Skąd można czerpać przepisy kulinarne?

Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, gdzie tylko się da. Pierwszym podstawowym źródłem przepisów są oczywiście książki kucharskie. Jest ich w księgarniach tak ogromna ilość, że nie sposób ich zliczyć. Nawet gdyby komuś udało się jednego dnia nabyć wszystkie wydane książki kucharskie, już następnego dnia byłby do tyłu o kilka pozycji. Rynek wydawniczy wciąż bowiem dosyła różnorakie książki kulinarne, wchodząc we wszystkie możliwe sfery kulinarnych zakamarków: od kuchni domowej po klasztorne, chłopskie, mieszczańskie itd. Innym źródłem są publikacje w gazetach dla pań. Są to sprawdzone przepisy czytelniczek, z których jedne wydają się bezsensowne, inne z kolei są rewelacyjne. Nieprzebranym źródłem przepisów jest Internet, gdzie naprawdę można znaleźć przepis na wszystko, co tylko można ugotować i podać do jedzenia. Często w domach wiszą też kalendarze, tzw. zdzieraki, które na odwrocie strony głównej z datą mają stronę z przepisami. Jeden przepis to jeden dzień. Wiele osób inspiracje kulinarne czerpie także z przekazów rodzinnych.

Comments are closed.

  • Piece do pizzyPiece do pizzy
    Własna pizzeria. Boom na włoskie jedzenie wydaje się powoli przemijać. Nowo otwarte pizzerie rzadko kiedy utrzymują swoją działalność przez dłuższy czas. jeśli marzymy o otwarciu lokalu tego typu, musimy mieć …
  • Daj się uwieść smakiemDaj się uwieść smakiem
    Smak to podstawa w przypadku wielu kuchni. Na pewno bardzo dobrze dopasowane pozostają różnorodności w związku z tym. Jak najbardziej smak można zmieniać. To nie tylko proste rozgraniczenie pomiędzy słodkim, …
  • Walka z mięsemWalka z mięsem
    Coraz więcej osób w naszych czasach zaczyna porzucać jedzenie mięsa, które ich zdaniem jest dla nich naprawdę nie potrzebne do szczęścia natomiast nie mogą sobie w zupełnie inny sposób zaplanować …