Zupa grzybowa zasmażana

Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. Grzyby oczywiście myjemy i moczymy na kilka godzin a następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Następnie można dać umytą włoszczyznę i razem to wszystko gotować na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą miękkie i warzywa również to należy cały wywar odcedzić. Mąkę trzeba zarumienić na patelni na jasnobrązowy kolor, następnie dodać tłuszcz oraz dodać niewielką ilość wody zimnej i rozmieszać i całość wlać do wywaru. Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w paseczki i wkładamy do zupy. Można tez dodać kluski kładzione. Taki właśnie przepis kulinarny bardzo urozmaica nasza kuchnię i dzięki temu że mamy grzyby możemy poczuć znakomity smak jakim jest zupa grzybowa. Dodatkowo też zamiast klusek kładzionych można podać łazanki, kluski krajane, kluski lane lub tez makaron. Przepis ten jest zwykle robiony na czteroosobową rodzinę.

Comments are closed.

  • Dobre przekąskiDobre przekąski
    Każdy ma swoje własne przekąski. Jedni kochają zupy w tym zakresie, inni pozostają zaprezentowani jako drobne dania będące jedynie zachętą dla dania głównego. Przekąską może być przede wszystkim drobnostka. Tutaj …
  • Sosy do mięsSosy do mięs
    Sosy do mięs to niemal podstawa. Tutaj najbardziej można uwzględnić konkretne sosy pieczeniowe. Na pewno będą one doskonale podkreślały właściwości takiej potrawy. To, co wyróżnia niektóre sosy to przede wszystkim …
  • Kawa, herbata, yerba mate i kakaoKawa, herbata, yerba mate i kakao
    Różnego rodzaju ciepłe napoje znane są od niepamiętnych czasów w wielu miejscach na ziemi. W Polsce, jak i w całej Europie, przed epoką wielkich odkryć geograficznych pijano głównie napoje z …