Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Podstawki pod figurkiPodstawki pod figurki
    Podstawki pod figurki. Jeśli masz dużo figurek, zapewne jesteś jednym z kolekcjonerów. To niezwykle istotna grupa osób, dla których kompletowanie całych serii przedmiotów jest bardzo ważne. Pewnie nie od dziś …
  • Słodki smak – dlaczego go lubimy?Słodki smak – dlaczego go lubimy?
    Któż z nas nie lubi słodyczy? A jeśli nawet znajdą się takich, których słodycz odrzuca, to z całą pewnością są oni w zdecydowanej mniejszości. Warto więc na pewno zastanowić się …
  • Gotowanie jajka na miękkoGotowanie jajka na miękko
    Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej …