Rodzaje jogurtów

Jogurty można podzielić na cztery główne grupy. Są to jogurty naturalne, smakowe, typu „light” oraz biojogurty. Najzdrowsze i polecane przez ekspertów są jogurty naturalne. Nie zawierają sztucznych barwników oraz cukru. W dużych ilościach występują w nich witaminy i sole mineralne. Nie wywołują reakcji alergicznych. W celu urozmaicenia można dodawać do nich świeże owoce. Z powodzeniem mogą zastępować np. śmietanę, dlatego są często dodawane do zup, sałatek czy deserów. Jogurty owocowe zawierają więcej kalorii niż naturalne. Dodatkowo w ich składzie można znaleźć substancje zagęszczając, słodzące i poprawiające kolor. Kawałki owoców będące w jogurcie mają mniej witamin niż świeże. Osoby dbające o linię lub odchudzające się sięgają po jogurty typu „light”. Należy pamiętać, ze przed kupnem najlepiej przeczytać skład produktu, bo może się okazać, że zawierają substancje słodzące. Ostatnią kategorię stanowią biojogurty. W ich produkcji wykorzystuje się specjalne szczepy bakterii tzw. probiotyki. Dzięki ich obecności w naszych jelitach, usprawniany jest proces trawienia oraz zmniejszane jest prawdopodobieństwo występowania biegunek. Obniżają także poziom toksyn w organizmie.

Comments are closed.

  • Amerykanie, czyli specjaliści od grillowaniaAmerykanie, czyli specjaliści od grillowania
    Zdecydowanymi specjalistami od grillowania, które w Polsce jest obecnie bardzo popularne, są amerykanie. W tym kraju możemy spotkać się nie tylko z licznymi potrawami jakie przyrządzane są na grillu, ale …
  • Elektroniczna kuchniaElektroniczna kuchnia
    Kuchnia jest takim miejscem, w którym praktycznie każdy mieszkaniec naszego domu lubi spędzać swój czas. Jest to jedyne miejsce, które ma bardzo neutralny teren i można tutaj o dziwo znaleźć …
  • Lampy do ogroduLampy do ogrodu
    Lampy do ogrodu. Ładnie i oryginalnie zaprojektowany ogród to marzenie wielu z nas. Powstają specjalne firmy oferujące urządzenie ogrodu, niemniej jednak przy pewnym nakładzie pracy i odrobinie dobrej woli można …