Gazpacho – zupa na zimno

Gazpacho jest to chłodnik z hiszpańskich pomidorów. Jest to danie kuchni hiszpańskiej. Przepis na gazpacho uwzględnia szereg różnego rodzaju składników. Wśród nich wymienia się składniki takie jak pomidory, ogórki gruntowe lub szklarniowe, paprykę, cebulę, czosnek, papryczkę chili.

Gazpacho – przepis

Do gazpacho dodaje się również przyprawy takie jak sok z limonki lub cytryny, ocet winny, oliwę extra vergine. Niezbędne są także kromki chleba oraz woda. Wszystkie składniki powinny być dodawane do gazpacho w odpowiednich proporcjach, a sam przepis powinien być przygotowywany krok po kroku. Proporcje natomiast zależą od tego, ile porcji dania planowane jest do przygotowania. Pierwszym krokiem jest sparzenie pomidorów wrzątkiem oraz ich obranie. Następnie należy pokroić pomidory oraz inne warzywa takie jak ogórki szklarniowe lub gruntowe, paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Kolejnym krokiem jest dodanie do tego wszystkich niezbędnych przypraw, wśród których wymienia się sok z limonki lub cytryny, ocet winny, oliwę extra vergine. Do powstałej masy dodaje się także kromki chleba oraz wodę. Następnie należy przełożyć wszystko do kielicha blendera oraz bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Powstałą zupę można doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem czy chili, wedle gustu i uznania. Całość po doprawieniu należy chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny, ale najlepiej jakby ten czas był dłuższy. Można też powstałą zupę włożyć na chwilę do zamrażarki.

Przekąska lub przystawka

Gazpacho można podawać jako przekąskę pomiędzy posiłkami, chłodzącą zupę, a także jako przystawkę do dania głównego. Do gazpacho można zaserwować szereg różnego rodzaju dodatków takich jak salsa, ser feta czy też opiekany w tosterze chleb. To danie kuchni hiszpańskiej w szczególności sprawdzi się w upalne dni, kiedy każdy pragnie spróbować czegoś chłodnego. Jest to danie bardzo tradycyjne, które z całą pewnością przypadnie do gustu każdej, nawet najbardziej wybrednej osobie. Kuchnia hiszpańska jest bardzo znana i polecana na świecie.

Redakcja variantclub.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *