Słodki smak – dlaczego go lubimy?

Któż z nas nie lubi słodyczy? A jeśli nawet znajdą się takich, których słodycz odrzuca, to z całą pewnością są oni w zdecydowanej mniejszości. Warto więc na pewno zastanowić się nad tym dlaczego rzeczy słodkie naprawdę lubimy i czemu czerpiemy przyjemność z jedzenia słodkich rzeczy. Przede wszystkim, warto pamiętać o tym, że słodkie kojarzy się nam przede wszystkim z nietrującym, bo tak zostaliśmy do życia przystosowani przez ewolucję. Poza tym, słodycz podnosi poziom endorfiny w naszym organizmie, co także daje nam naprawdę wiele przyjemności pod każdym względem. Na pewno więc rzeczy słodkie warto jeść, ponieważ ten smak daje nam sporo radości, a życie jest po to by sobie w jakiś tam sposób dogadzać. Z drugiej strony jednak, warto pamiętać o tym, że za dużo cukrów prostych takich, jak glukoza działać może naprawdę niekorzystnie na nasz organizm ze względu na to, że słodycze, mówiąc najprościej, tuczą. Jedzmy więc rzeczy słodkie, ale na pewno nie w nadmiarze. A to dlatego, że dzięki temu będziemy w stanie osiągnąć zadowalający poziom sukcesu pod każdym względem i damy sobie szansę na osiągnięcie odpowiednich efektów. Desery więc, jak wszystko, są dobre, ale nie w nadmiarze i to jest rzecz ważna.

Comments are closed.

  • Szukanie wyjątkowych przepisówSzukanie wyjątkowych przepisów
    Jeśli lubimy w kuchni eksperymentować oraz często gotujemy możemy obecnie tworzyć bardzo wyszukane potrawy we własnym domu. Z jednej strony w sklepach w Polsce mamy coraz większy dostęp do wielu …
  • Zdrowe kwaśne smakiZdrowe kwaśne smaki
    Bez dwóch zdań każdy kraj posiada swój charakterystyczny styl, tradycję, historię i zwyczaje. Większość państw często przyczynia się także do powstawania typowych tylko dla tego kraju potraw, jednakże są one …
  • Maliny – owoce nie tylko do deserówMaliny – owoce nie tylko do deserów
    Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które …