Oliwa z oliwek extra virgine

Oliwa z oliwek extra virgine. Oliwa z oliwek extra virgine jest doskonała do bardzo wielu dań, szczególnie dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti czy pizza. Do niedawna nie była zbyt popularna w Polsce, jednak dzisiaj z oliwy z oliwek korzysta prawie każda gospodyni. Często oliwa zastępuje zwykły olej rzepakowy czy słonecznikowy. Jest ona droższa od tradycyjnego oleju, jednak ze względu na wyjątkowe walory smakowe warto ją kupić. Dostępna jest ona w każdym sklepie i supermarkecie. Oczywiście ceny oliwy różnią się. Jednak nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Oliwa ma niezwykły kolor, a także specyficzny zapach, do którego trzeba się przyzwyczaić. Można dodawać ją do sałatek, sosów, dipów, podawać z pieczywem czy wykorzystywać do smażenia mięsa. Jest wyjątkowo aromatyczna i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Trudno jest wyobrazić sobie pyszne spaghetti przygotowane bez oliwy z oliwek. Jest ona również zdrowym tłuszczem, choć oczywiście powinniśmy stosować ją z umiarem. Na pewno jest to produkt, który powinien zagościć w naszych domach.

Leave a Reply

  • Własne przepisy kulinarneWłasne przepisy kulinarne
    Czy tworzenie własnych przepisów kulinarnych jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Na pewno jednak nie stworzymy niczego na początku naszej przygody z gotowaniem. Wręcz przeciwnie. Najpierw należy oswoić się …
  • Kulinaria na podstawie aromatycznych ziółKulinaria na podstawie aromatycznych ziół
    Niezaprzeczalnie każdy z nas wie, że najlepszy smak i aromat uzyskujemy dzięki użyciu świeżych roślin jadalnych. Mowa tutaj o przyprawach oraz warzywach i owocach. Bardzo często spotykamy się u ludzi …
  • Wspólne spożywanie jedzenie też zbliża ludziWspólne spożywanie jedzenie też zbliża ludzi
    W dzisiejszych czasach coraz rzadziej spotyka się przy kolacji pełną rodzinę. Ludzie mimo iż mieszkają razem są dla siebie obcy. Kuchnia kiedyś łączyła bliskich, wspólne przesiadywanie przy stole zwiększało kontakt. …