Risotto

Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany na tłuszczu. Najczęściej stosuje się szpik wołowy, masło, stosunkowo rzadko stosuje się oliwę, co może lekko dziwić patrząc na inne włoskie potrawy. Do smażenia dodaje się oczywiście odrobinę cebuli oraz uwielbianego we Włoszech czosnku. Potem mieszankę tą zalewa się winem, które musi odparować. Ryż w tym czasie gotuje się i chłonie pozostawione wcześniej w naczyniu aromaty. Ostatnią rzeczą, którą koniecznie trzeba zrobić, jest zalanie tego rosołem. Tak przygotowaną potrawę pozostawiamy na wolnym ogniu, aby nadmiar wody zdążył spokojnie odparować. W tym czasie ryż osiągnie pożądany stan. Reszta dodatków jest już w zasadzie sprawą wyboru. We Włoszech ugotowany ryż miesza się z utartym parmezanem, świeżym masłem oraz śmietaną, która nadanie daniu aksamitną konsystencję. Jest to najbardziej klasyczna wersja risotto, które jest nazywane mediolańskim.

Comments are closed.

  • Kuchnia galicyjska z tradycjamiKuchnia galicyjska z tradycjami
    Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, …
  • Smak obiadów domowychSmak obiadów domowych
    Jedzenie obiadów w naszych domach, powinno być od zawsze smakiem, który chcemy zapamiętać na całe życie. Należy się starać, aby wszystko, z czego na dany moment korzystamy, umiejętnie udało się …
  • Zmiana sprzedawcy energiiZmiana sprzedawcy energii
    Zmiana sprzedawcy energii. Tak jak i w wielu innych branżach, tak i w energetyce konsumenci, czyli użytkownicy energii elektrycznej, mają obecnie możliwość zmiany dostawcy. Jest to możliwe od kilku lat …