Przepyszna kuchnia kresowa

Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. W przygotowaniu potrawy kuchni kresowe są proste w przygotowaniu oraz oszczędne. Podstawowym składnikiem tej kuchni są ziemniaki. Z ziemniaków przygotowuje się podstawowe dania, które są bardzo lubiane przez większość, takie jak pyzy, kartacze czy placki ziemniaczane. W kuchni kresowej duże miejsce zajmują zupy, najbardziej znane to: barszcz ukraiński, chłodnik litewski oraz solianka, która może być mięsna, rybna czy grzybowa. Inne potrawy to dania główne: babka ziemniaczana; kluski: kartacze (podłużne nafaszerowane mięsem z cebulą), cepeliny (farsz z mięsa wieprzowego i majeranku), kołduny (małe pierożki, które są nadziane surowym mięsem). Znane przez wielu są słodkości kresowe: sękacz – ciasto pieczone nad otwartym ogniem, polewane na wałek i charakteryzujące się takimi sękami, stąd nazwa, innym przysmakiem kutia, która jest tradycyjną potrawą wigilijną.

Comments are closed.

  • Danie z kurczakaDanie z kurczaka
    Danie z kurczaka z pewnością bardzo dobrze pozostaje dostosowane także na zasadzie określonych elementów. Tutaj bardzo ważne jest, aby można było przyrządzić takiego kurczaka w sposób bardzo smaczny. Zazwyczaj mamy …
  • Strona internetowa o gotowaniuStrona internetowa o gotowaniu
    Jeśli lubimy gotować i zajmujemy się gotowaniem w sposób hobbystyczny, bardzo często jesteśmy zainteresowani dzieleniem się swoją pasją. Zawsze mamy dwie możliwości, czyli możemy dzielić się naszymi przepisami, czy sposobami …
  • Przepisy w gazetachPrzepisy w gazetach
    Przepisy, które znajdują się w gazetach, dają nam niejedną szansę, abyśmy nauczyli się z nich korzystać, jak i gotować dodatkowo takie dania, których wcześniej nie jedliśmy w domach. Są osoby, …