Uczenie się czegoś nowego

Dla większości kucharzy wykonywanie podstawowych potraw to absolutnie zajęcie, które można wykonywać z zamkniętymi oczami. Mało któremu szefowi kuchni przyjemność sprawia jednak odświeżanie tych samych przepisów w kółko i bez przerwy. Nawet ci, którzy są jednocześnie restauratorami rzadko kiedy sezon po sezonie wracają do takich samych dań i pozycji w menu. Najlepszych kucharzy od zawsze poznawało się po umiejętności do improwizowania, które często wymaga niesamowitej wrażliwości na smaki, zapachy a nawet wygląd. Oczywiście gotowość do mieszania różnych rozwiązań nie zawsze przynosi zamierzony efekt i nie za każdym razem stworzone nowe danie okazuje się udane. Jednocześnie mało który prawdziwy szef kuchni zniechęca się swoimi pomyłkami, jeśli tylko prowadzą go one w stronę poszerzenia swojej wiedzy. W pewnym jednak momencie kariery, aby kucharz się rozwinął, musi zacząć podróżować i smakować świata – co oczywiście jest kosztowne i niełatwe, ale zawsze bardzo opłacalne w dłuższej perspektywie.

Comments are closed.

  • Smaczne sałatkiSmaczne sałatki
    Sałatki w większości przypadków stają się ulubionymi posiłkami wielu osób. Kobiety na pewno mają sentyment do sałatek różnego typu. Dzieci także kochają sałatki o ile są uwzględnione odpowiednie składniki. Trzeba …
  • Pomysł na potrawyPomysł na potrawy
    Pomysłem na specjalne potrawy może okazać się propozycja połączenia smaków. Czasami takie miksowanie staje się bardzo korzystne. Wiele osób jak najbardziej eksperymentuje biorąc pod uwagę doskonały smak ziół, a także …
  • Kuchnia gazowa czy elektrycznaKuchnia gazowa czy elektryczna
    Niejednokrotnie każdy z nas stawał przed wyborem rodzaju kuchenki. Rozmyślamy wtedy nad kuchenka gazową lub elektryczną. Kuchnie gazowe są o wiele tańsze od elektrycznych. Jednakże by prawidłowo działały potrzebujemy więc …