Uczenie się czegoś nowego

Dla większości kucharzy wykonywanie podstawowych potraw to absolutnie zajęcie, które można wykonywać z zamkniętymi oczami. Mało któremu szefowi kuchni przyjemność sprawia jednak odświeżanie tych samych przepisów w kółko i bez przerwy. Nawet ci, którzy są jednocześnie restauratorami rzadko kiedy sezon po sezonie wracają do takich samych dań i pozycji w menu. Najlepszych kucharzy od zawsze poznawało się po umiejętności do improwizowania, które często wymaga niesamowitej wrażliwości na smaki, zapachy a nawet wygląd. Oczywiście gotowość do mieszania różnych rozwiązań nie zawsze przynosi zamierzony efekt i nie za każdym razem stworzone nowe danie okazuje się udane. Jednocześnie mało który prawdziwy szef kuchni zniechęca się swoimi pomyłkami, jeśli tylko prowadzą go one w stronę poszerzenia swojej wiedzy. W pewnym jednak momencie kariery, aby kucharz się rozwinął, musi zacząć podróżować i smakować świata – co oczywiście jest kosztowne i niełatwe, ale zawsze bardzo opłacalne w dłuższej perspektywie.

Comments are closed.

  • Nietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodówNietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodów
    Widząc, jak Chińczycy z apetytem konsumują tysiącletnie jaja, dziwimy się, jak można jeść zepsute i zgniłe jaja. Tymczasem, jest to narodowy przysmak, który oczywiście nie ma tysiąca lat, ale wygląda, …
  • Gotowanie w kuchenceGotowanie w kuchence
    Coraz więcej osób stara się o to, aby kuchnia mogła się stać ich małym królestwem. Uważają owo miejsce jako doskonałe do tego, aby móc dobrze odpocząć i się zrelaksować. W …
  • Tabletki na odchudzanieTabletki na odchudzanie
    Pomoc w odchudzaniu. Z problemem nadwagi zmaga się wiele osób. Część z nich odchudza się na własną rękę, próbując różnego rodzaju kuracji. Niektórzy z kolei zdają się na pomoc dietetyka, …