Przepyszna kuchnia kresowa

Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. W przygotowaniu potrawy kuchni kresowe są proste w przygotowaniu oraz oszczędne. Podstawowym składnikiem tej kuchni są ziemniaki. Z ziemniaków przygotowuje się podstawowe dania, które są bardzo lubiane przez większość, takie jak pyzy, kartacze czy placki ziemniaczane. W kuchni kresowej duże miejsce zajmują zupy, najbardziej znane to: barszcz ukraiński, chłodnik litewski oraz solianka, która może być mięsna, rybna czy grzybowa. Inne potrawy to dania główne: babka ziemniaczana; kluski: kartacze (podłużne nafaszerowane mięsem z cebulą), cepeliny (farsz z mięsa wieprzowego i majeranku), kołduny (małe pierożki, które są nadziane surowym mięsem). Znane przez wielu są słodkości kresowe: sękacz – ciasto pieczone nad otwartym ogniem, polewane na wałek i charakteryzujące się takimi sękami, stąd nazwa, innym przysmakiem kutia, która jest tradycyjną potrawą wigilijną.

Comments are closed.

  • Warmia i Mazury – kuchnia różnych narodówWarmia i Mazury – kuchnia różnych narodów
    Warmia i Mazury są to tereny bardzo bogate w jeziora, rzeki oraz lasy i to właśnie wpływa na fakt, że kuchnia tego regionu bazuje na rybach, grzybach i dziczyźnie. Jednak …
  • Lenistwo prowadzi do otyłościLenistwo prowadzi do otyłości
    Świat oszalał, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ludzie przestali dbać o swoje zdrowie, nie liczy się organizm a wyścig za pieniądzem. Społeczeństwo nie ma czasu na gotowanie, preferuję …
  • Lista firm cateringLista firm catering
    Szybka i uroczysta kolacja? To proste!. Późne powroty z pracy, życie w ciągłym biegu oraz brak czasu na zajmowanie się takimi sprawami, jak sporządzanie uroczystych kolacji – oto problemy, z …