Przepyszna kuchnia kresowa

Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. W przygotowaniu potrawy kuchni kresowe są proste w przygotowaniu oraz oszczędne. Podstawowym składnikiem tej kuchni są ziemniaki. Z ziemniaków przygotowuje się podstawowe dania, które są bardzo lubiane przez większość, takie jak pyzy, kartacze czy placki ziemniaczane. W kuchni kresowej duże miejsce zajmują zupy, najbardziej znane to: barszcz ukraiński, chłodnik litewski oraz solianka, która może być mięsna, rybna czy grzybowa. Inne potrawy to dania główne: babka ziemniaczana; kluski: kartacze (podłużne nafaszerowane mięsem z cebulą), cepeliny (farsz z mięsa wieprzowego i majeranku), kołduny (małe pierożki, które są nadziane surowym mięsem). Znane przez wielu są słodkości kresowe: sękacz – ciasto pieczone nad otwartym ogniem, polewane na wałek i charakteryzujące się takimi sękami, stąd nazwa, innym przysmakiem kutia, która jest tradycyjną potrawą wigilijną.

Comments are closed.

  • Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniakówMamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków
    Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – …
  • Ziołowy ogródek na parapecieZiołowy ogródek na parapecie
    Zioła były znane ze swoich właściwości już w starożytności, używano ich głównie jako kosmetyków do dbałości o urodę – olejki do nacierania ciała, a napary do picia przy różnych dolegliwościach …
  • Kuchnia miejscem kulturyKuchnia miejscem kultury
    Wielu z nas zgodnie z tradycją przejętą od naszych dziadków, prapradziadków spożywa posiłki w kuchni. Tak jak to się po prostu kiedyś przyjęło kuchnia do dziś pozostała miejscem na jedzenie …