Maliny – owoce nie tylko do deserów

Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które mają niepowtarzalny smak, a letnie desery z ich dodatkiem są najlepsze na świecie. Współczesne odmiany malin bardzo często owocują od czerwca do jesieni, dzięki czemu możemy je jeść prosto z krzaka, ale także domowymi sposobami przygotować wiele przetworów na zimowe chłody. Od wieków maliny są znane jako doskonały, rozgrzewający środek na przeziębienie, żółciopędny, wspomagają organizm w walce z zakażeniami bakteryjnymi i zapalnymi. Nie ma nic lepszego w zimowe wieczory jak gorąca herbata z domowym sokiem malinowym. Maliny znakomicie komponują się z lodami, ciastami, kremami, galaretką, można z nich zrobić domową nalewkę. Ale, te wspaniałe owoce są wykorzystywane w kuchni nie tylko do deserów – można je dodawać do sałatek, sosów – może się to komuś wydać nieprawdopodobne, ale dodane do wątróbki z drobiu podkreślają jej smak, znakomicie komponują się z duszoną cebulą, nadając jej delikatnej słodyczy. Maliny można dodać do sosu do dziczyzny, cielęciny, pieczonych piersi z indyka czy kurczaka. Wybornie smakuje połączenie tak różnych klimatów.

Comments are closed.

  • Catering dla firm opole
    Catering dla firm w Opolu. Jak dobrze, że w obecnych czasach możemy korzystać z takiej usługi, jaką jest catering. Czyli usługę polegającą na przygotowaniu i dostarczeniu na zamówienie gotowych potraw …
  • Kuchnia dla dbających o linię
    W okresie wiosennym coraz więcej osób szuka sposobu na zrzucenie nadmiernych kilogramów, które pojawiły się na naszym ciele w okresie zimowym. Jedni zaczynają się więcej ruszać, a inni zaczynają zdrowiej …
  • Moja restauracja
    Jestem bardzo ciekawa czy niedlugo w Polsce na ekranach naszych telewizorów równiez ukaze sie nowy show. Jest on jak narazie w Niemczech. Jednakowoz mysle, ze w Polsce zrobil by równie …