Oliwa z oliwek extra virgine

Oliwa z oliwek extra virgine. Oliwa z oliwek extra virgine jest doskonała do bardzo wielu dań, szczególnie dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti czy pizza. Do niedawna nie była zbyt popularna w Polsce, jednak dzisiaj z oliwy z oliwek korzysta prawie każda gospodyni. Często oliwa zastępuje zwykły olej rzepakowy czy słonecznikowy. Jest ona droższa od tradycyjnego oleju, jednak ze względu na wyjątkowe walory smakowe warto ją kupić. Dostępna jest ona w każdym sklepie i supermarkecie. Oczywiście ceny oliwy różnią się. Jednak nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Oliwa ma niezwykły kolor, a także specyficzny zapach, do którego trzeba się przyzwyczaić. Można dodawać ją do sałatek, sosów, dipów, podawać z pieczywem czy wykorzystywać do smażenia mięsa. Jest wyjątkowo aromatyczna i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Trudno jest wyobrazić sobie pyszne spaghetti przygotowane bez oliwy z oliwek. Jest ona również zdrowym tłuszczem, choć oczywiście powinniśmy stosować ją z umiarem. Na pewno jest to produkt, który powinien zagościć w naszych domach.

Leave a Reply

  • Ziołowy ogródek na parapecie
    Zioła były znane ze swoich właściwości już w starożytności, używano ich głównie jako kosmetyków do dbałości o urodę – olejki do nacierania ciała, a napary do picia przy różnych dolegliwościach …
  • Smaki kuchni narodowych według książek kucharskich
    Smak jest pojęciem względnym i dla każdego oznacza coś zupełnie innego. To co dla jednych jest kwaśne i nie do przełknięcia, inni uważają za narodowy rarytas. Książki kucharskie mówiące o …
  • Obiad bez ziemniaków
    Czy naprawdę ziemniaki są kluczowym elementem codziennego obiadu? Czy nie można się bez nich obyć? Oczywiście, że można, wystarczy tylko wykorzystać nieco inne propozycje względem smacznego obiadu. Zamiast ziemniaków na …