Zupa grzybowa zasmażana

Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. Grzyby oczywiście myjemy i moczymy na kilka godzin a następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Następnie można dać umytą włoszczyznę i razem to wszystko gotować na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą miękkie i warzywa również to należy cały wywar odcedzić. Mąkę trzeba zarumienić na patelni na jasnobrązowy kolor, następnie dodać tłuszcz oraz dodać niewielką ilość wody zimnej i rozmieszać i całość wlać do wywaru. Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w paseczki i wkładamy do zupy. Można tez dodać kluski kładzione. Taki właśnie przepis kulinarny bardzo urozmaica nasza kuchnię i dzięki temu że mamy grzyby możemy poczuć znakomity smak jakim jest zupa grzybowa. Dodatkowo też zamiast klusek kładzionych można podać łazanki, kluski krajane, kluski lane lub tez makaron. Przepis ten jest zwykle robiony na czteroosobową rodzinę.

Comments are closed.

  • Rodzaje jogurtówRodzaje jogurtów
    Jogurty można podzielić na cztery główne grupy. Są to jogurty naturalne, smakowe, typu „light” oraz biojogurty. Najzdrowsze i polecane przez ekspertów są jogurty naturalne. Nie zawierają sztucznych barwników oraz cukru. …
  • Kuchnia miejscem kulturyKuchnia miejscem kultury
    Wielu z nas zgodnie z tradycją przejętą od naszych dziadków, prapradziadków spożywa posiłki w kuchni. Tak jak to się po prostu kiedyś przyjęło kuchnia do dziś pozostała miejscem na jedzenie …
  • Doskonałe potrawy świąteczneDoskonałe potrawy świąteczne
    Święta to czas, kiedy wszystko staje się wyjątkowe. Nie tylko potrawy są smaczne i aromatyczne, ale także magia tych świat rozbrzmiewa się doskonałym zapachem świerku w atmosferze. Na pewno bliższe …