Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Sala na wesele opoleSala na wesele opole
    Sala na wesele Opole. Nadszedł ten wzruszający dzień. Oświadczyłeś się lub przyjęłaś oświadczyny i od dziś razem planujecie swoją przyszłość. Zanim jednak będziecie mogli powiedzieć o sobie, że jesteście małżeństwem, …
  • Własne inspiracje kulinarneWłasne inspiracje kulinarne
    Kulinaria są dla nas niebywale ciekawe, pod warunkiem, iż jesteśmy się w stanie nimi zainteresować. Wiadomo, iż codziennie trzeba się starać, aby móc planować swoją przyszłość, jak i aby pracować …
  • Przepyszna kuchnia kresowaPrzepyszna kuchnia kresowa
    Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. …