Zupa grzybowa zasmażana

Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. Grzyby oczywiście myjemy i moczymy na kilka godzin a następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Następnie można dać umytą włoszczyznę i razem to wszystko gotować na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą miękkie i warzywa również to należy cały wywar odcedzić. Mąkę trzeba zarumienić na patelni na jasnobrązowy kolor, następnie dodać tłuszcz oraz dodać niewielką ilość wody zimnej i rozmieszać i całość wlać do wywaru. Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w paseczki i wkładamy do zupy. Można tez dodać kluski kładzione. Taki właśnie przepis kulinarny bardzo urozmaica nasza kuchnię i dzięki temu że mamy grzyby możemy poczuć znakomity smak jakim jest zupa grzybowa. Dodatkowo też zamiast klusek kładzionych można podać łazanki, kluski krajane, kluski lane lub tez makaron. Przepis ten jest zwykle robiony na czteroosobową rodzinę.

Comments are closed.

  • Rodzaje jogurtówRodzaje jogurtów
    Jogurty można podzielić na cztery główne grupy. Są to jogurty naturalne, smakowe, typu „light” oraz biojogurty. Najzdrowsze i polecane przez ekspertów są jogurty naturalne. Nie zawierają sztucznych barwników oraz cukru. …
  • Zabiegi kosmetyczne warszawaZabiegi kosmetyczne warszawa
    Kosmetyczka. Czy warto wybrać się do kosmetyczki, czy lepiej samemu wykonać sobie różne zabiegi na twarz? Niestety w domu większość osób nie dysponuje profesjonalnym sprzętem, jakimi posługują się kosmetyczki. Pamiętajmy, …
  • Czosnek w kuchniCzosnek w kuchni
    W okresie jesiennym i zimowym wiele osób posiada naprawdę bardzo duże problemy względem swojego samopoczucia. Naprawdę bardzo trudno jest bowiem zabezpieczyć się przed rzeczami takimi jak chociażby grypa, która jest …