Risotto

Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany na tłuszczu. Najczęściej stosuje się szpik wołowy, masło, stosunkowo rzadko stosuje się oliwę, co może lekko dziwić patrząc na inne włoskie potrawy. Do smażenia dodaje się oczywiście odrobinę cebuli oraz uwielbianego we Włoszech czosnku. Potem mieszankę tą zalewa się winem, które musi odparować. Ryż w tym czasie gotuje się i chłonie pozostawione wcześniej w naczyniu aromaty. Ostatnią rzeczą, którą koniecznie trzeba zrobić, jest zalanie tego rosołem. Tak przygotowaną potrawę pozostawiamy na wolnym ogniu, aby nadmiar wody zdążył spokojnie odparować. W tym czasie ryż osiągnie pożądany stan. Reszta dodatków jest już w zasadzie sprawą wyboru. We Włoszech ugotowany ryż miesza się z utartym parmezanem, świeżym masłem oraz śmietaną, która nadanie daniu aksamitną konsystencję. Jest to najbardziej klasyczna wersja risotto, które jest nazywane mediolańskim.

Comments are closed.

  • Smaczne przepisy kulinarneSmaczne przepisy kulinarne
    Dzisiejszy świat jest bardzo zagoniony, szybki. Człowiek żyje w bardzo stresującym tempie. Nic więc dziwnego, że nieraz zdarza się tak, że po prostu nie mamy czasu na to, aby przyrządzić …
  • Domowy kisiel, smaczny i zdrowyDomowy kisiel, smaczny i zdrowy
    Bardzo często młode mamy zastanawiają jak zrobić pyszny i zdrowy deser dla swoich dzieci, a rozwiązanie jest bardzo proste, są pewne desery, które można zrobić samodzielnie, bez żadnych sztucznych barwników …
  • Zła kuchniaZła kuchnia
    W naszych domostwach utarł się zwyczaj odnośnie jedzenia, który nie jest zbyt zdrowy dla nikogo. Jemy potrawy mocno solone, które mogą w przyszłości spowodować u nas tarczycę. Jemy potrawy pikantne, …