Uczenie się czegoś nowego

Dla większości kucharzy wykonywanie podstawowych potraw to absolutnie zajęcie, które można wykonywać z zamkniętymi oczami. Mało któremu szefowi kuchni przyjemność sprawia jednak odświeżanie tych samych przepisów w kółko i bez przerwy. Nawet ci, którzy są jednocześnie restauratorami rzadko kiedy sezon po sezonie wracają do takich samych dań i pozycji w menu. Najlepszych kucharzy od zawsze poznawało się po umiejętności do improwizowania, które często wymaga niesamowitej wrażliwości na smaki, zapachy a nawet wygląd. Oczywiście gotowość do mieszania różnych rozwiązań nie zawsze przynosi zamierzony efekt i nie za każdym razem stworzone nowe danie okazuje się udane. Jednocześnie mało który prawdziwy szef kuchni zniechęca się swoimi pomyłkami, jeśli tylko prowadzą go one w stronę poszerzenia swojej wiedzy. W pewnym jednak momencie kariery, aby kucharz się rozwinął, musi zacząć podróżować i smakować świata – co oczywiście jest kosztowne i niełatwe, ale zawsze bardzo opłacalne w dłuższej perspektywie.

Comments are closed.

  • Kawa, herbata, yerba mate i kakaoKawa, herbata, yerba mate i kakao
    Różnego rodzaju ciepłe napoje znane są od niepamiętnych czasów w wielu miejscach na ziemi. W Polsce, jak i w całej Europie, przed epoką wielkich odkryć geograficznych pijano głównie napoje z …
  • Lista firm cateringLista firm catering
    Szybka i uroczysta kolacja? To proste!. Późne powroty z pracy, życie w ciągłym biegu oraz brak czasu na zajmowanie się takimi sprawami, jak sporządzanie uroczystych kolacji – oto problemy, z …
  • Kuracja odchudzającaKuracja odchudzająca
    Każdy ma zupełnie inną przemianę materii. W tym właśnie celu ludzie różnią się między sobą. Każdy inaczej reaguje na inne kwestie smakowe. Jedni wolą warzywa inni wola potrawy mięsne. Kuracja …