Risotto

Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany na tłuszczu. Najczęściej stosuje się szpik wołowy, masło, stosunkowo rzadko stosuje się oliwę, co może lekko dziwić patrząc na inne włoskie potrawy. Do smażenia dodaje się oczywiście odrobinę cebuli oraz uwielbianego we Włoszech czosnku. Potem mieszankę tą zalewa się winem, które musi odparować. Ryż w tym czasie gotuje się i chłonie pozostawione wcześniej w naczyniu aromaty. Ostatnią rzeczą, którą koniecznie trzeba zrobić, jest zalanie tego rosołem. Tak przygotowaną potrawę pozostawiamy na wolnym ogniu, aby nadmiar wody zdążył spokojnie odparować. W tym czasie ryż osiągnie pożądany stan. Reszta dodatków jest już w zasadzie sprawą wyboru. We Włoszech ugotowany ryż miesza się z utartym parmezanem, świeżym masłem oraz śmietaną, która nadanie daniu aksamitną konsystencję. Jest to najbardziej klasyczna wersja risotto, które jest nazywane mediolańskim.

Comments are closed.

  • Zupa grzybowa zasmażanaZupa grzybowa zasmażana
    Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. …
  • Proste przepisyProste przepisy
    Proste przepisy z pewnością bardzo konkretnie pozostają zaprezentowane tym bardziej, kiedy jest mowa o takich elementach jak słodkie dania. Tutaj smażenie naleśników raczej nie powinno stanowić większego problemu, tym bardziej, …
  • Pyszna kawa warszawaPyszna kawa warszawa
    Pyszna kawa. Jak dobrze od samego rana wypić czarny, pobudzający napój wie chyba każdy dorosły. A na pewno większość z was na pewno wie jak to jest jak kawa nas …