Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia

Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane były w dużych ilościach zarówno sól, jak i poszczególne przyprawy. Potęgowały one aromat naturalny pieczonych czy wędzonych mięs, jednocześnie wspomagając proces ich trawienia, bowiem większość ostrych, pikantnych przypraw, jak pieprz czy imbir polepszają trawienie. Oczywiście stosowano do przyrządzania poszczególnych rodzajów mięs również w dużych ilościach sól, co znakomicie konserwowało gotowe już produkty, powodując możliwość ich spożywania jeszcze przez długi czas po ich przyrządzeniu. Wiele ostrych przypraw działa bardzo dobrze na proces uodpornienia organizmu na przeziębienia, dobrym przykładem jest imbir, który dodawany do potraw skutecznie potrafi walczyć z przeziębieniem, z kolei majeranek czy kminek zapobiegają zawarciom i wzdęciom.

Comments are closed.

  • Oliwki sklep internetowyOliwki sklep internetowy
    Oliwki przez Internet. Zakupy często robimy bez zastanowienia, wrzucając produkty na szybko do koszyka sklepowego. Tymczasem znacząco mogą się one od siebie różnić, dlatego warto lepiej przyjrzeć się składom. Dla …
  • Najlepsze sposoby na gotowanieNajlepsze sposoby na gotowanie
    Istnieje masa różnych sposobów, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze. Jedzenie niektórych posiłków, jest dla nas szansą na dostanie do obiadu, faktycznie czegoś najbardziej dla nas wartościowego. Nie można zapomnieć, …
  • Jak pasteryzować przetworyJak pasteryzować przetwory
    Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że …