Potrawy łączące skrajne smaki

Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki kurczaka duszone w przyprawach, a na koniec duszone w sosie z czekolady. Może się nam to wydawać abstrakcyjnym połączeniem, ale trzeba pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo podatne na kuchenne eksperymenty i różne smaki. Zatem, kawałki kurczaka duszone są w sosie z dodatkiem cebuli, czosnku, anyżu, cynamonu, rodzynek, pomidorów, słodkiej papryki. Kurczak nabiera podczas duszenia wspaniałego smaku i aromatu. Na ostatnie piętnaście minut, do garnka trzeba wrzucić tabliczkę gorzkiej czekolady, która nadaje potrawie ostatecznego smaku i kolorytu. A co najlepsze, czekolada nie przeszkadza – jest wspaniałym elementem potrawy. W krajach skandynawskich popularne są dania z ryb na słodko. Tu także można skosztować śledzia w sosie czekoladowym – naprawdę, smaczna rzecz. A czekolada do picia, z dodatkiem chili, czy pieprzu – ma wielu zwolenników.

Comments are closed.

  • Kawa do ekspresuKawa do ekspresu
    Smakosze kawy. Duża część ludzi nie wyobraża sobie poranka bez smaku i zapachu czarnej kawy. Kiedy jesteśmy zmuszeni do wyjścia z domu bez wypicia choćby filiżanki tego aromatycznego napoju, mamy …
  • Smaczne przepisy kulinarneSmaczne przepisy kulinarne
    Dzisiejszy świat jest bardzo zagoniony, szybki. Człowiek żyje w bardzo stresującym tempie. Nic więc dziwnego, że nieraz zdarza się tak, że po prostu nie mamy czasu na to, aby przyrządzić …
  • Przepisy z kuchni polskiejPrzepisy z kuchni polskiej
    Nie od dziś wiadomo, że przepisy cieszą się wręcz ogromną popularnością. Coraz więcej współcześnie żyjących obywateli naszego kraju, a także innych krajów Europy i świata wykazuje chęć gotowania i prawdziwą …