Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia

Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane były w dużych ilościach zarówno sól, jak i poszczególne przyprawy. Potęgowały one aromat naturalny pieczonych czy wędzonych mięs, jednocześnie wspomagając proces ich trawienia, bowiem większość ostrych, pikantnych przypraw, jak pieprz czy imbir polepszają trawienie. Oczywiście stosowano do przyrządzania poszczególnych rodzajów mięs również w dużych ilościach sól, co znakomicie konserwowało gotowe już produkty, powodując możliwość ich spożywania jeszcze przez długi czas po ich przyrządzeniu. Wiele ostrych przypraw działa bardzo dobrze na proces uodpornienia organizmu na przeziębienia, dobrym przykładem jest imbir, który dodawany do potraw skutecznie potrafi walczyć z przeziębieniem, z kolei majeranek czy kminek zapobiegają zawarciom i wzdęciom.

Comments are closed.

  • Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu
    Maszynka do makaronu. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na produkty które jemy. Szukamy w sklepach ekologicznych artykułów, czytamy etykiety i staramy unikać się chemicznych dodatków. Nastała również moda …
  • Pierwsze doświadczenia w kuchniPierwsze doświadczenia w kuchni
    Niemal każdy z nas nosi wśród wspomnień z okresu młodości i początków samodzielnego życia nieco wstydliwe obrazy swoich pierwszych kuchennych dokonań. Nazywanie ich dokonaniami już samo w sobie wywołuje uśmiech …
  • Słodki smak – dlaczego go lubimy?Słodki smak – dlaczego go lubimy?
    Któż z nas nie lubi słodyczy? A jeśli nawet znajdą się takich, których słodycz odrzuca, to z całą pewnością są oni w zdecydowanej mniejszości. Warto więc na pewno zastanowić się …