Pyszne sosy

Sosy są dodatkiem bardzo korzystnym do potraw i mają wartości nie tylko smakowe ale też są bardzo smaczne i pożywne. Poprawiają one wygląd potrawy co w żywieniu nie jest sprawą obojętną ponieważ pobudzają swoim wyglądem łaknienie. Często sosy są dodatkiem do ziemniaków, wszelkich klusek i mogą być używane do pieczeni mięsnych. Dobry sos powinien mieć intensywny smak i odpowiednią barwę i gęstość. Ponadto musi być dostosowany do rodzaju potrawy. Ze względu na zastosowanie sosy można podzielić na gorące i zimne. Są również sosy, które nadają się do podawania zarówno na zimno i na gorąco. Sosy podobnie jak zupy składają się głównie z wody czyli z rosołu lub wywaru mięsnego bądź warzywnego, oraz składnika nadającego takiemu sosowi smaku. Mogą to być grzyby, warzywa, czy inne jeszcze rzeczy przydatne do powstania sosu. Sos oczywiście można odpowiednio zagęścić przy użyciu wody i mąki i tym samym nadać potrawie pożądanej konsystencji. Smak i aromat sosu powinien być intensywny dlatego też stosuje się liczne przyprawy, i zieleninę które nadają cały smak bo o to przecież chodzi.

Comments are closed.

  • Restauracyjne menuRestauracyjne menu
    Restauracje mają często bardzo obszerne menu. Zwykle ograniczają się do kotleta schabowego w wielu wydaniach, stosowne zupy, dania na ciepło pod względem gulaszu. Czasami zdarza się tak, że menu restauracji …
  • Stosowanie kuchenki mikrofalowej w przygotowywaniu posiłkówStosowanie kuchenki mikrofalowej w przygotowywaniu posiłków
    Kuchenki mikrofalowe stanowią doskonałe urządzenie kuchenne zapewniające o wiele szybszy oraz prostszy sposób przygotowywania naszych posiłków. Wielość funkcjo typowej kuchenki mikrofalowej sprawia, że możemy w niej podgrzewać oraz rozmrażać konkretne …
  • Smaki na świecieSmaki na świecie
    Każdy człowiek ma swój własny gust i co jednemu bardzo smakuje, inny może uznać za niezjadliwe. Oczywiście są takie potrawy, które smakują większości. Najczęściej jednak ta większość ogranicza się do …