To nie kuchnia to wielka księga potraw i tradycji

W dzisiejszych czasach bardzo często szukamy inspiracji w kuchniach świata. Warto jednak zagłębić się w kuchnię chińską. Jest ona nie tylko bardzo bogata, zróżnicowana, ale jest ona zbiorem wielu przepisów jak i uwieńczeniem tradycji chińskich jak i azjatyckich. Ponadto można ją podzielić na kilka podstawowych grup, z których każda będzie miała cechy wspólne jak i te wyróżniające ją od innych. Warto również zwrócić uwagę, że większość dań w kuchni chińskiej spożywa się przy pomocy pałeczek, natomiast zupy podobnie jak u nas spożywa się łyżką. W kuchni chińskiej dominuje pięć głównych składników. Pieprz, sos sojowy, tofu, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy. Patrząc z perspektywy laika z całą pewnością przekonamy się, że kuchnia chińska ma specyficzny smak i zarazem skład, jednak nie wymaga ona większej wprawy w przyrządzaniu potraw. Wystarczy poznać kilka niezbędnych składników oraz trików i każda potrawa będzie pyszna i zarazem estetyczna. Ponadto kuchnia chińska jest idealną zabawą w tworzeniu i pozostawia duże pole do tworzenia na jej bazie swoich potraw według indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.

  • Gotowanie w kuchence mikrofalowejGotowanie w kuchence mikrofalowej
    Każdy z nas stara się zapewnić sobie do domu jak największą ilość rzeczy, które mogą się naprawdę bardzo przydać. Z tego też powodu coraz częściej staramy się odwiedzać punkty AGD/RTV, …
  • Piece do pizzyPiece do pizzy
    Własna pizzeria. Boom na włoskie jedzenie wydaje się powoli przemijać. Nowo otwarte pizzerie rzadko kiedy utrzymują swoją działalność przez dłuższy czas. jeśli marzymy o otwarciu lokalu tego typu, musimy mieć …
  • Amerykanie, czyli specjaliści od grillowaniaAmerykanie, czyli specjaliści od grillowania
    Zdecydowanymi specjalistami od grillowania, które w Polsce jest obecnie bardzo popularne, są amerykanie. W tym kraju możemy spotkać się nie tylko z licznymi potrawami jakie przyrządzane są na grillu, ale …