Przepyszna kuchnia kresowa

Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. W przygotowaniu potrawy kuchni kresowe są proste w przygotowaniu oraz oszczędne. Podstawowym składnikiem tej kuchni są ziemniaki. Z ziemniaków przygotowuje się podstawowe dania, które są bardzo lubiane przez większość, takie jak pyzy, kartacze czy placki ziemniaczane. W kuchni kresowej duże miejsce zajmują zupy, najbardziej znane to: barszcz ukraiński, chłodnik litewski oraz solianka, która może być mięsna, rybna czy grzybowa. Inne potrawy to dania główne: babka ziemniaczana; kluski: kartacze (podłużne nafaszerowane mięsem z cebulą), cepeliny (farsz z mięsa wieprzowego i majeranku), kołduny (małe pierożki, które są nadziane surowym mięsem). Znane przez wielu są słodkości kresowe: sękacz – ciasto pieczone nad otwartym ogniem, polewane na wałek i charakteryzujące się takimi sękami, stąd nazwa, innym przysmakiem kutia, która jest tradycyjną potrawą wigilijną.

Comments are closed.

  • Sosy do mięsSosy do mięs
    Sosy do mięs to niemal podstawa. Tutaj najbardziej można uwzględnić konkretne sosy pieczeniowe. Na pewno będą one doskonale podkreślały właściwości takiej potrawy. To, co wyróżnia niektóre sosy to przede wszystkim …
  • Skąd można czerpać przepisy kulinarne?Skąd można czerpać przepisy kulinarne?
    Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, …
  • Facet w kuchni to nie stan klęskiFacet w kuchni to nie stan klęski
    Mężczyzna jest najlepszym kucharzem i to nie jest wyssane z palca. Szefowie największych restauracji, do rządzenia w kuchni wyznaczają mężczyzn. I to nie tylko z powodu siły fizycznej potrzebnej do …