Uczenie się czegoś nowego

Dla większości kucharzy wykonywanie podstawowych potraw to absolutnie zajęcie, które można wykonywać z zamkniętymi oczami. Mało któremu szefowi kuchni przyjemność sprawia jednak odświeżanie tych samych przepisów w kółko i bez przerwy. Nawet ci, którzy są jednocześnie restauratorami rzadko kiedy sezon po sezonie wracają do takich samych dań i pozycji w menu. Najlepszych kucharzy od zawsze poznawało się po umiejętności do improwizowania, które często wymaga niesamowitej wrażliwości na smaki, zapachy a nawet wygląd. Oczywiście gotowość do mieszania różnych rozwiązań nie zawsze przynosi zamierzony efekt i nie za każdym razem stworzone nowe danie okazuje się udane. Jednocześnie mało który prawdziwy szef kuchni zniechęca się swoimi pomyłkami, jeśli tylko prowadzą go one w stronę poszerzenia swojej wiedzy. W pewnym jednak momencie kariery, aby kucharz się rozwinął, musi zacząć podróżować i smakować świata – co oczywiście jest kosztowne i niełatwe, ale zawsze bardzo opłacalne w dłuższej perspektywie.

Comments are closed.

  • Kuchnie świataKuchnie świata
    Kuchnie świata bardzo dobrze będą uwzględniane zwłaszcza, jeżeli chodzi o elementy dostosowane bardziej do kwestii wyboru najlepszych specjałów. Jeśli mamy odnieść się oświatowych kuchni, powinno się najpierw je dokładnie poznać. …
  • Połączenie kuchni z jadalniąPołączenie kuchni z jadalnią
    Do jakiegokolwiek domu byśmy nie weszli to kuchnia będzie w nim z całą pewnością jednym z tych miejsc, które będą się w zupełności pomiędzy sobą różniły. Ważne dla każdego z …
  • RisottoRisotto
    Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany …