Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Internet – największa książka kucharskaInternet – największa książka kucharska
    Jeszcze kilkadziesiąt lat temu najlepszą książkę kucharską stanowiły nasze babcie, które uczyły młodsze pokolenia gotowania, przyrządzania posiłków, przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie poszczególne przepisy, czasami udało się coś unowocześnić, …
  • Sushi dostawa ochotaSushi dostawa ochota
    Dostawa sushi w Ochocie. Lubisz od czasu do czasu zjeść coś pysznego, specjalnego i oryginalnego? Mamy coś dla Ciebie! Sushi dostawa Ochota oferuje dowóz do domu potraw na terenie całego …
  • Kuracja odchudzającaKuracja odchudzająca
    Każdy ma zupełnie inną przemianę materii. W tym właśnie celu ludzie różnią się między sobą. Każdy inaczej reaguje na inne kwestie smakowe. Jedni wolą warzywa inni wola potrawy mięsne. Kuracja …