Zupa grzybowa zasmażana

Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. Grzyby oczywiście myjemy i moczymy na kilka godzin a następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Następnie można dać umytą włoszczyznę i razem to wszystko gotować na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą miękkie i warzywa również to należy cały wywar odcedzić. Mąkę trzeba zarumienić na patelni na jasnobrązowy kolor, następnie dodać tłuszcz oraz dodać niewielką ilość wody zimnej i rozmieszać i całość wlać do wywaru. Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w paseczki i wkładamy do zupy. Można tez dodać kluski kładzione. Taki właśnie przepis kulinarny bardzo urozmaica nasza kuchnię i dzięki temu że mamy grzyby możemy poczuć znakomity smak jakim jest zupa grzybowa. Dodatkowo też zamiast klusek kładzionych można podać łazanki, kluski krajane, kluski lane lub tez makaron. Przepis ten jest zwykle robiony na czteroosobową rodzinę.

Comments are closed.

  • Konkursy kulinarneKonkursy kulinarne
    Ludzie dwudziestego pierwszego wieku bardzo, ale to bardzo lubią konkursy. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy konkurs daje szansę na to, by coś wygrać. A któż nie marzy o tym, …
  • Kawa do ekspresuKawa do ekspresu
    Smakosze kawy. Duża część ludzi nie wyobraża sobie poranka bez smaku i zapachu czarnej kawy. Kiedy jesteśmy zmuszeni do wyjścia z domu bez wypicia choćby filiżanki tego aromatycznego napoju, mamy …
  • Smaki kuchni narodowych według książek kucharskichSmaki kuchni narodowych według książek kucharskich
    Smak jest pojęciem względnym i dla każdego oznacza coś zupełnie innego. To co dla jednych jest kwaśne i nie do przełknięcia, inni uważają za narodowy rarytas. Książki kucharskie mówiące o …