To nie kuchnia to wielka księga potraw i tradycji

W dzisiejszych czasach bardzo często szukamy inspiracji w kuchniach świata. Warto jednak zagłębić się w kuchnię chińską. Jest ona nie tylko bardzo bogata, zróżnicowana, ale jest ona zbiorem wielu przepisów jak i uwieńczeniem tradycji chińskich jak i azjatyckich. Ponadto można ją podzielić na kilka podstawowych grup, z których każda będzie miała cechy wspólne jak i te wyróżniające ją od innych. Warto również zwrócić uwagę, że większość dań w kuchni chińskiej spożywa się przy pomocy pałeczek, natomiast zupy podobnie jak u nas spożywa się łyżką. W kuchni chińskiej dominuje pięć głównych składników. Pieprz, sos sojowy, tofu, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy. Patrząc z perspektywy laika z całą pewnością przekonamy się, że kuchnia chińska ma specyficzny smak i zarazem skład, jednak nie wymaga ona większej wprawy w przyrządzaniu potraw. Wystarczy poznać kilka niezbędnych składników oraz trików i każda potrawa będzie pyszna i zarazem estetyczna. Ponadto kuchnia chińska jest idealną zabawą w tworzeniu i pozostawia duże pole do tworzenia na jej bazie swoich potraw według indywidualnych potrzeb.

Comments are closed.

  • Doskonałe potrawy świąteczneDoskonałe potrawy świąteczne
    Święta to czas, kiedy wszystko staje się wyjątkowe. Nie tylko potrawy są smaczne i aromatyczne, ale także magia tych świat rozbrzmiewa się doskonałym zapachem świerku w atmosferze. Na pewno bliższe …
  • Słodki smak – dlaczego go lubimy?Słodki smak – dlaczego go lubimy?
    Któż z nas nie lubi słodyczy? A jeśli nawet znajdą się takich, których słodycz odrzuca, to z całą pewnością są oni w zdecydowanej mniejszości. Warto więc na pewno zastanowić się …
  • Smaczne gotowanieSmaczne gotowanie
    Wielu z nas stara się o to, aby znaleźć w swoim bardzo zabieganym życiu chociażby chwilę wolnego czasu na przyjemności takie jak gotowanie, które pozwolą nam naprawdę bardzo dobrze się …