Nietypowe produkty kulinarne, czyli ulubione posiłki różnych narodów

Widząc, jak Chińczycy z apetytem konsumują tysiącletnie jaja, dziwimy się, jak można jeść zepsute i zgniłe jaja. Tymczasem, jest to narodowy przysmak, który oczywiście nie ma tysiąca lat, ale wygląda, jakby miał. Im mniej korzystnie wygląda, tym podobno jest lepszy. Skandynawowie wszystko oddadzą za śledzie, które zasolone leżakują w drewnianych beczkach przez kilka miesięcy, poddane procesowi naturalnej fermentacji. Również, są rarytasem mimo odrażającego wyglądu, smaku i zapachu. Inne ryby, pstrągi, zalewane są także w beczkach słodzoną i soloną wodą, po kilku miesiącach mięso jest ponoć wyborne, ale zapach trudny do wytrzymania. Na Sardynii przysmak stanowi pewien rodzaj sera dojrzewającego, który nabiera swojej mocy dzięki drobnym robaczkom żyjącym w jego wnętrzu. Maleńkie glisty powodują rozkład wnętrza sera, zamieniając go w gęstą maź, którą wraz z robaczkami nabiera się łyżką. Rozkosz dla podniebienia. W krajach azjatyckich zjada się praktycznie wszystko – tarantule, węże, jaszczurki, szczury, larwy owadów, insekty, nie wspominając o zwierzętach, które w naszej kulturze są członkami rodziny. Turystom, w eleganckich restauracjach serwuje się bijące serce kobry, co ma dodatkowe znaczenie – mężczyzna nabiera siły i mocy po skonsumowaniu takiej przekąski.

Comments are closed.

  • Czysta i higieniczna kuchniaCzysta i higieniczna kuchnia
    Jak wiadomo w kuchni przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że z pewnością chcemy, żeby kuchnia była przede wszystkim pomieszczeniem bardzo higienicznym. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że …
  • Zdrowe kwaśne smakiZdrowe kwaśne smaki
    Bez dwóch zdań każdy kraj posiada swój charakterystyczny styl, tradycję, historię i zwyczaje. Większość państw często przyczynia się także do powstawania typowych tylko dla tego kraju potraw, jednakże są one …
  • Zróżnicowane posiłkiZróżnicowane posiłki
    Chyba każdy z nas miał taki czas, kiedy to ciągle narzekał na to, że nie ma pomysłu na to, co zjeść, co zrobić na obiad. W efekcie najczęściej jest tak, …