Warmia i Mazury – kuchnia różnych narodów

Warmia i Mazury są to tereny bardzo bogate w jeziora, rzeki oraz lasy i to właśnie wpływa na fakt, że kuchnia tego regionu bazuje na rybach, grzybach i dziczyźnie. Jednak na fakt, że ten teren ma bardzo bogatą historię wpływa również na duża różnorodność w smakach, ponieważ przez całe wieki na tym terenie mieszkali Niemcy, Litwini oraz inne narodowości kresowe. Każda z nich wniosła do kuchni swoją część narodowych smaków. Teraz kuchnia Warmii i Mazur jest bardzo bogata właśnie tą różnorodnością i bogactwem naturalnym. Bardzo poszukiwane są wędzone węgorze, które są tutaj wielkim przysmakiem. Oprócz ryb teren Mazur to również bardzo dużo potraw ziemniaczanych, ze względu na wpływy kresowe. Na co dzień jada się plaski ziemniaczane oraz babkę ziemniaczaną. Nawet w lokalach gastronomicznych można kupić na przykład kiszkę ziemniaczaną, która to w innych regionach, no może oprócz Podlasia, nieznana. Na Mazurach można niemal wszędzie można zjeść smaczną rybę, na wet jadąc bocznymi drogami są miejsca, które zapraszają na dania ze świeżych ryb.

Comments are closed.

  • Wysoka jakość kuchni polskiejWysoka jakość kuchni polskiej
    Im wyższa jest jakość kuchni polskiej, tym lepsze są posiłki, z jakich mamy szansę skorzystać. Najważniejsze są w nich dodatki, pozwalające nam na to, abyśmy idealnie sobie mogli poradzić. W …
  • Kubki smakowe mężczyznKubki smakowe mężczyzn
    Każdy z nas wie, że mistrzami gotowania są właśnie mężczyźni. Znane są nam wszystkim nazwiska takich mężczyzn, jak na przykład Makłowicz czy Pascal. Kobiety robią to równie dobrze, jednak potrawa …
  • Tanie dania na ostroTanie dania na ostro
    Dzisiejsze czasy naprawdę nie są dla nas tak bardzo przyjazne jeżeli chodzi o finanse. Coraz więcej osób stara się obecnie o to, aby móc w jak największy z możliwych sposobów …