Potrawy łączące skrajne smaki

Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki kurczaka duszone w przyprawach, a na koniec duszone w sosie z czekolady. Może się nam to wydawać abstrakcyjnym połączeniem, ale trzeba pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo podatne na kuchenne eksperymenty i różne smaki. Zatem, kawałki kurczaka duszone są w sosie z dodatkiem cebuli, czosnku, anyżu, cynamonu, rodzynek, pomidorów, słodkiej papryki. Kurczak nabiera podczas duszenia wspaniałego smaku i aromatu. Na ostatnie piętnaście minut, do garnka trzeba wrzucić tabliczkę gorzkiej czekolady, która nadaje potrawie ostatecznego smaku i kolorytu. A co najlepsze, czekolada nie przeszkadza – jest wspaniałym elementem potrawy. W krajach skandynawskich popularne są dania z ryb na słodko. Tu także można skosztować śledzia w sosie czekoladowym – naprawdę, smaczna rzecz. A czekolada do picia, z dodatkiem chili, czy pieprzu – ma wielu zwolenników.

Comments are closed.

  • Proste przepisyProste przepisy
    Proste przepisy z pewnością bardzo konkretnie pozostają zaprezentowane tym bardziej, kiedy jest mowa o takich elementach jak słodkie dania. Tutaj smażenie naleśników raczej nie powinno stanowić większego problemu, tym bardziej, …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Dla wielu osób dania bezmięsne to po prostu dania, która można przekąsić, a nie najeść się nimi. Takie zdanie ma bardzo …
  • Elektroniczna kuchniaElektroniczna kuchnia
    Kuchnia jest takim miejscem, w którym praktycznie każdy mieszkaniec naszego domu lubi spędzać swój czas. Jest to jedyne miejsce, które ma bardzo neutralny teren i można tutaj o dziwo znaleźć …