Risotto

Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany na tłuszczu. Najczęściej stosuje się szpik wołowy, masło, stosunkowo rzadko stosuje się oliwę, co może lekko dziwić patrząc na inne włoskie potrawy. Do smażenia dodaje się oczywiście odrobinę cebuli oraz uwielbianego we Włoszech czosnku. Potem mieszankę tą zalewa się winem, które musi odparować. Ryż w tym czasie gotuje się i chłonie pozostawione wcześniej w naczyniu aromaty. Ostatnią rzeczą, którą koniecznie trzeba zrobić, jest zalanie tego rosołem. Tak przygotowaną potrawę pozostawiamy na wolnym ogniu, aby nadmiar wody zdążył spokojnie odparować. W tym czasie ryż osiągnie pożądany stan. Reszta dodatków jest już w zasadzie sprawą wyboru. We Włoszech ugotowany ryż miesza się z utartym parmezanem, świeżym masłem oraz śmietaną, która nadanie daniu aksamitną konsystencję. Jest to najbardziej klasyczna wersja risotto, które jest nazywane mediolańskim.

Comments are closed.

  • Słodki smakSłodki smak
    Każda kuchnia wyróżnia się swoim jedynym i niepowtarzalnym smakiem i każda pani domu czy gospodyni domowa robi swoje potrawy w zależności od tego co jedzą domownicy i rodzina. Tak jest …
  • Jak smażyć mięso?Jak smażyć mięso?
    Wydawać by się mogło, że smażenie mięsa jest bardzo prostym procesem, którego wykonanie nie jest zadaniem trudnym. Aby jednak uzyskać naprawdę dobre efekty działania, a więc takie, że mięso będzie …
  • Kuchnia włoskaKuchnia włoska
    Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych marek kulinarnych na całym świecie. Wszyscy kojarzymy ją z pizzą i spaghetti, które na stałe weszły do naszego menu. Włosi są miłośnikami różnego rodzaju …