Mamy w Polsce około stu gatunków ziemniaków

Jak to się więc dzieje, że coraz trudniej jest kupić dobre ziemniaki – na targowiskach przeważnie jest jeden gatunek na wszystkich straganach, który chcąc nie chcąc używamy do wszystkiego – do gotowania, do zup, do pieczenia, a wiemy, że nie każdy gatunek nadaje się do każdej potrawy. W Polsce zjada się bardzo dużo ziemniaków, jest to chyba najbardziej popularne w naszej kuchni warzywo. Kupując ziemniaki w opakowaniach w sklepie, coraz częściej możemy na opakowaniu znaleźć informacje, do czego właśnie te ziemniaki najbardziej się nadają. Niezależnie od gatunku, rozróżniamy cztery podstawowe typy ziemniaków. Typ A, czyli zwarty, to ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu, Są więc bardzo dobre do sałatek – plasterki nie rozpadają się, ten typ ziemniaków jest mało kaloryczny. Typ B, to ogólnoużytkowy, do wszystkich potraw. Ma niewielką skłonność do rozpadania po ugotowaniu. Typ C, to ziemniaki, które po ugotowaniu rozsypują się, są bardzo mączne. Te właściwości są przydatne do robienia z nich klusek, placków. Typ D – to ziemniaki po ugotowaniu bardzo sypkie, mączyste. Występują także typy pośrednie, łączące dwie cechy dwóch typów ziemniaków w jednym gatunku.

Comments are closed.

  • Przepisy z kuchni polskiejPrzepisy z kuchni polskiej
    Nie od dziś wiadomo, że przepisy cieszą się wręcz ogromną popularnością. Coraz więcej współcześnie żyjących obywateli naszego kraju, a także innych krajów Europy i świata wykazuje chęć gotowania i prawdziwą …
  • Kuchnia staropolska naszą tradycjąKuchnia staropolska naszą tradycją
    Pomimo tego, że coraz bardziej popularne są wśród naszych rodaków orientalne i egzotyczne dania wywodzące się ze wschodu lub południa, to jednak najbardziej popularna jest nasza kuchnia i tradycyjne potrawy. …
  • Jak powinna wyglądać nasza kolacja?Jak powinna wyglądać nasza kolacja?
    Wiele osób w dzisiejszych czasach stara się o to, aby się odchudzać. Diet jest naprawdę mnóstwo, a co jedna to bardziej wymyślna. W wielu wypadkach można sobie zrobić więc naprawdę …