Potrawy, które zachęcają każdego Polaka

W Polsce panuje bardzo tradycyjna kultura jedzenia. Nie lubimy za bardzo eksperymentów kulinarnych. Brzydzimy się nawet niektórymi rozwiązaniami na świecie. Prawdopodobnie nikt z nas nie strawiłby larwy podanej na talerzu z lekko przypieczonym odwłokiem. No właśnie, już sam opis odstrasza od spróbowania takiej potrawy. Co jednak lubimy? Przede wszystkim tak jak wcześniej wspominaliśmy lubimy typowo staropolskie jedzenie. Kochamy sosy i tłuste potrawy, które najczęściej zapijamy alkoholem. Tkwi w nas prawdziwa kultura związana z biesiadowaniem, dlatego stół przeciętnego Polaka musi być suto nakryty, a potrawy muszą charakteryzować się przede wszystkim różnorodnością. Zupy, kasze, bigosy oraz sosy to standard w polskiej kuchni. Nie jesteśmy w żadnym stopniu wegetarianami. Kochamy mięso i wszystko c oz nim związane. Co ty o tym myślisz? Czy faktycznie kuchnia w Polsce to tylko tradycja? Oczywiście dzisiaj świat dynamicznie się zmienia, tak jak nasze społeczeństwo, dlatego trudno wyrokować, że nie odejdziemy niedługo od staropolskich fundamentów. Jest to jednak prawdę mówiąc wartościowa kultura. Godna pielęgnowania na własnym polskim stole.

Comments are closed.

  • Skąd można czerpać przepisy kulinarne?Skąd można czerpać przepisy kulinarne?
    Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, …
  • Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniakówMamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków
    Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – …
  • Zupa grzybowa zasmażanaZupa grzybowa zasmażana
    Jesień to czas zbierania grzybów w lasach, albo też można takie grzyby kupić na targowiskach. Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jednym z takich jest z pewnością zupa grzybowa zasmażana. …