Nietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodów

Widząc, jak Chińczycy z apetytem konsumują tysiącletnie jaja, dziwimy się, jak można jeść zepsute i zgniłe jaja. Tymczasem, jest to narodowy przysmak, który oczywiście nie ma tysiąca lat, ale wygląda, jakby miał. Im mniej korzystnie wygląda, tym podobno jest lepszy. Skandynawowie wszystko oddadzą za śledzie, które zasolone leżakują w drewnianych beczkach przez kilka miesięcy, poddane procesowi naturalnej fermentacji. Również, są rarytasem mimo odrażającego wyglądu, smaku i zapachu. Inne ryby, pstrągi, zalewane są także w beczkach słodzoną i soloną wodą, po kilku miesiącach mięso jest ponoć wyborne, ale zapach trudny do wytrzymania. Na Sardynii przysmak stanowi pewien rodzaj sera dojrzewającego, który nabiera swojej mocy dzięki drobnym robaczkom żyjącym w jego wnętrzu. Maleńkie glisty powodują rozkład wnętrza sera, zamieniając go w gęstą maź, którą wraz z robaczkami nabiera się łyżką. Rozkosz dla podniebienia. W krajach azjatyckich zjada się praktycznie wszystko – tarantule, węże, jaszczurki, szczury, larwy owadów, insekty, nie wspominając o zwierzętach, które w naszej kulturze są członkami rodziny. Turystom, w eleganckich restauracjach serwuje się bijące serce kobry, co ma dodatkowe znaczenie – mężczyzna nabiera siły i mocy po skonsumowaniu takiej przekąski.

Comments are closed.

  • Daj się uwieść smakiemDaj się uwieść smakiem
    Smak to podstawa w przypadku wielu kuchni. Na pewno bardzo dobrze dopasowane pozostają różnorodności w związku z tym. Jak najbardziej smak można zmieniać. To nie tylko proste rozgraniczenie pomiędzy słodkim, …
  • Skąd można czerpać przepisy kulinarne?Skąd można czerpać przepisy kulinarne?
    Odpowiedź na to pytanie jest tak banalna, że nawet przedszkolaki odpowiedzą, że „zewsząd”. Żyjemy bowiem w czasach, które cenią sobie dobrą kuchnię i publikują przepisy na smaczne dania praktycznie wszędzie, …
  • Potrawy łączące skrajne smakiPotrawy łączące skrajne smaki
    Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki …