Potrawy łączące skrajne smaki

Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki kurczaka duszone w przyprawach, a na koniec duszone w sosie z czekolady. Może się nam to wydawać abstrakcyjnym połączeniem, ale trzeba pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo podatne na kuchenne eksperymenty i różne smaki. Zatem, kawałki kurczaka duszone są w sosie z dodatkiem cebuli, czosnku, anyżu, cynamonu, rodzynek, pomidorów, słodkiej papryki. Kurczak nabiera podczas duszenia wspaniałego smaku i aromatu. Na ostatnie piętnaście minut, do garnka trzeba wrzucić tabliczkę gorzkiej czekolady, która nadaje potrawie ostatecznego smaku i kolorytu. A co najlepsze, czekolada nie przeszkadza – jest wspaniałym elementem potrawy. W krajach skandynawskich popularne są dania z ryb na słodko. Tu także można skosztować śledzia w sosie czekoladowym – naprawdę, smaczna rzecz. A czekolada do picia, z dodatkiem chili, czy pieprzu – ma wielu zwolenników.

Comments are closed.

  • Tabletki na odchudzanieTabletki na odchudzanie
    Pomoc w odchudzaniu. Z problemem nadwagi zmaga się wiele osób. Część z nich odchudza się na własną rękę, próbując różnego rodzaju kuracji. Niektórzy z kolei zdają się na pomoc dietetyka, …
  • Syrop do kawySyrop do kawy
    Syrop do kawy jednocześnie nie tylko do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pysznej kawy ze spienionym mlekiem, albo mocnej porannej świeżo palonej kawy przed pracą. Jedni …
  • Danie z kurczakaDanie z kurczaka
    Danie z kurczaka z pewnością bardzo dobrze pozostaje dostosowane także na zasadzie określonych elementów. Tutaj bardzo ważne jest, aby można było przyrządzić takiego kurczaka w sposób bardzo smaczny. Zazwyczaj mamy …