Pierwsze doświadczenia w kuchni

Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech i przypomina, że nawet w takiej dziedzinie jak kulinaria warto mieć do siebie zdrowy dystans oraz nie zrażać się dokonaniami. Gotowanie to umiejętność, do której szczególnie dobrze pasują wszelkie powiedzenia mówiące, że mistrzem zostaje się dopiero po latach ćwiczeń. Mało komu udają się za pierwszym razem nawet tak proste potrawy jak jajecznica czy jajko na miękko, bo nawet one wymagają minimalnej kulinarnej wiedzy. O tym, że jajko sadzone nie przylepi się do patelni, jeśli podgrzejemy tłuszcz do odpowiedniej temperatury również dowiadujemy się w praktyce, zeskrobując resztki przypalonego białka z pierwszej patelni. Pierwsze doświadczenia kuchenne mogą budzić wiele rozczulenia, zwłaszcza po latach, kiedy przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanego dania nie budzi już naszych obaw.

Comments are closed.

  • Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska
    Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; …
  • Kulinaria i jej początkiKulinaria i jej początki
    Ludzie od początków swego istnienia „zmuszeni” byli do sporządzania sobie jadła. Bo człowiek musi jeść, by przeżyć. Potrawy przyrządzane u zarania dziejów ludzkości nie były może szczególnie wyszukane i urozmaicone, …
  • Lenistwo prowadzi do otyłościLenistwo prowadzi do otyłości
    Świat oszalał, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ludzie przestali dbać o swoje zdrowie, nie liczy się organizm a wyścig za pieniądzem. Społeczeństwo nie ma czasu na gotowanie, preferuję …