Rodzaje jogurtów

Jogurty można podzielić na cztery główne grupy. Są to jogurty naturalne, smakowe, typu „light” oraz biojogurty. Najzdrowsze i polecane przez ekspertów są jogurty naturalne. Nie zawierają sztucznych barwników oraz cukru. W dużych ilościach występują w nich witaminy i sole mineralne. Nie wywołują reakcji alergicznych. W celu urozmaicenia można dodawać do nich świeże owoce. Z powodzeniem mogą zastępować np. śmietanę, dlatego są często dodawane do zup, sałatek czy deserów. Jogurty owocowe zawierają więcej kalorii niż naturalne. Dodatkowo w ich składzie można znaleźć substancje zagęszczając, słodzące i poprawiające kolor. Kawałki owoców będące w jogurcie mają mniej witamin niż świeże. Osoby dbające o linię lub odchudzające się sięgają po jogurty typu „light”. Należy pamiętać, ze przed kupnem najlepiej przeczytać skład produktu, bo może się okazać, że zawierają substancje słodzące. Ostatnią kategorię stanowią biojogurty. W ich produkcji wykorzystuje się specjalne szczepy bakterii tzw. probiotyki. Dzięki ich obecności w naszych jelitach, usprawniany jest proces trawienia oraz zmniejszane jest prawdopodobieństwo występowania biegunek. Obniżają także poziom toksyn w organizmie.

Comments are closed.

  • Podstawki pod figurkiPodstawki pod figurki
    Podstawki pod figurki. Jeśli masz dużo figurek, zapewne jesteś jednym z kolekcjonerów. To niezwykle istotna grupa osób, dla których kompletowanie całych serii przedmiotów jest bardzo ważne. Pewnie nie od dziś …
  • Kuchnia włoskaKuchnia włoska
    Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych marek kulinarnych na całym świecie. Wszyscy kojarzymy ją z pizzą i spaghetti, które na stałe weszły do naszego menu. Włosi są miłośnikami różnego rodzaju …
  • Owoce do biuraOwoce do biura
    Zdrowa żywność w biurze. Obecnie, szczególnie w dużych miastach, znaczna liczba osób pracuje w różnego rodzaju korporacjach lub innych firmach, których siedziby znajdują się w tzw. biurowcach. Zabiegani, zestresowani pracą, …