Oliwa z oliwek extra virgine

Oliwa z oliwek extra virgine. Oliwa z oliwek extra virgine jest doskonała do bardzo wielu dań, szczególnie dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti czy pizza. Do niedawna nie była zbyt popularna w Polsce, jednak dzisiaj z oliwy z oliwek korzysta prawie każda gospodyni. Często oliwa zastępuje zwykły olej rzepakowy czy słonecznikowy. Jest ona droższa od tradycyjnego oleju, jednak ze względu na wyjątkowe walory smakowe warto ją kupić. Dostępna jest ona w każdym sklepie i supermarkecie. Oczywiście ceny oliwy różnią się. Jednak nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Oliwa ma niezwykły kolor, a także specyficzny zapach, do którego trzeba się przyzwyczaić. Można dodawać ją do sałatek, sosów, dipów, podawać z pieczywem czy wykorzystywać do smażenia mięsa. Jest wyjątkowo aromatyczna i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Trudno jest wyobrazić sobie pyszne spaghetti przygotowane bez oliwy z oliwek. Jest ona również zdrowym tłuszczem, choć oczywiście powinniśmy stosować ją z umiarem. Na pewno jest to produkt, który powinien zagościć w naszych domach.

Leave a Reply

  • Sosy do mięsSosy do mięs
    Sosy do mięs to niemal podstawa. Tutaj najbardziej można uwzględnić konkretne sosy pieczeniowe. Na pewno będą one doskonale podkreślały właściwości takiej potrawy. To, co wyróżnia niektóre sosy to przede wszystkim …
  • Charakterystyka oraz rodzaje burgerówCharakterystyka oraz rodzaje burgerów
    Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada …
  • Kuchnie świata – czym się od siebie różniąKuchnie świata – czym się od siebie różnią
    Kultury ludzi z różnych stron świata zawsze bardzo różnią się od siebie nawzajem – do tego nie trzeba chyba przekonywać absolutnie nikogo. Nie inaczej jest także w temacie kulinariów i …