Pierwsze doświadczenia w kuchni

Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech i przypomina, że nawet w takiej dziedzinie jak kulinaria warto mieć do siebie zdrowy dystans oraz nie zrażać się dokonaniami. Gotowanie to umiejętność, do której szczególnie dobrze pasują wszelkie powiedzenia mówiące, że mistrzem zostaje się dopiero po latach ćwiczeń. Mało komu udają się za pierwszym razem nawet tak proste potrawy jak jajecznica czy jajko na miękko, bo nawet one wymagają minimalnej kulinarnej wiedzy. O tym, że jajko sadzone nie przylepi się do patelni, jeśli podgrzejemy tłuszcz do odpowiedniej temperatury również dowiadujemy się w praktyce, zeskrobując resztki przypalonego białka z pierwszej patelni. Pierwsze doświadczenia kuchenne mogą budzić wiele rozczulenia, zwłaszcza po latach, kiedy przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanego dania nie budzi już naszych obaw.

Comments are closed.

  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązkuPraca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …
  • Domowy kisiel, smaczny i zdrowyDomowy kisiel, smaczny i zdrowy
    Bardzo często młode mamy zastanawiają jak zrobić pyszny i zdrowy deser dla swoich dzieci, a rozwiązanie jest bardzo proste, są pewne desery, które można zrobić samodzielnie, bez żadnych sztucznych barwników …
  • Restauracyjne menuRestauracyjne menu
    Restauracje mają często bardzo obszerne menu. Zwykle ograniczają się do kotleta schabowego w wielu wydaniach, stosowne zupy, dania na ciepło pod względem gulaszu. Czasami zdarza się tak, że menu restauracji …