Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia

Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane były w dużych ilościach zarówno sól, jak i poszczególne przyprawy. Potęgowały one aromat naturalny pieczonych czy wędzonych mięs, jednocześnie wspomagając proces ich trawienia, bowiem większość ostrych, pikantnych przypraw, jak pieprz czy imbir polepszają trawienie. Oczywiście stosowano do przyrządzania poszczególnych rodzajów mięs również w dużych ilościach sól, co znakomicie konserwowało gotowe już produkty, powodując możliwość ich spożywania jeszcze przez długi czas po ich przyrządzeniu. Wiele ostrych przypraw działa bardzo dobrze na proces uodpornienia organizmu na przeziębienia, dobrym przykładem jest imbir, który dodawany do potraw skutecznie potrafi walczyć z przeziębieniem, z kolei majeranek czy kminek zapobiegają zawarciom i wzdęciom.

Comments are closed.

  • Czym zabić smak na słodkie?Czym zabić smak na słodkie?
    Wszyscy żyjemy dzisiaj w świecie, który coraz bardziej stara się gnać do przodu i za wszelką cenę zdobywać dla siebie jak najwięcej. Ludzie nie mogąc dla siebie znaleźć odpowiedniej możliwości …
  • Sala na wesele opoleSala na wesele opole
    Sala na wesele Opole. Nadszedł ten wzruszający dzień. Oświadczyłeś się lub przyjęłaś oświadczyny i od dziś razem planujecie swoją przyszłość. Zanim jednak będziecie mogli powiedzieć o sobie, że jesteście małżeństwem, …
  • Kuchnia dla dbających o linięKuchnia dla dbających o linię
    W okresie wiosennym coraz więcej osób szuka sposobu na zrzucenie nadmiernych kilogramów, które pojawiły się na naszym ciele w okresie zimowym. Jedni zaczynają się więcej ruszać, a inni zaczynają zdrowiej …