Kuchnia kresowa – znasz, choć możesz o tym nawet nie wiedzieć!

0
30

Kuchnia włoska, tajska, meksykańska czy chińska – żadna z nich nie jest najpopularniejszą w Polsce. Według wielu rankingów to kuchnia kresowa cieszy się największą sympatią Polaków. Choć mało kto o tym wie, wspomniana kuchnia kresowa towarzyszy nam od dawien dawna! Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. W przygotowaniu potrawy kuchni kresowe są proste w przygotowaniu oraz oszczędne. Podstawowym składnikiem tej kuchni są ziemniaki. Z ziemniaków przygotowuje się podstawowe dania, które są bardzo lubiane przez większość, takie jak pyzy, kartacze czy placki ziemniaczane. W kuchni kresowej duże miejsce zajmują zupy, najbardziej znane to: barszcz ukraiński, chłodnik litewski oraz solianka, która może być mięsna, rybna czy grzybowa. Inne potrawy to dania główne: babka ziemniaczana; kluski: kartacze (podłużne nafaszerowane mięsem z cebulą), cepeliny (farsz z mięsa wieprzowego i majeranku), kołduny (małe pierożki, które są nadziane surowym mięsem). Znane przez wielu są słodkości kresowe: sękacz – ciasto pieczone nad otwartym ogniem, polewane na wałek i charakteryzujące się takimi sękami, stąd nazwa, innym przysmakiem kutia, która jest tradycyjną potrawą wigilijną.

Nutka historii…

Kuchnia kresowa ma wiele korzeni – kształtowała się pod wpływem kuchni litewskiej, tureckiej, żydowskiej i białoruskiej. Niegdyś były to dania, które wykorzystywały przede wszystkim produkty leśne i rolnicze, zaś sporym powodzeniem cieszyły się także drób i wieprzowina. Obecnie kuchnia kresowa to wykorzystywanie prostych składników do stworzenia obfitych potraw.

Choć niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, kuchnia kresowa jest obecna niemal w każdej restauracji i w praktycznie każdym polskim domu. Niekiedy nie musimy nawet korzystać ze specjalnych przepisów, aby samodzielnie móc delektować się daniem reprezentującym kuchnię kresową.

Przykładowe przepisy:

1) Polędwica wiejska
Potrzebujemy: 100 dag polędwicy, 30 dag boczku wędzonego, 50 dag podgrzybków, 4 cebule, pieprz mielony, sól, 4 ząbki czosnku, olej.

Sposób przygotowania: Polędwice przygotować, zalać marynatą z oleju, czosnku, pieprzu i soli, grzyby ugotować i odcedzić, cebulę i boczek obsmażyć na oleju, finalnie usmażyć mięso na patelni lub grillu.

2) Babka kartoflana
Potrzebujemy: kilogram ziemniaków, cienka kiełbasa, 30 dag pokrojonej słoniny, cebula, 3 jajka, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: zetrzeć ziemniaki, odcisnąć i przełożyć do miski, później dodać jajek i wymieszać, na osobnej patelni smażyć słoninę, cebulę oraz cienką kiełbaskę – gdy cebula się zarumieni, połączyć z ciastem ziemniaczanym. Przyprawić wedle uznania.

3) Tagliatelle z salami
Potrzebujemy: makaron tagliatelle, śmietana 18%, salami, pomidory, olej, żółty ser, woda, sos (może być w saszetce).

Sposób przygotowania: ugotować makaron, na osobnej patelni przygotować salami z pomidorami, po chwili dopiero dodać makaron. Sos wymieszać ze śmietaną i dodać wody, po chwili dorzucić makaron i wspólnie gotować przez 3/4 minuty. Sos powinien zgęstnieć.

Wskazane przepisy nie są szczególnie czasochłonne, ale wszystkie dania zapewnią nam nasycenie i pyszne smaki! Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here