To nie kuchnia to wielka księga potraw i tradycji

W dzisiejszych czasach bardzo często szukamy inspiracji w kuchniach świata. Warto jednak zagłębić się w kuchnię chińską. Jest ona nie tylko bardzo bogata, zróżnicowana, ale jest ona zbiorem wielu przepisów jak i uwieńczeniem tradycji chińskich jak i azjatyckich. Ponadto można ją podzielić na kilka podstawowych grup, z których każda będzie miała cechy wspólne jak i te wyróżniające ją od innych. Warto również zwrócić uwagę, że większość dań w kuchni chińskiej spożywa się przy pomocy pałeczek, natomiast zupy podobnie jak u nas spożywa się łyżką. W kuchni chińskiej dominuje pięć głównych składników. Pieprz, sos sojowy, tofu, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy. Patrząc z perspektywy laika z całą pewnością przekonamy się, że kuchnia chińska ma specyficzny smak i zarazem skład, jednak nie wymaga ona większej wprawy w przyrządzaniu potraw. Wystarczy poznać kilka niezbędnych składników oraz trików i każda potrawa będzie pyszna i zarazem estetyczna. Ponadto kuchnia chińska jest idealną zabawą w tworzeniu i pozostawia duże pole do tworzenia na jej bazie swoich potraw według indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.

  • LeipzigLeipzig
    Projekt restauracji w Leipzig mial i byl dosc orginalnym pomyslem. Od razu wspomne, ze niestety Leipzig zamknal jako pierwszy swoja restauracje, co nie wydaje mi sie do konca sluszne. Sa …
  • Smaki świataSmaki świata
    Kuchnie świata fascynują wielu z nas. Zwykle jednak ograniczamy się do poznania jedynie kilku potraw z obcych nam kuchni. Jeżeli chodzi o kuchnię włoską, jest to na przykład znana wszystkim …
  • Popularne w kuchni mięso mielonePopularne w kuchni mięso mielone
    Sklepy oferują nam już przygotowane zmielone mięso, wieprzowe, wieprzowo – wołowe, drobiowe, rzadziej cielęce. Wykorzystywane jest w kuchni powszechnie, można z niego przygotować farsz, sos, kotlety mielone, pulpety, hamburgery – …