Maliny – owoce nie tylko do deserów

Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które mają niepowtarzalny smak, a letnie desery z ich dodatkiem są najlepsze na świecie. Współczesne odmiany malin bardzo często owocują od czerwca do jesieni, dzięki czemu możemy je jeść prosto z krzaka, ale także domowymi sposobami przygotować wiele przetworów na zimowe chłody. Od wieków maliny są znane jako doskonały, rozgrzewający środek na przeziębienie, żółciopędny, wspomagają organizm w walce z zakażeniami bakteryjnymi i zapalnymi. Nie ma nic lepszego w zimowe wieczory jak gorąca herbata z domowym sokiem malinowym. Maliny znakomicie komponują się z lodami, ciastami, kremami, galaretką, można z nich zrobić domową nalewkę. Ale, te wspaniałe owoce są wykorzystywane w kuchni nie tylko do deserów – można je dodawać do sałatek, sosów – może się to komuś wydać nieprawdopodobne, ale dodane do wątróbki z drobiu podkreślają jej smak, znakomicie komponują się z duszoną cebulą, nadając jej delikatnej słodyczy. Maliny można dodać do sosu do dziczyzny, cielęciny, pieczonych piersi z indyka czy kurczaka. Wybornie smakuje połączenie tak różnych klimatów.

Comments are closed.

  • Kuchnia dla dbających o linięKuchnia dla dbających o linię
    W okresie wiosennym coraz więcej osób szuka sposobu na zrzucenie nadmiernych kilogramów, które pojawiły się na naszym ciele w okresie zimowym. Jedni zaczynają się więcej ruszać, a inni zaczynają zdrowiej …
  • Gdzie jeśćGdzie jeść
    Ostatnio bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem ludzi, którzy twierdzą, że nie opłaca się przygotowywać posiłków w domu. Twierdzą oni, że jest to nieopłacalne patrząc na koszty produktów, koszty …
  • Kuchnie egzotyczneKuchnie egzotyczne
    Człowiekowi nie może przejść przez myśl, aby zjeść surowe mięso lub żywe zwierzęta. W krajach klasyfikowanych jako egzotyczne możemy spożyć jedzenie, o którym nawet nam się nie śniło. Przykładem mogą …