W sezonie – jakie produkty jeść?

0
27

Każdy, kto odwiedził południowe kraje Europy, wie, że produkty żywnościowe używane w tamtejszej gastronomii są niebywale świeże, smaczne, a po warzywach i owocach widać, że dojrzewały w południowym słońcu, nie tknięte jakimikolwiek pestycydami. Podobnie ryby, owoce morza, niemal prosto z wody trafiają do kuchni. Nie ma możliwości, żeby nawet w upale ponad 40 stopni otrzymać w restauracji czy kupić na bazarze nieświeże produkty. W dodatku, nie znajdziemy w sklepach produktów rolnych, które nie występują tu o tej porze roku. Nasze sklepy pełne są pomidorów przez całą zimę, choć to nie sezon na nie w naszym kraju – ale kuszą ceną, wyglądem, mimo tego iż w smaku nie przypominają pomidora, niektórzy chętnie je kupują. W kuchni środziemnomorskiej, najwięcej warzyw i owoców zjada się od wiosny do jesieni, zimą zjada się więcej mięsa, kiedy to owce przeznacza się do uboju. Ryby i owoce morza goszczą w kuchni przez cały rok, ale najchętniej te z okolicznych połowów – tym samym wspierani są rybacy z najbliższych okolic. Podobnie jest z rolnikami, producentami serów i pozostałymi, zajmującymi się produkcją żywności.

Warto z nich korzystać

Produkty sezonowe to najlepsze, co nas spotyka, jeśli chodzi o jedzenie. Bardzo dobrze, że wiosna już praktycznie do nas zawitała, bo nim się obejrzymy, już będziemy mieli w sklepach świeże szparagi. Smakosze szparagów już nie mogą się doczekać, żeby je móc pałaszować. A sposobów na ich przyrządzanie jest naprawdę dużo, więc każdy niewątpliwie znajdzie swój ulubiony.
Produkty sezonowe warto jeść, bo są świeże i w związku z tym zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Kiedy jeść świeże owoce i warzywa jak nie w sezonie? Wszak zamrożone już nie smakują tak samo jak świeże. Chociaż znawcy przedmiotu twierdzą, że lepszą wartość odżywczą mają mrożonki niż owoce czy warzywa, które przechowywane są już jakiś okres od momentu zerwania z krzaka czy z drzewa. Mówiąc o produktach sezonowych nie sposób nie wspomnieć o pomidorach. To jest właściwie hit późnego lata i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Gros osób nie wyobraża sobie sytuacji, żeby nie zrobiło pomidorowych zapasów an zimę. Pomidorów trzeba się najeść niejako na zapas, kiedy są, a resztę koniecznie trzeba przetworzyć, by przez kolejnych kilka miesięcy móc cieszyć się ich smakiem. A nie ma nic lepszego niż lato zamknięte w słoikach z pomidorami. Z pomidorów ludzie robią sałatki, przeciery czy sosy..Wszystko zejdzie w ciągu zimy, szczególnie w tych domach, w których regularnie przygotowuje się posiłki.

Sezonowe owoce

Produkty sezonowe to przecież też owoce. Już niedługo będziemy mieli truskawki, a nieco później czereśnie, potem pierwsze jabłka. Jedzmy je i delektujmy się nimi. Istnieje teoria, która mówi, że najzdrowsze dla naszego organizmu są jednak owoce nasze, nie egzotyczne. Coś na pewno w tym jest. Poza tym dodajmy jeszcze uwagę, że te egzotyczne owoce czy nawet warzywa muszą być potraktowane różnymi chemicznymi preparatami, żeby dotarły na miejsce przeznaczenia w dobrym stanie, niezepsute. A jeśli chodzi o banany, to przecież te pakowane są jeszcze niedojrzałe, a proces dojrzewania dokonuje się w czasie transportu. Nie ma więc jak krajowe produkty sezonowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here