Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia

Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane były w dużych ilościach zarówno sól, jak i poszczególne przyprawy. Potęgowały one aromat naturalny pieczonych czy wędzonych mięs, jednocześnie wspomagając proces ich trawienia, bowiem większość ostrych, pikantnych przypraw, jak pieprz czy imbir polepszają trawienie. Oczywiście stosowano do przyrządzania poszczególnych rodzajów mięs również w dużych ilościach sól, co znakomicie konserwowało gotowe już produkty, powodując możliwość ich spożywania jeszcze przez długi czas po ich przyrządzeniu. Wiele ostrych przypraw działa bardzo dobrze na proces uodpornienia organizmu na przeziębienia, dobrym przykładem jest imbir, który dodawany do potraw skutecznie potrafi walczyć z przeziębieniem, z kolei majeranek czy kminek zapobiegają zawarciom i wzdęciom.

Comments are closed.

  • Maliny – owoce nie tylko do deserówMaliny – owoce nie tylko do deserów
    Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które …
  • Poradniki kulinarnePoradniki kulinarne
    Nie każdy od razu umie gotować. Wiele osób musi latami nabywać takie umiejętności. A i tak nie zawsze przynosi to odpowiednio satysfakcjonujące efekty. Warto jednak interesować się kulinariami, gdyż dzięki …
  • Oliwa z oliwek ekologicznaOliwa z oliwek ekologiczna
    Własna pizzeria. Boom na włoskie jedzenie wydaje się powoli przemijać na naszym rynku kulinarnym. Jeszcze kilka lat temu w nawet małym mieście było kilka czy nawet kilkanaście pizzerii, z których …