Pyszne sosy

Sosy są dodatkiem bardzo korzystnym do potraw i mają wartości nie tylko smakowe ale też są bardzo smaczne i pożywne. Poprawiają one wygląd potrawy co w żywieniu nie jest sprawą obojętną ponieważ pobudzają swoim wyglądem łaknienie. Często sosy są dodatkiem do ziemniaków, wszelkich klusek i mogą być używane do pieczeni mięsnych. Dobry sos powinien mieć intensywny smak i odpowiednią barwę i gęstość. Ponadto musi być dostosowany do rodzaju potrawy. Ze względu na zastosowanie sosy można podzielić na gorące i zimne. Są również sosy, które nadają się do podawania zarówno na zimno i na gorąco. Sosy podobnie jak zupy składają się głównie z wody czyli z rosołu lub wywaru mięsnego bądź warzywnego, oraz składnika nadającego takiemu sosowi smaku. Mogą to być grzyby, warzywa, czy inne jeszcze rzeczy przydatne do powstania sosu. Sos oczywiście można odpowiednio zagęścić przy użyciu wody i mąki i tym samym nadać potrawie pożądanej konsystencji. Smak i aromat sosu powinien być intensywny dlatego też stosuje się liczne przyprawy, i zieleninę które nadają cały smak bo o to przecież chodzi.

Comments are closed.

  • Rodzaje jogurtów
    Jogurty można podzielić na cztery główne grupy. Są to jogurty naturalne, smakowe, typu „light” oraz biojogurty. Najzdrowsze i polecane przez ekspertów są jogurty naturalne. Nie zawierają sztucznych barwników oraz cukru. …
  • Owoce do biura
    Zdrowa żywność w biurze. Obecnie, szczególnie w dużych miastach, znaczna liczba osób pracuje w różnego rodzaju korporacjach lub innych firmach, których siedziby znajdują się w tzw. biurowcach. Zabiegani, zestresowani pracą, …
  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …