Skąd można czerpać przepisy kulinarne?

Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, gdzie tylko się da. Pierwszym podstawowym źródłem przepisów są oczywiście książki kucharskie. Jest ich w księgarniach tak ogromna ilość, że nie sposób ich zliczyć. Nawet gdyby komuś udało się jednego dnia nabyć wszystkie wydane książki kucharskie, już następnego dnia byłby do tyłu o kilka pozycji. Rynek wydawniczy wciąż bowiem dosyła różnorakie książki kulinarne, wchodząc we wszystkie możliwe sfery kulinarnych zakamarków: od kuchni domowej po klasztorne, chłopskie, mieszczańskie itd. Innym źródłem są publikacje w gazetach dla pań. Są to sprawdzone przepisy czytelniczek, z których jedne wydają się bezsensowne, inne z kolei są rewelacyjne. Nieprzebranym źródłem przepisów jest Internet, gdzie naprawdę można znaleźć przepis na wszystko, co tylko można ugotować i podać do jedzenia. Często w domach wiszą też kalendarze, tzw. zdzieraki, które na odwrocie strony głównej z datą mają stronę z przepisami. Jeden przepis to jeden dzień. Wiele osób inspiracje kulinarne czerpie także z przekazów rodzinnych.

Comments are closed.

  • Zapach domowej wędliny
    Zazwyczaj święta wielkanocne kojarzą się wszystkim z niezliczoną ilością specjałów z mięsa oraz z przepysznymi kiełbasami i wędlinami. Wielu po prostu kupuje swoje ulubione specjały jednak nie odkrywa w nich …
  • Syrop do kawy
    Syrop do kawy jednocześnie nie tylko do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pysznej kawy ze spienionym mlekiem, albo mocnej porannej świeżo palonej kawy przed pracą. Jedni …
  • Kuracja odchudzająca
    Każdy ma zupełnie inną przemianę materii. W tym właśnie celu ludzie różnią się między sobą. Każdy inaczej reaguje na inne kwestie smakowe. Jedni wolą warzywa inni wola potrawy mięsne. Kuracja …