Pieprzne potrawy

Ostre, pieprzne potrawy nie są na pewno ulubionymi daniami małych dzieci, starszych ludzi, i osób, które nie potrzebują aż tak intensywnego smaku przypraw w trakcie jedzenia. Statystycznie okazuje się, że najwięcej śmiałków jest pośród mężczyzn, którzy nawet najprostsze dania zawsze doprawiają dodatkowo ostrą papryką, czy pieprzem. Pieprz jest główną przyprawą wykorzystywaną w kuchni polskiej, tak samo jak sól, czy papryka, albo majeranek. Zazwyczaj dodaje się go do zup, potraw mięsnych, jak również surówek będących dopełnieniem tradycyjnego dania obiadowego. W książkach kucharskich, jak również na stronach internetowych znajdziemy wiele ostrych potraw, które można w bardzo prosty sposób przyrządzić. Pieprz znajduje się praktycznie w każdej kuchni, a dodatkowo możemy tylko wyposażyć się w chili, lub inne orientalne typowe dla wschodu przyprawy, wspomagające smak ostrych potraw. Jeśli zwrócimy uwagę na opis przepisów z pewnością znajdziemy w nich dodatki w formie pieprzu. Pieprz ziołowy, zielony, cytrynowy, czarny jest najbardziej popularny w kuchni polskiej. Pieprz ziołowy jest łagodny, cytrynowy jest wykorzystywany natomiast głównie w momencie przyrządzania ryb. Bez problemu możemy go również kupić w każdym sklepie spożywczym.

Comments are closed.

  • Facet w kuchni to nie stan klęskiFacet w kuchni to nie stan klęski
    Mężczyzna jest najlepszym kucharzem i to nie jest wyssane z palca. Szefowie największych restauracji, do rządzenia w kuchni wyznaczają mężczyzn. I to nie tylko z powodu siły fizycznej potrzebnej do …
  • Apartament w zakopanemApartament w zakopanem
    Weekend w górach. Góry stają się coraz bardziej popularnym kierunkiem wśród osób spragnionych odpoczynku. Podczas, gdy jeszcze kilka lat temu w okresie wakacyjnym, praktycznie wszyscy ruszali na północ, w kierunku …
  • Potrawy łączące skrajne smakiPotrawy łączące skrajne smaki
    Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki …