Słodki smak – dlaczego go lubimy?

Któż z nas nie lubi słodyczy? A jeśli nawet znajdą się takich, których słodycz odrzuca, to z całą pewnością są oni w zdecydowanej mniejszości. Warto więc na pewno zastanowić się nad tym dlaczego rzeczy słodkie naprawdę lubimy i czemu czerpiemy przyjemność z jedzenia słodkich rzeczy. Przede wszystkim, warto pamiętać o tym, że słodkie kojarzy się nam przede wszystkim z nietrującym, bo tak zostaliśmy do życia przystosowani przez ewolucję. Poza tym, słodycz podnosi poziom endorfiny w naszym organizmie, co także daje nam naprawdę wiele przyjemności pod każdym względem. Na pewno więc rzeczy słodkie warto jeść, ponieważ ten smak daje nam sporo radości, a życie jest po to by sobie w jakiś tam sposób dogadzać. Z drugiej strony jednak, warto pamiętać o tym, że za dużo cukrów prostych takich, jak glukoza działać może naprawdę niekorzystnie na nasz organizm ze względu na to, że słodycze, mówiąc najprościej, tuczą. Jedzmy więc rzeczy słodkie, ale na pewno nie w nadmiarze. A to dlatego, że dzięki temu będziemy w stanie osiągnąć zadowalający poziom sukcesu pod każdym względem i damy sobie szansę na osiągnięcie odpowiednich efektów. Desery więc, jak wszystko, są dobre, ale nie w nadmiarze i to jest rzecz ważna.

Comments are closed.

  • Facet w kuchni to nie stan klęskiFacet w kuchni to nie stan klęski
    Mężczyzna jest najlepszym kucharzem i to nie jest wyssane z palca. Szefowie największych restauracji, do rządzenia w kuchni wyznaczają mężczyzn. I to nie tylko z powodu siły fizycznej potrzebnej do …
  • Wspólne spożywanie jedzenie też zbliża ludziWspólne spożywanie jedzenie też zbliża ludzi
    W dzisiejszych czasach coraz rzadziej spotyka się przy kolacji pełną rodzinę. Ludzie mimo iż mieszkają razem są dla siebie obcy. Kuchnia kiedyś łączyła bliskich, wspólne przesiadywanie przy stole zwiększało kontakt. …
  • Przepisy w gazetachPrzepisy w gazetach
    Przepisy, które znajdują się w gazetach, dają nam niejedną szansę, abyśmy nauczyli się z nich korzystać, jak i gotować dodatkowo takie dania, których wcześniej nie jedliśmy w domach. Są osoby, …