Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Kuchnia wegetariańskaKuchnia wegetariańska
    Miłośnicy zwierząt uważają, że zwierzęta są naszymi młodszymi braćmi, są bezbronne i czują tak samo jak ludzie. Dlatego nie wolno ich krzywdzić, a tym bardziej jeść. Są przeciwni zabijaniu zwierząt, …
  • KaszankaKaszanka
    Kaszanka to bardzo popularny w Polsce gatunek kiełbasy. Trzeba jednak pamiętać, że w innych krajach, czasem nawet bardzo odległych, istnieje coś takiego jak kaszanka, a przynajmniej coś na jej kształt. …
  • Kuchnie świata – infoKuchnie świata – info
    Trudno byłoby wyobrazić sobie życie i funkcjonowanie w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku, gdyby nie dostęp do odpowiednich źródeł, takich jak chociażby Internet. Tak się bowiem składa, że wyszukiwanie …