Przepisy z jabłkami

Latem, czy nawet późną jesienią w ogrodach można zobaczyć piękne jabłka. Wielu z nas kompletnie nie wie, co zrobić z nadmiarem jabłek. Tym bardziej, jeżeli takich jabłoni jest więcej. Oczywiste jest, że nie zjemy wszystkich jabłek na raz. Warto, jednak wiedzieć, że jest mnóstwo świetnych przepisów na różnego rodzaju potrawy i smakołyki, w których możemy użyć jabłka. Dzięki takim zróżnicowanym przepisom jabłka nie powinny nam się znudzić tak szybko. Na pewno są doskonałym składnikiem różnego rodzaju ciast. Najbardziej znanym jest oczywiście szarlotka. Jabłka doskonale nadają się również na dania obiadowe. Bardzo smacznym posiłkiem jest na przykład ryż z jabłkami. Oprócz tego warto pomyśleć o włożeniu jabłek w słoiki, które następnie będą nam służyć podczas zimy. Możemy na przykład podsmażyć jabłka i zaprawić. Taka mieszanka doskonale nada się, gdy zimą będziemy chcieli zrobić pyszną szarlotkę z własnych jabłek. Istnieje wiele możliwości wykorzystania tych przepysznych owoców. Na pewno nie warto ich marnować, zostawiając je na ziemi. Trzeba tylko pomyśleć, co zrobić, by wykorzystać je jak najlepiej. Jabłka są nie tylko pyszne, są również bardzo zdrowe. Zawierają błonnik, dzięki któremu układ pokarmowy działa lepiej.

Comments are closed.

  • Facet w kuchni to nie stan klęskiFacet w kuchni to nie stan klęski
    Mężczyzna jest najlepszym kucharzem i to nie jest wyssane z palca. Szefowie największych restauracji, do rządzenia w kuchni wyznaczają mężczyzn. I to nie tylko z powodu siły fizycznej potrzebnej do …
  • Amerykanie, czyli specjaliści od grillowaniaAmerykanie, czyli specjaliści od grillowania
    Zdecydowanymi specjalistami od grillowania, które w Polsce jest obecnie bardzo popularne, są amerykanie. W tym kraju możemy spotkać się nie tylko z licznymi potrawami jakie przyrządzane są na grillu, ale …
  • Nietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodówNietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodów
    Widząc, jak Chińczycy z apetytem konsumują tysiącletnie jaja, dziwimy się, jak można jeść zepsute i zgniłe jaja. Tymczasem, jest to narodowy przysmak, który oczywiście nie ma tysiąca lat, ale wygląda, …