Oliwa z oliwek extra virgine

Oliwa z oliwek extra virgine. Oliwa z oliwek extra virgine jest doskonała do bardzo wielu dań, szczególnie dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti czy pizza. Do niedawna nie była zbyt popularna w Polsce, jednak dzisiaj z oliwy z oliwek korzysta prawie każda gospodyni. Często oliwa zastępuje zwykły olej rzepakowy czy słonecznikowy. Jest ona droższa od tradycyjnego oleju, jednak ze względu na wyjątkowe walory smakowe warto ją kupić. Dostępna jest ona w każdym sklepie i supermarkecie. Oczywiście ceny oliwy różnią się. Jednak nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Oliwa ma niezwykły kolor, a także specyficzny zapach, do którego trzeba się przyzwyczaić. Można dodawać ją do sałatek, sosów, dipów, podawać z pieczywem czy wykorzystywać do smażenia mięsa. Jest wyjątkowo aromatyczna i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Trudno jest wyobrazić sobie pyszne spaghetti przygotowane bez oliwy z oliwek. Jest ona również zdrowym tłuszczem, choć oczywiście powinniśmy stosować ją z umiarem. Na pewno jest to produkt, który powinien zagościć w naszych domach.

Leave a Reply

  • Magia świątecznaMagia świąteczna
    Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz …
  • Zapach domowej wędlinyZapach domowej wędliny
    Zazwyczaj święta wielkanocne kojarzą się wszystkim z niezliczoną ilością specjałów z mięsa oraz z przepysznymi kiełbasami i wędlinami. Wielu po prostu kupuje swoje ulubione specjały jednak nie odkrywa w nich …
  • Desery z czekoladąDesery z czekoladą
    Czekolada – któż jej nie lubi? Mówi się, że wszelkiego rodzaju potrawy, które w swoim składzie wykorzystują właśnie czekoladę są niezwykle smaczne i mogą nam dać sporo przyjemności z jedzenia. …