Potrawy łączące skrajne smaki

Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki kurczaka duszone w przyprawach, a na koniec duszone w sosie z czekolady. Może się nam to wydawać abstrakcyjnym połączeniem, ale trzeba pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo podatne na kuchenne eksperymenty i różne smaki. Zatem, kawałki kurczaka duszone są w sosie z dodatkiem cebuli, czosnku, anyżu, cynamonu, rodzynek, pomidorów, słodkiej papryki. Kurczak nabiera podczas duszenia wspaniałego smaku i aromatu. Na ostatnie piętnaście minut, do garnka trzeba wrzucić tabliczkę gorzkiej czekolady, która nadaje potrawie ostatecznego smaku i kolorytu. A co najlepsze, czekolada nie przeszkadza – jest wspaniałym elementem potrawy. W krajach skandynawskich popularne są dania z ryb na słodko. Tu także można skosztować śledzia w sosie czekoladowym – naprawdę, smaczna rzecz. A czekolada do picia, z dodatkiem chili, czy pieprzu – ma wielu zwolenników.

Comments are closed.

  • Domowy kisiel, smaczny i zdrowyDomowy kisiel, smaczny i zdrowy
    Bardzo często młode mamy zastanawiają jak zrobić pyszny i zdrowy deser dla swoich dzieci, a rozwiązanie jest bardzo proste, są pewne desery, które można zrobić samodzielnie, bez żadnych sztucznych barwników …
  • Popularne w kuchni mięso mielonePopularne w kuchni mięso mielone
    Sklepy oferują nam już przygotowane zmielone mięso, wieprzowe, wieprzowo – wołowe, drobiowe, rzadziej cielęce. Wykorzystywane jest w kuchni powszechnie, można z niego przygotować farsz, sos, kotlety mielone, pulpety, hamburgery – …
  • Jak pasteryzować przetworyJak pasteryzować przetwory
    Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że …