Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków

Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – do gotowania, do zup, do pieczenia, a wiemy, że nie każdy gatunek nadaje się do każdej potrawy. W Polsce zjada się bardzo dużo ziemniaków, jest to chyba najbardziej popularne w naszej kuchni warzywo. Kupując ziemniaki w opakowaniach w sklepie, coraz częściej możemy na opakowaniu znaleźć informacje, do czego właśnie te ziemniaki najbardziej się nadają. Niezależnie od gatunku, rozróżniamy cztery podstawowe typy ziemniaków. Typ A, czyli zwarty, to ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu, Są więc bardzo dobre do sałatek – plasterki nie rozpadają się, ten typ ziemniaków jest mało kaloryczny. Typ B, to ogólnoużytkowy, do wszystkich potraw. Ma niewielką skłonność do rozpadania po ugotowaniu. Typ C, to ziemniaki, które po ugotowaniu rozsypują się, są bardzo mączne. Te właściwości są przydatne do robienia z nich klusek, placków. Typ D – to ziemniaki po ugotowaniu bardzo sypkie, mączyste. Występują także typy pośrednie, łączące dwie cechy dwóch typów ziemniaków w jednym gatunku.

Comments are closed.

  • Smaki różnych drogich potrawSmaki różnych drogich potraw
    Ludzie są takim dziwnym tworem, że lubują się w wydawaniu pieniędzy na drogie rzeczy, które są im zupełnie niepotrzebne. Ta zasada tyczy się również tematu jedzenia, co stanowi niesamowity paradoks. …
  • Smaczne gotowanieSmaczne gotowanie
    Wielu z nas stara się o to, aby znaleźć w swoim bardzo zabieganym życiu chociażby chwilę wolnego czasu na przyjemności takie jak gotowanie, które pozwolą nam naprawdę bardzo dobrze się …
  • Oliwa z oliwek extra virgineOliwa z oliwek extra virgine
    Oliwa z oliwek extra virgine. Oliwa z oliwek extra virgine jest doskonała do bardzo wielu dań, szczególnie dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti czy pizza. Do niedawna nie była zbyt …