To nie kuchnia to wielka księga potraw i tradycji

W dzisiejszych czasach bardzo często szukamy inspiracji w kuchniach świata. Warto jednak zagłębić się w kuchnię chińską. Jest ona nie tylko bardzo bogata, zróżnicowana, ale jest ona zbiorem wielu przepisów jak i uwieńczeniem tradycji chińskich jak i azjatyckich. Ponadto można ją podzielić na kilka podstawowych grup, z których każda będzie miała cechy wspólne jak i te wyróżniające ją od innych. Warto również zwrócić uwagę, że większość dań w kuchni chińskiej spożywa się przy pomocy pałeczek, natomiast zupy podobnie jak u nas spożywa się łyżką. W kuchni chińskiej dominuje pięć głównych składników. Pieprz, sos sojowy, tofu, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy. Patrząc z perspektywy laika z całą pewnością przekonamy się, że kuchnia chińska ma specyficzny smak i zarazem skład, jednak nie wymaga ona większej wprawy w przyrządzaniu potraw. Wystarczy poznać kilka niezbędnych składników oraz trików i każda potrawa będzie pyszna i zarazem estetyczna. Ponadto kuchnia chińska jest idealną zabawą w tworzeniu i pozostawia duże pole do tworzenia na jej bazie swoich potraw według indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.

  • Kubki smakowe mężczyznKubki smakowe mężczyzn
    Każdy z nas wie, że mistrzami gotowania są właśnie mężczyźni. Znane są nam wszystkim nazwiska takich mężczyzn, jak na przykład Makłowicz czy Pascal. Kobiety robią to równie dobrze, jednak potrawa …
  • Zmiana sprzedawcy energiiZmiana sprzedawcy energii
    Zmiana sprzedawcy energii. Tak jak i w wielu innych branżach, tak i w energetyce konsumenci, czyli użytkownicy energii elektrycznej, mają obecnie możliwość zmiany dostawcy. Jest to możliwe od kilku lat …
  • Oliwki sklep internetowyOliwki sklep internetowy
    Oliwki przez Internet. Zakupy często robimy bez zastanowienia, wrzucając produkty na szybko do koszyka sklepowego. Tymczasem znacząco mogą się one od siebie różnić, dlatego warto lepiej przyjrzeć się składom. Dla …