatego w sumie mamy takie bogactwo smaków.

Odpowiedni alkohol

Niewątpliwie smak włoskiego jedzenia podkreśla odpowiednie wino. Gatunków tego alkoholu znajdziemy tam wiele. Wina Włosi piją sporo, ale dodajmy, że jest ono stosunkowo tanie. Mówiąc o kuchni Półwyspu Apenińskiego, nie możemy zapomnieć o włoskich dolce. Pyszne lody, wspaniałe cannoli siciliani to tylko na początek. Kuchnia francuska niewątpliwie też wpisuje się na top-listę: kuchnie świata. Francuzom zawdzięczamy niewątpliwie masło w kuchni. Praktycznie rzecz biorąc, bez masła nie ma dobrego jedzenia. Tarty, zupa cebulowa, ślimaki, żabie udka, foie gras, małże, sery, creme brulee to taka podstawa, ale Francuzi mają do zaoferowania dużo więcej. Żeby poznać różne kuchnie świata, trzeba po prostu zacząć podróżować. Można różne dania przygotować sobie w domu, bo mamy już z czego, ale najlepiej spróbować przecież oryginału na miejscu.

Redakcja variantclub.pl