Pierwsze doświadczenia w kuchni

Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech i przypomina, że nawet w takiej dziedzinie jak kulinaria warto mieć do siebie zdrowy dystans oraz nie zrażać się dokonaniami. Gotowanie to umiejętność, do której szczególnie dobrze pasują wszelkie powiedzenia mówiące, że mistrzem zostaje się dopiero po latach ćwiczeń. Mało komu udają się za pierwszym razem nawet tak proste potrawy jak jajecznica czy jajko na miękko, bo nawet one wymagają minimalnej kulinarnej wiedzy. O tym, że jajko sadzone nie przylepi się do patelni, jeśli podgrzejemy tłuszcz do odpowiedniej temperatury również dowiadujemy się w praktyce, zeskrobując resztki przypalonego białka z pierwszej patelni. Pierwsze doświadczenia kuchenne mogą budzić wiele rozczulenia, zwłaszcza po latach, kiedy przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanego dania nie budzi już naszych obaw.

Comments are closed.

  • Lampy do ogroduLampy do ogrodu
    Lampy do ogrodu. Ładnie i oryginalnie zaprojektowany ogród to marzenie wielu z nas. Powstają specjalne firmy oferujące urządzenie ogrodu, niemniej jednak przy pewnym nakładzie pracy i odrobinie dobrej woli można …
  • RisottoRisotto
    Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany …
  • Poradniki kulinarnePoradniki kulinarne
    Nie każdy od razu umie gotować. Wiele osób musi latami nabywać takie umiejętności. A i tak nie zawsze przynosi to odpowiednio satysfakcjonujące efekty. Warto jednak interesować się kulinariami, gdyż dzięki …