Kuchnia to specyficzne miejsce w każdym domu, lokalu, czy miejscu pracy. To tutaj szykuje się jedzenie. Każdy z nas ufa więc, że w kuchni panują właściwe warunki higieniczne. Jak więc zadbać, aby czysta i higieniczna kuchnia była faktycznie czymś oczywistym i naturalnym i to stale? Wbrew pozorom blaty kuchenne bywają siedliskiem wielu drobnoustrojów. Podobnie jak deski do krojenia żywności, czy gąbki używane do zmywania naczyń i blatów.
Czysta i higieniczna kuchnia
Dosyć sporym nośnikiem takich drobnoustrojów bywają po prostu resztki żywności z mytych garnków i talerzy oraz chociażby surowe mięso przygotowywane do gotowania, pieczenia, czy smażenia. Podczas termicznego Podczas termicznej obróbki różnych dań, na około potrafią padać kropelki tłuszczy, sosów, zup i kawałki stałych potraw. Wszystko to pozostawia po sobie ślady. Jeśli się ich nie usuwa, powodują nagromadzanie się różnych niepożądanych substancji. Aby zapobiec temu zjawisku, należy regularnie sprzątać kuchnię używając przy tym stosownych, dedykowanych detergentów. Istotne jest to, z jakich materiałów są zrobione blaty, szafki i podłoga. Należy dobrać do nich dedykowane środki myjące i stosować według wskazań producenta. I najważniejsze: regularność sprzątania. To, że coś w kuchni wygląda czysto, nie oznacza, że takie jest w rzeczywistości. Jeżeli kroisz coś na desce do krojenia, zwłaszcza mięso, wymyj porządnie zarówno deskę,jak i nóż. Tam, gdzie to możliwe, warto zastosować nie tylko właściwy detergent myjący, ale i solidnie ciepłą wodę. To, co zmywa się w zlewie, łatwo poddać strumieniowi gorącej wody. Często uzasadnione jest posiadanie zmywarki do naczyń. Urządzenie to stosuje wystarczająco gorącą wodę, aby zabić większość bakterii i wirusów na mytych garnkach, talerzach i kubkach. zastosowane kostki do mycia pomogą usunąć tłuszcz inne zabrudzenia. Bo przecież kuchnia to nie tylko ściany, podłoga, meble, i pozostałe urządzenia, jak miksery, czy sokowirówki. To także właśnie garnki, naczynia i sztućce. One same, jak i szafki oraz szuflady, w których są przechowywane też powinny być regularnie myte.
Ociekacze do naczyń
Kolejna sprawa to suszarki w typie ociekaczy do naczyń. Na ich dnie zbiera się woda i osad – wymarzone środowisko dla bakterii. Trzeba je codziennie usuwać, aby nie powodować namnażania drobnoustrojów. Czysta i higieniczna kuchnia to nie tylko kuchnia, która z pozoru ładnie i estetycznie wygląda. wiele rodzajów brudu nie widać przecież gołym okiem. Dlatego tak istotne jest stosowanie środków dedykowanych do prac kuchennych i mycia kuchennych powierzchni – także kuchenki, niezależnie od jej rodzaju. Nigdy nie warto czekać, aż coś zabrudzi się w kuchni do tego stopnia, że będzie trzeba użyć siły do szorowania danej powierzchni. Blaty warto przemywać nawet do kilku razy dziennie – w zależności od tego co i jak długo się tu robi. Zabrudzeniom ulegają tez płaszczyzny pionowe, jak drzwiczki wszelkich szafek i nich też należy pamiętać podczas sprzątania. Kuchnia powinna być naprawdę czysta przez wzgląd na swój charakter. Dziś łatwo o to zadbać – trzeba tylko chcieć.