Pierwsze doświadczenia w kuchni

Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech i przypomina, że nawet w takiej dziedzinie jak kulinaria warto mieć do siebie zdrowy dystans oraz nie zrażać się dokonaniami. Gotowanie to umiejętność, do której szczególnie dobrze pasują wszelkie powiedzenia mówiące, że mistrzem zostaje się dopiero po latach ćwiczeń. Mało komu udają się za pierwszym razem nawet tak proste potrawy jak jajecznica czy jajko na miękko, bo nawet one wymagają minimalnej kulinarnej wiedzy. O tym, że jajko sadzone nie przylepi się do patelni, jeśli podgrzejemy tłuszcz do odpowiedniej temperatury również dowiadujemy się w praktyce, zeskrobując resztki przypalonego białka z pierwszej patelni. Pierwsze doświadczenia kuchenne mogą budzić wiele rozczulenia, zwłaszcza po latach, kiedy przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanego dania nie budzi już naszych obaw.

Comments are closed.

  • Potrawy łączące skrajne smakiPotrawy łączące skrajne smaki
    Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki …
  • Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu
    Maszynka do makaronu. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na produkty które jemy. Szukamy w sklepach ekologicznych artykułów, czytamy etykiety i staramy unikać się chemicznych dodatków. Nastała również moda …
  • Gotowanie jajka na miękkoGotowanie jajka na miękko
    Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej …