Sezam

Sezam indyjski to roślina należąca do rodziny popławkowa tych. Należy ona do typu roślin jednorocznych oleistych. Obecnie można ją znaleźć w wielu krajach świata, jednak nie występuje ona w stanie dzikim, tylko pod postacią upraw. Sezam znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z nasion wyrabia się jadalny olej sezamowy, który charakteryzuje się orzechowym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Stosowany jest on głównie w kuchni azjatyckiej, stanowi również podstawowy surowiec do wyrobu margaryny. Ziarna sezamu znajdują również szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowią podstawowy składnik chałwy oraz słodkich ciastek – sezamków. Poza tym ziarna tej rośliny znajdują szerokie zastosowanie w piekarnictwie, gdzie są dodatkiem do wielu gatunków pieczywa. Ziarna pozostałe po tłoczeniu w postaci makuchy zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków. Są więc szeroko stosowane w daniach kuchni orientalnej, stanowią również doskonałą paszę dla zwierząt.

Comments are closed.

  • Obiad bez ziemniakówObiad bez ziemniaków
    Czy naprawdę ziemniaki są kluczowym elementem codziennego obiadu? Czy nie można się bez nich obyć? Oczywiście, że można, wystarczy tylko wykorzystać nieco inne propozycje względem smacznego obiadu. Zamiast ziemniaków na …
  • Kulinaria nie jedno ma imię…Kulinaria nie jedno ma imię…
    Kulinaria jest bardzo szerokim działem, który kształtował się na przestrzeni wielu wieków. Pradawne paleniska i kotły były niejako początkiem współczesnej sztuki kulinarnej, która dziś jest już dalece rozwinięta. Wspomniano, że …
  • Danie z kurczakaDanie z kurczaka
    Danie z kurczaka z pewnością bardzo dobrze pozostaje dostosowane także na zasadzie określonych elementów. Tutaj bardzo ważne jest, aby można było przyrządzić takiego kurczaka w sposób bardzo smaczny. Zazwyczaj mamy …