Potrawy łączące skrajne smaki

Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki kurczaka duszone w przyprawach, a na koniec duszone w sosie z czekolady. Może się nam to wydawać abstrakcyjnym połączeniem, ale trzeba pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo podatne na kuchenne eksperymenty i różne smaki. Zatem, kawałki kurczaka duszone są w sosie z dodatkiem cebuli, czosnku, anyżu, cynamonu, rodzynek, pomidorów, słodkiej papryki. Kurczak nabiera podczas duszenia wspaniałego smaku i aromatu. Na ostatnie piętnaście minut, do garnka trzeba wrzucić tabliczkę gorzkiej czekolady, która nadaje potrawie ostatecznego smaku i kolorytu. A co najlepsze, czekolada nie przeszkadza – jest wspaniałym elementem potrawy. W krajach skandynawskich popularne są dania z ryb na słodko. Tu także można skosztować śledzia w sosie czekoladowym – naprawdę, smaczna rzecz. A czekolada do picia, z dodatkiem chili, czy pieprzu – ma wielu zwolenników.

Comments are closed.

  • Konkursy kulinarneKonkursy kulinarne
    Ludzie dwudziestego pierwszego wieku bardzo, ale to bardzo lubią konkursy. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy konkurs daje szansę na to, by coś wygrać. A któż nie marzy o tym, …
  • Zadbana kuchnia to lepszy smakZadbana kuchnia to lepszy smak
    W kuchni zamieniamy się często w innych ludzi. Co jednak trzeba zrobić, aby kuchnia uwydatniła smak potraw. Jest na to oczywiście kilka sposobów, o których porozmawiamy za chwilę. Trzeba jednak …
  • Kuchnia miejscem kulturyKuchnia miejscem kultury
    Wielu z nas zgodnie z tradycją przejętą od naszych dziadków, prapradziadków spożywa posiłki w kuchni. Tak jak to się po prostu kiedyś przyjęło kuchnia do dziś pozostała miejscem na jedzenie …