Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Potrawy z ogórkówPotrawy z ogórków
    Potrawy z ogórków są znacznie bardziej dostosowane, jeżeli chodzi o bardziej dodatkowe elementy. Tutaj można dostosować bardzo dobre ogórki kiszone, które bardzo smacznie są zaprezentowane zarówno we wszelkich sałatkach, surówka, …
  • Kulinarne eksperymentyKulinarne eksperymenty
    Ostatnio podczas gotowania obiadu pozmieniałam trochę przepis na sałatkę. Dodałam kilka nowych produktów, odjęłam inne i efekt końcowy był zadowalający. Sałatka smakowała wszystkim i usłyszałam wiele pochwał z ust domowników. …
  • Ziołowy ogródek na parapecieZiołowy ogródek na parapecie
    Zioła były znane ze swoich właściwości już w starożytności, używano ich głównie jako kosmetyków do dbałości o urodę – olejki do nacierania ciała, a napary do picia przy różnych dolegliwościach …