Kuchnia włoska – bogaty smak

1
170

Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych kuchni na świecie. Potrawy, które wchodzą w jej skład posiadają niesamowicie bogaty smak, aromat, a także wygląd. Efekty takie możliwe są do uzyskania poprzez wykorzystanie wysokiej jakości świeżych składników, a także samodzielnemu sposobowi przygotowywania dań. Włosi uwielbiają przepyszną kuchnię, uwielbiają jeść smakowite potrawy, ale także potrafią cieszyć się z każdej chwili. Odpowiednio celebrują oni każdy moment spożywania posiłków, delektują się nim oraz traktują z odpowiednim szacunkiem.

Produkty i przyprawy

Kuchnia włoska opiera się przede wszystkim na świeżych produktach oraz przyprawach. W szczególności bogata jest ona w różnorodne warzywa, wśród których najbardziej popularne są pomidory i ich przetwory. Natomiast wśród najbardziej popularnych przypraw, które są wykorzystywane w kuchni włoskiej można wymienić między innymi bazylię i oregano, ale także kolendrę, estragon, tymianek oraz rozmaryn. Wśród najpopularniejszych dań kuchni włoskiej królują także różnego rodzaju dania mączne, wśród których można wyróżnić przede wszystkim pizzę oraz makarony. Włochy słyną także z przepysznej oliwy, ponieważ jest to kraj, który posiada dużą liczbę gajów oliwnych i jest dużym producentem tego produktu. Oliwa jest bazą do wykonywania wielu potraw. Sprawia także, że kuchnia włoska jest jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Określana jest ona jako dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce, chude mięso i sery, a także właśnie oliwę. Jednakże we Włoszech można skosztować także wielu przepysznych deserów. Wśród najbardziej popularnych można z całą pewnością wymienić tiramisu, kremowe lody, a nawet taki specjał jak panna cotta. Włochy słyną także z aromatycznych kaw, między innymi z espresso czy cappucciono, a także ze znakomitych win. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, a więc każdy znajdzie coś, co na pewno mu zasmakuje. Jest ona również zróżnicowana w zależności od regionu. Inne potrawy je się na północy Włoch, a inne na południu.

Jednak, co zrobić, by to osiągnąć?

Przede wszystkim, na jedzeniu nie wolno nam oszczędzać: oliwa z oliwek , dobrej jakości sery, najlepsze wędliny i dodatki to podstawa sukcesu.
Po drugie, potrzebujemy kucharza, który będzie wiedział, co z tym wszystkim zrobić. Nie stać nas na niedoświadczoną osobę, która u nas będzie uczyć się na błędach. Lepiej jest zaoferować wyższe wynagrodzenie kucharzowi, który zna się na tym, co robi.

Boom na włoskie jedzenie wydaje się powoli przemijać na naszym rynku kulinarnym. Jeszcze kilka lat temu w nawet małym mieście było kilka czy nawet kilkanaście pizzerii, z których każda cieszyła się sporym zainteresowaniem klientów. Teraz lokali tego typu zdecydowanie ubywa i musimy mieć świadomość, że jeśli nasz ma być wyjątkiem i utrzymać się na rynku, nie możemy pozwolić sobie na żadne kulinarne potknięcia. Dobre jedzenie samo się obroni i jest w tym sporo prawdy. Jeśli klienci odkryją, że nasze jedzenie jest lepsze, niż u konkurencji, z pewnością do nas powrócą.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here