Pierwsze doświadczenia w kuchni

Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech i przypomina, że nawet w takiej dziedzinie jak kulinaria warto mieć do siebie zdrowy dystans oraz nie zrażać się dokonaniami. Gotowanie to umiejętność, do której szczególnie dobrze pasują wszelkie powiedzenia mówiące, że mistrzem zostaje się dopiero po latach ćwiczeń. Mało komu udają się za pierwszym razem nawet tak proste potrawy jak jajecznica czy jajko na miękko, bo nawet one wymagają minimalnej kulinarnej wiedzy. O tym, że jajko sadzone nie przylepi się do patelni, jeśli podgrzejemy tłuszcz do odpowiedniej temperatury również dowiadujemy się w praktyce, zeskrobując resztki przypalonego białka z pierwszej patelni. Pierwsze doświadczenia kuchenne mogą budzić wiele rozczulenia, zwłaszcza po latach, kiedy przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanego dania nie budzi już naszych obaw.

Comments are closed.

  • Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniakówMamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków
    Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – …
  • Smaczne sałatkiSmaczne sałatki
    Sałatki w większości przypadków stają się ulubionymi posiłkami wielu osób. Kobiety na pewno mają sentyment do sałatek różnego typu. Dzieci także kochają sałatki o ile są uwzględnione odpowiednie składniki. Trzeba …
  • Jedzenie potrafi być zabawneJedzenie potrafi być zabawne
    Dla wielu przygotowanie jedzenia jest to czynność nużąca i męcząca, zaś są i tacy, dla których to przyjemność. Zamiast jeść, co popadnie, najlepiej w chwili wielkiego głodu zmotywować się i …