Zupa grzybowa zasmażana

Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. Grzyby oczywiście myjemy i moczymy na kilka godzin a następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Następnie można dać umytą włoszczyznę i razem to wszystko gotować na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą miękkie i warzywa również to należy cały wywar odcedzić. Mąkę trzeba zarumienić na patelni na jasnobrązowy kolor, następnie dodać tłuszcz oraz dodać niewielką ilość wody zimnej i rozmieszać i całość wlać do wywaru. Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w paseczki i wkładamy do zupy. Można tez dodać kluski kładzione. Taki właśnie przepis kulinarny bardzo urozmaica nasza kuchnię i dzięki temu że mamy grzyby możemy poczuć znakomity smak jakim jest zupa grzybowa. Dodatkowo też zamiast klusek kładzionych można podać łazanki, kluski krajane, kluski lane lub tez makaron. Przepis ten jest zwykle robiony na czteroosobową rodzinę.

Comments are closed.

  • Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowiaOstre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia
    Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane …
  • Kurs dietetyka lublinKurs dietetyka lublin
    Kurs dietetyka Lublin. W dzisiejszych czasach przypominamy sobie o tym, jak ogromną wartością jest nasze zdrowie. Nic dziwnego, że coraz więcej osób zaczyna interesować się aktywnymi formami wypoczynku, sportem oraz …
  • Domowa pizzaDomowa pizza
    Odkąd człowiek wymyślił jedzenie typu fast food, które można bardzo szybko przygotować oraz, które smakuje naprawdę doskonale ludzkość zakochała się w nim bez opamiętania. Na chwilę obecną coraz więcej z …