To nie kuchnia to wielka księga potraw i tradycji

W dzisiejszych czasach bardzo często szukamy inspiracji w kuchniach świata. Warto jednak zagłębić się w kuchnię chińską. Jest ona nie tylko bardzo bogata, zróżnicowana, ale jest ona zbiorem wielu przepisów jak i uwieńczeniem tradycji chińskich jak i azjatyckich. Ponadto można ją podzielić na kilka podstawowych grup, z których każda będzie miała cechy wspólne jak i te wyróżniające ją od innych. Warto również zwrócić uwagę, że większość dań w kuchni chińskiej spożywa się przy pomocy pałeczek, natomiast zupy podobnie jak u nas spożywa się łyżką. W kuchni chińskiej dominuje pięć głównych składników. Pieprz, sos sojowy, tofu, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy. Patrząc z perspektywy laika z całą pewnością przekonamy się, że kuchnia chińska ma specyficzny smak i zarazem skład, jednak nie wymaga ona większej wprawy w przyrządzaniu potraw. Wystarczy poznać kilka niezbędnych składników oraz trików i każda potrawa będzie pyszna i zarazem estetyczna. Ponadto kuchnia chińska jest idealną zabawą w tworzeniu i pozostawia duże pole do tworzenia na jej bazie swoich potraw według indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.

  • Tanio urządzona kuchnia
    Kuchnia powinna być takim miejscem, które pozwoli nam na naprawdę dobre zaplanowanie poszczególnych zadań w ciągu dnia i dodatkowo da możliwość spokojnego w niej posiedzenia z kubkiem dobrej kawy. Warto …
  • Nowoczesne rozwiązania w kuchni
    W dzisiejszych czasach o dobre urządzenie kuchni, czy też stosowanie nowoczesnych przepisów kulinarnych z całą pewnością nie jest trudno. A to dlatego, że i sprzętu, który ułatwia pracę i gotowanie …
  • Skąd można czerpać przepisy kulinarne?
    Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, …