Risotto

Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany na tłuszczu. Najczęściej stosuje się szpik wołowy, masło, stosunkowo rzadko stosuje się oliwę, co może lekko dziwić patrząc na inne włoskie potrawy. Do smażenia dodaje się oczywiście odrobinę cebuli oraz uwielbianego we Włoszech czosnku. Potem mieszankę tą zalewa się winem, które musi odparować. Ryż w tym czasie gotuje się i chłonie pozostawione wcześniej w naczyniu aromaty. Ostatnią rzeczą, którą koniecznie trzeba zrobić, jest zalanie tego rosołem. Tak przygotowaną potrawę pozostawiamy na wolnym ogniu, aby nadmiar wody zdążył spokojnie odparować. W tym czasie ryż osiągnie pożądany stan. Reszta dodatków jest już w zasadzie sprawą wyboru. We Włoszech ugotowany ryż miesza się z utartym parmezanem, świeżym masłem oraz śmietaną, która nadanie daniu aksamitną konsystencję. Jest to najbardziej klasyczna wersja risotto, które jest nazywane mediolańskim.

Comments are closed.

  • Rodzaje jogurtówRodzaje jogurtów
    Jogurty można podzielić na cztery główne grupy. Są to jogurty naturalne, smakowe, typu „light” oraz biojogurty. Najzdrowsze i polecane przez ekspertów są jogurty naturalne. Nie zawierają sztucznych barwników oraz cukru. …
  • Przeprowadzki Katowice cennikPrzeprowadzki Katowice cennik
    Ceny przeprowadzek w Katowicach. Przeprowadzka do nowego miejsca zamieszkania wiąże się często z dużym stresem i długim planowaniem. Należy przede wszystkim przemyśleć kwestie dotyczące transportu naszych rzeczy ze starego miejsca …
  • Czysta i higieniczna kuchniaCzysta i higieniczna kuchnia
    Jak wiadomo w kuchni przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że z pewnością chcemy, żeby kuchnia była przede wszystkim pomieszczeniem bardzo higienicznym. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że …