Smaki kuchni narodowych według książek kucharskich

Smak jest pojęciem względnym i dla każdego oznacza coś zupełnie innego. To co dla jednych jest kwaśne i nie do przełknięcia, inni uważają za narodowy rarytas. Książki kucharskie mówiące o poszczególnych kuchniach narodowych prezentują smak danej potrawy, opisując go. Ale jest to opis czysto teoretyczny. Nam, Polakom, może bowiem nie smakować żabie udko w jakimś dziwnym sosie, a Francuzom może nie smakować nasz rodzimy bigos. Dlatego nie powinno wierzyć się do końca książkom kucharskim w kwestii doznań smakowych przy kuchniach narodowych. Najlepiej poznać je osobiście, próbując gotowania z każdej kuchni narodowych. Jeśli bowiem sami czegoś nie spróbujemy, nie przekonamy się, co tak naprawdę jest dobre, a co nie. Nie będziemy wiedzieć, co jak smakuje i będziemy musieli uwierzyć pisanemu słowu. A jeśli autor książki kucharskiej nie lubi spaghetti, napisze, że smak jest dziwnie bezpłciowy – ani słodki, ani słony. Smak najlepiej „wyrobić” sobie samemu. Nikt nie jest w stanie zapewnić nas, że któraś kuchnia narodowa jest lepsza niż inna. Zwłaszcza jeśli piszą to w książce kucharskiej.

Comments are closed.

  • Moja restauracjaMoja restauracja
    Jestem bardzo ciekawa czy niedlugo w Polsce na ekranach naszych telewizorów równiez ukaze sie nowy show. Jest on jak narazie w Niemczech. Jednakowoz mysle, ze w Polsce zrobil by równie …
  • Potrawy, które zachęcają każdego PolakaPotrawy, które zachęcają każdego Polaka
    W Polsce panuje bardzo tradycyjna kultura jedzenia. Nie lubimy za bardzo eksperymentów kulinarnych. Brzydzimy się nawet niektórymi rozwiązaniami na świecie. Prawdopodobnie nikt z nas nie strawiłby larwy podanej na talerzu …
  • Nietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodówNietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodów
    Widząc, jak Chińczycy z apetytem konsumują tysiącletnie jaja, dziwimy się, jak można jeść zepsute i zgniłe jaja. Tymczasem, jest to narodowy przysmak, który oczywiście nie ma tysiąca lat, ale wygląda, …