To nie kuchnia to wielka księga potraw i tradycji

W dzisiejszych czasach bardzo często szukamy inspiracji w kuchniach świata. Warto jednak zagłębić się w kuchnię chińską. Jest ona nie tylko bardzo bogata, zróżnicowana, ale jest ona zbiorem wielu przepisów jak i uwieńczeniem tradycji chińskich jak i azjatyckich. Ponadto można ją podzielić na kilka podstawowych grup, z których każda będzie miała cechy wspólne jak i te wyróżniające ją od innych. Warto również zwrócić uwagę, że większość dań w kuchni chińskiej spożywa się przy pomocy pałeczek, natomiast zupy podobnie jak u nas spożywa się łyżką. W kuchni chińskiej dominuje pięć głównych składników. Pieprz, sos sojowy, tofu, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy. Patrząc z perspektywy laika z całą pewnością przekonamy się, że kuchnia chińska ma specyficzny smak i zarazem skład, jednak nie wymaga ona większej wprawy w przyrządzaniu potraw. Wystarczy poznać kilka niezbędnych składników oraz trików i każda potrawa będzie pyszna i zarazem estetyczna. Ponadto kuchnia chińska jest idealną zabawą w tworzeniu i pozostawia duże pole do tworzenia na jej bazie swoich potraw według indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.

  • Najlepsze kulinarne daniaNajlepsze kulinarne dania
    Stworzenie dla siebie idealnego dania kulinarnego, może być zarówno bardzo łatwe, jak i dość skomplikowane. Wiele jest osób, idealnie znających się na przygotowaniu dla siebie dań kulinarnych, a tym samym …
  • Kuchnia meksykańskaKuchnia meksykańska
    Kuchnia meksykańska to kuchnia wywodząca się z Meksyku, kraju znajdującego się w Ameryce. Jednakże nie ma za wiele wspólnego z kuchnią amerykańską. Kuchnia ta nakierowana jest na różnego rodzaju warzywa, …
  • Kuchnia angielskaKuchnia angielska
    Niestety, kuchnia angielska jest przez większość naszych rodaków uważana za niezbyt smaczną. Dodatkowo uważamy, że jest ona także bardzo uboga w produkty oraz mało różnorodna. Być może dzieje się tak, …