Smaki na świecie

Każdy człowiek ma swój własny gust i co jednemu bardzo smakuje, inny może uznać za niezjadliwe. Oczywiście są takie potrawy, które smakują większości. Najczęściej jednak ta większość ogranicza się do danego społeczeństwa czy narodowości. Szczególnie duża różnica między gustami smakowymi leży między mieszkańcami Europy i Azji. W takich krajach jak Chiny czy Japonia oczywiście normalnym jest jedzenie niemal surowych produktów, w tym owoców morza. W Europie natomiast żółty ser uznawany jest za smaczny przysmak, zaś w Chinach wywołuje obrzydzenie. Wiele jest takowych różnić, na które na co dzień nie zwracamy uwagi w czasie jedzenia danych produktów, aczkolwiek jak zaczynamy już się im znacznie baczniej przyglądać, to oczywiście zauważamy coraz więcej różnic. W każdej kulturze istnieją inne kulinaria, jak również w każdym regionie kraju. Jeżeli uwielbia się urozmaicenia w kuchni, to naprawdę warto jest się zainteresować każdą z kuchni, jakie występując w danych krajach. Jeżeli również jest się jeszcze konkretniej zainteresowanym różnymi rodzajami kuchni, to można znaleźć wiele różnych rodzajów także w kuchni regionalnej. Praktycznie wszystko zależy jedynie od nas samych, warto dowiedzieć się jednak jak najwięcej.

Comments are closed.

  • Potrawy, które zachęcają każdego PolakaPotrawy, które zachęcają każdego Polaka
    W Polsce panuje bardzo tradycyjna kultura jedzenia. Nie lubimy za bardzo eksperymentów kulinarnych. Brzydzimy się nawet niektórymi rozwiązaniami na świecie. Prawdopodobnie nikt z nas nie strawiłby larwy podanej na talerzu …
  • Smaki różnych drogich potrawSmaki różnych drogich potraw
    Ludzie są takim dziwnym tworem, że lubują się w wydawaniu pieniędzy na drogie rzeczy, które są im zupełnie niepotrzebne. Ta zasada tyczy się również tematu jedzenia, co stanowi niesamowity paradoks. …
  • Jak pasteryzować przetworyJak pasteryzować przetwory
    Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że …