Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia

Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane były w dużych ilościach zarówno sól, jak i poszczególne przyprawy. Potęgowały one aromat naturalny pieczonych czy wędzonych mięs, jednocześnie wspomagając proces ich trawienia, bowiem większość ostrych, pikantnych przypraw, jak pieprz czy imbir polepszają trawienie. Oczywiście stosowano do przyrządzania poszczególnych rodzajów mięs również w dużych ilościach sól, co znakomicie konserwowało gotowe już produkty, powodując możliwość ich spożywania jeszcze przez długi czas po ich przyrządzeniu. Wiele ostrych przypraw działa bardzo dobrze na proces uodpornienia organizmu na przeziębienia, dobrym przykładem jest imbir, który dodawany do potraw skutecznie potrafi walczyć z przeziębieniem, z kolei majeranek czy kminek zapobiegają zawarciom i wzdęciom.

Comments are closed.

  • Ziołowy ogródek na parapecieZiołowy ogródek na parapecie
    Zioła były znane ze swoich właściwości już w starożytności, używano ich głównie jako kosmetyków do dbałości o urodę – olejki do nacierania ciała, a napary do picia przy różnych dolegliwościach …
  • Sushi dostawa ochotaSushi dostawa ochota
    Dostawa sushi w Ochocie. Lubisz od czasu do czasu zjeść coś pysznego, specjalnego i oryginalnego? Mamy coś dla Ciebie! Sushi dostawa Ochota oferuje dowóz do domu potraw na terenie całego …
  • Wspólne spożywanie jedzenie też zbliża ludziWspólne spożywanie jedzenie też zbliża ludzi
    W dzisiejszych czasach coraz rzadziej spotyka się przy kolacji pełną rodzinę. Ludzie mimo iż mieszkają razem są dla siebie obcy. Kuchnia kiedyś łączyła bliskich, wspólne przesiadywanie przy stole zwiększało kontakt. …