Potrawy łączące skrajne smaki

Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki kurczaka duszone w przyprawach, a na koniec duszone w sosie z czekolady. Może się nam to wydawać abstrakcyjnym połączeniem, ale trzeba pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo podatne na kuchenne eksperymenty i różne smaki. Zatem, kawałki kurczaka duszone są w sosie z dodatkiem cebuli, czosnku, anyżu, cynamonu, rodzynek, pomidorów, słodkiej papryki. Kurczak nabiera podczas duszenia wspaniałego smaku i aromatu. Na ostatnie piętnaście minut, do garnka trzeba wrzucić tabliczkę gorzkiej czekolady, która nadaje potrawie ostatecznego smaku i kolorytu. A co najlepsze, czekolada nie przeszkadza – jest wspaniałym elementem potrawy. W krajach skandynawskich popularne są dania z ryb na słodko. Tu także można skosztować śledzia w sosie czekoladowym – naprawdę, smaczna rzecz. A czekolada do picia, z dodatkiem chili, czy pieprzu – ma wielu zwolenników.

Comments are closed.

  • Potrawy łączące skrajne smakiPotrawy łączące skrajne smaki
    Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki …
  • Konkursy kulinarneKonkursy kulinarne
    Ludzie dwudziestego pierwszego wieku bardzo, ale to bardzo lubią konkursy. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy konkurs daje szansę na to, by coś wygrać. A któż nie marzy o tym, …
  • Najlepsze sposoby na gotowanieNajlepsze sposoby na gotowanie
    Istnieje masa różnych sposobów, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze. Jedzenie niektórych posiłków, jest dla nas szansą na dostanie do obiadu, faktycznie czegoś najbardziej dla nas wartościowego. Nie można zapomnieć, …