Warmia i Mazury – kuchnia różnych narodów

Warmia i Mazury są to tereny bardzo bogate w jeziora, rzeki oraz lasy i to właśnie wpływa na fakt, że kuchnia tego regionu bazuje na rybach, grzybach i dziczyźnie. Jednak na fakt, że ten teren ma bardzo bogatą historię wpływa również na duża różnorodność w smakach, ponieważ przez całe wieki na tym terenie mieszkali Niemcy, Litwini oraz inne narodowości kresowe. Każda z nich wniosła do kuchni swoją część narodowych smaków. Teraz kuchnia Warmii i Mazur jest bardzo bogata właśnie tą różnorodnością i bogactwem naturalnym. Bardzo poszukiwane są wędzone węgorze, które są tutaj wielkim przysmakiem. Oprócz ryb teren Mazur to również bardzo dużo potraw ziemniaczanych, ze względu na wpływy kresowe. Na co dzień jada się plaski ziemniaczane oraz babkę ziemniaczaną. Nawet w lokalach gastronomicznych można kupić na przykład kiszkę ziemniaczaną, która to w innych regionach, no może oprócz Podlasia, nieznana. Na Mazurach można niemal wszędzie można zjeść smaczną rybę, na wet jadąc bocznymi drogami są miejsca, które zapraszają na dania ze świeżych ryb.

Comments are closed.

  • Potrawy, które zachęcają każdego PolakaPotrawy, które zachęcają każdego Polaka
    W Polsce panuje bardzo tradycyjna kultura jedzenia. Nie lubimy za bardzo eksperymentów kulinarnych. Brzydzimy się nawet niektórymi rozwiązaniami na świecie. Prawdopodobnie nikt z nas nie strawiłby larwy podanej na talerzu …
  • Fototapeta do kuchniFototapeta do kuchni
    Fototapeta do kuchni. Jesteś w trakcie tworzenia twojego wymarzonego mieszkania, a może planujesz remont, dzięki któremu twój dom odzyska prawdziwego ducha? Jeśli marzysz o niesamowitych wnętrzach, musisz myśleć nie tylko …
  • Przeprowadzki Katowice cennikPrzeprowadzki Katowice cennik
    Ceny przeprowadzek w Katowicach. Przeprowadzka do nowego miejsca zamieszkania wiąże się często z dużym stresem i długim planowaniem. Należy przede wszystkim przemyśleć kwestie dotyczące transportu naszych rzeczy ze starego miejsca …