Warmia i Mazury – kuchnia różnych narodów

Warmia i Mazury są to tereny bardzo bogate w jeziora, rzeki oraz lasy i to właśnie wpływa na fakt, że kuchnia tego regionu bazuje na rybach, grzybach i dziczyźnie. Jednak na fakt, że ten teren ma bardzo bogatą historię wpływa również na duża różnorodność w smakach, ponieważ przez całe wieki na tym terenie mieszkali Niemcy, Litwini oraz inne narodowości kresowe. Każda z nich wniosła do kuchni swoją część narodowych smaków. Teraz kuchnia Warmii i Mazur jest bardzo bogata właśnie tą różnorodnością i bogactwem naturalnym. Bardzo poszukiwane są wędzone węgorze, które są tutaj wielkim przysmakiem. Oprócz ryb teren Mazur to również bardzo dużo potraw ziemniaczanych, ze względu na wpływy kresowe. Na co dzień jada się plaski ziemniaczane oraz babkę ziemniaczaną. Nawet w lokalach gastronomicznych można kupić na przykład kiszkę ziemniaczaną, która to w innych regionach, no może oprócz Podlasia, nieznana. Na Mazurach można niemal wszędzie można zjeść smaczną rybę, na wet jadąc bocznymi drogami są miejsca, które zapraszają na dania ze świeżych ryb.

Comments are closed.

  • Najlepsze sposoby na gotowanieNajlepsze sposoby na gotowanie
    Istnieje masa różnych sposobów, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze. Jedzenie niektórych posiłków, jest dla nas szansą na dostanie do obiadu, faktycznie czegoś najbardziej dla nas wartościowego. Nie można zapomnieć, …
  • Smaki świataSmaki świata
    Kuchnie świata fascynują wielu z nas. Zwykle jednak ograniczamy się do poznania jedynie kilku potraw z obcych nam kuchni. Jeżeli chodzi o kuchnię włoską, jest to na przykład znana wszystkim …
  • Placki ziemniaczane na kilka sposobówPlacki ziemniaczane na kilka sposobów
    Bardzo wiele osób kocha przede wszystkim placki ziemniaczane. Są one pieczone w wielu domach. Przygotowanie ich nie jest trudne i poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący kucharz. Najcięższym elementem …