Smaki różnych drogich potraw

Ludzie są takim dziwnym tworem, że lubują się w wydawaniu pieniędzy na drogie rzeczy, które są im zupełnie niepotrzebne. Ta zasada tyczy się również tematu jedzenia, co stanowi niesamowity paradoks. Tu wychodzi z nas ta najgorsza cecha, ludzki snobizm. Każdy z nas wie, że oznaką bogactwa jest pośród potraw kawior i szampan. Jednakże kto miał okazję spróbować tych potraw wie doskonale, że zarówno ikra, jak i prawdziwy szampan (a nie tanie wino musujące z marketu) mają okropny smak i nie ma możliwości, by się tym smakować. Dla tak zwanych burżujów powstała również kawa, której kilka gram kosztuje mnóstwo pieniędzy, a jej wyjątkowy podobno smak zawdzięczany jest temu, że jej ziarna wydobywane są lekko nadtrawione z odchodów indonezyjskiego zwierzęcia. Drogie są oczywiście rarytasy takie jak żabie udka, ślimaki, małże i również wątpliwa jest kwestia ich dobrego smaku. Można by się kłócić, że smak jest sprawą względną i nie można go z góry określać subiektywnie, jednakże skoro spora większość społeczeństwa określa coś mianem niedobrego, to inne to być nie może.

Comments are closed.

  • SezamSezam
    Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie …
  • Kuchnia staropolska naszą tradycjąKuchnia staropolska naszą tradycją
    Pomimo tego, że coraz bardziej popularne są wśród naszych rodaków orientalne i egzotyczne dania wywodzące się ze wschodu lub południa, to jednak najbardziej popularna jest nasza kuchnia i tradycyjne potrawy. …
  • Warmia i Mazury – kuchnia różnych narodówWarmia i Mazury – kuchnia różnych narodów
    Warmia i Mazury są to tereny bardzo bogate w jeziora, rzeki oraz lasy i to właśnie wpływa na fakt, że kuchnia tego regionu bazuje na rybach, grzybach i dziczyźnie. Jednak …