Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków

Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – do gotowania, do zup, do pieczenia, a wiemy, że nie każdy gatunek nadaje się do każdej potrawy. W Polsce zjada się bardzo dużo ziemniaków, jest to chyba najbardziej popularne w naszej kuchni warzywo. Kupując ziemniaki w opakowaniach w sklepie, coraz częściej możemy na opakowaniu znaleźć informacje, do czego właśnie te ziemniaki najbardziej się nadają. Niezależnie od gatunku, rozróżniamy cztery podstawowe typy ziemniaków. Typ A, czyli zwarty, to ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu, Są więc bardzo dobre do sałatek – plasterki nie rozpadają się, ten typ ziemniaków jest mało kaloryczny. Typ B, to ogólnoużytkowy, do wszystkich potraw. Ma niewielką skłonność do rozpadania po ugotowaniu. Typ C, to ziemniaki, które po ugotowaniu rozsypują się, są bardzo mączne. Te właściwości są przydatne do robienia z nich klusek, placków. Typ D – to ziemniaki po ugotowaniu bardzo sypkie, mączyste. Występują także typy pośrednie, łączące dwie cechy dwóch typów ziemniaków w jednym gatunku.

Comments are closed.

  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązkuPraca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …
  • Dobre przekąskiDobre przekąski
    Każdy ma swoje własne przekąski. Jedni kochają zupy w tym zakresie, inni pozostają zaprezentowani jako drobne dania będące jedynie zachętą dla dania głównego. Przekąską może być przede wszystkim drobnostka. Tutaj …
  • Smak obiadów domowychSmak obiadów domowych
    Jedzenie obiadów w naszych domach, powinno być od zawsze smakiem, który chcemy zapamiętać na całe życie. Należy się starać, aby wszystko, z czego na dany moment korzystamy, umiejętnie udało się …