Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Zabiegi kosmetyczne warszawaZabiegi kosmetyczne warszawa
    Kosmetyczka. Czy warto wybrać się do kosmetyczki, czy lepiej samemu wykonać sobie różne zabiegi na twarz? Niestety w domu większość osób nie dysponuje profesjonalnym sprzętem, jakimi posługują się kosmetyczki. Pamiętajmy, …
  • Szybki deser dla gościSzybki deser dla gości
    Czasami zjawiają się niezapowiedziani goście a w domu nic do poczęstowania, żadnych ciasteczek, ani upieczonego ciasta. Jaki jest sposób na szybkie przygotowanie słodkości. Wtedy najlepiej szybko zrobić jakieś desery. Są …
  • Jak powinna wyglądać nasza kolacja?Jak powinna wyglądać nasza kolacja?
    Wiele osób w dzisiejszych czasach stara się o to, aby się odchudzać. Diet jest naprawdę mnóstwo, a co jedna to bardziej wymyślna. W wielu wypadkach można sobie zrobić więc naprawdę …