Smaki kuchni narodowych według książek kucharskich

Smak jest pojęciem względnym i dla każdego oznacza coś zupełnie innego. To co dla jednych jest kwaśne i nie do przełknięcia, inni uważają za narodowy rarytas. Książki kucharskie mówiące o poszczególnych kuchniach narodowych prezentują smak danej potrawy, opisując go. Ale jest to opis czysto teoretyczny. Nam, Polakom, może bowiem nie smakować żabie udko w jakimś dziwnym sosie, a Francuzom może nie smakować nasz rodzimy bigos. Dlatego nie powinno wierzyć się do końca książkom kucharskim w kwestii doznań smakowych przy kuchniach narodowych. Najlepiej poznać je osobiście, próbując gotowania z każdej kuchni narodowych. Jeśli bowiem sami czegoś nie spróbujemy, nie przekonamy się, co tak naprawdę jest dobre, a co nie. Nie będziemy wiedzieć, co jak smakuje i będziemy musieli uwierzyć pisanemu słowu. A jeśli autor książki kucharskiej nie lubi spaghetti, napisze, że smak jest dziwnie bezpłciowy – ani słodki, ani słony. Smak najlepiej „wyrobić” sobie samemu. Nikt nie jest w stanie zapewnić nas, że któraś kuchnia narodowa jest lepsza niż inna. Zwłaszcza jeśli piszą to w książce kucharskiej.

Comments are closed.

  • Najlepsze sposoby na gotowanieNajlepsze sposoby na gotowanie
    Istnieje masa różnych sposobów, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze. Jedzenie niektórych posiłków, jest dla nas szansą na dostanie do obiadu, faktycznie czegoś najbardziej dla nas wartościowego. Nie można zapomnieć, …
  • Dieta i kuchniaDieta i kuchnia
    W zależności od tego w jakim jesteśmy stanie zdrowia oraz w zależności od naszego trybu życia musimy nieco inaczej się odżywiać. Nie wszystkie potrawy możemy spożywać bez obaw o nasze …
  • Smaczne gotowanieSmaczne gotowanie
    Wielu z nas stara się o to, aby znaleźć w swoim bardzo zabieganym życiu chociażby chwilę wolnego czasu na przyjemności takie jak gotowanie, które pozwolą nam naprawdę bardzo dobrze się …