Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków

Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – do gotowania, do zup, do pieczenia, a wiemy, że nie każdy gatunek nadaje się do każdej potrawy. W Polsce zjada się bardzo dużo ziemniaków, jest to chyba najbardziej popularne w naszej kuchni warzywo. Kupując ziemniaki w opakowaniach w sklepie, coraz częściej możemy na opakowaniu znaleźć informacje, do czego właśnie te ziemniaki najbardziej się nadają. Niezależnie od gatunku, rozróżniamy cztery podstawowe typy ziemniaków. Typ A, czyli zwarty, to ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu, Są więc bardzo dobre do sałatek – plasterki nie rozpadają się, ten typ ziemniaków jest mało kaloryczny. Typ B, to ogólnoużytkowy, do wszystkich potraw. Ma niewielką skłonność do rozpadania po ugotowaniu. Typ C, to ziemniaki, które po ugotowaniu rozsypują się, są bardzo mączne. Te właściwości są przydatne do robienia z nich klusek, placków. Typ D – to ziemniaki po ugotowaniu bardzo sypkie, mączyste. Występują także typy pośrednie, łączące dwie cechy dwóch typów ziemniaków w jednym gatunku.

Comments are closed.

  • Kuchnia angielskaKuchnia angielska
    Niestety, kuchnia angielska jest przez większość naszych rodaków uważana za niezbyt smaczną. Dodatkowo uważamy, że jest ona także bardzo uboga w produkty oraz mało różnorodna. Być może dzieje się tak, …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Dla wielu osób dania bezmięsne to po prostu dania, która można przekąsić, a nie najeść się nimi. Takie zdanie ma bardzo …
  • Kuchnia otwartaKuchnia otwarta
    Każdy powinien mieć swoje własne pomysły na to jak będzie chciał przygotować swój dom. Jest to bowiem sprawa dość indywidualna i naprawdę trudno jest o to, aby to co podoba …