Maliny – owoce nie tylko do deserów

Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które mają niepowtarzalny smak, a letnie desery z ich dodatkiem są najlepsze na świecie. Współczesne odmiany malin bardzo często owocują od czerwca do jesieni, dzięki czemu możemy je jeść prosto z krzaka, ale także domowymi sposobami przygotować wiele przetworów na zimowe chłody. Od wieków maliny są znane jako doskonały, rozgrzewający środek na przeziębienie, żółciopędny, wspomagają organizm w walce z zakażeniami bakteryjnymi i zapalnymi. Nie ma nic lepszego w zimowe wieczory jak gorąca herbata z domowym sokiem malinowym. Maliny znakomicie komponują się z lodami, ciastami, kremami, galaretką, można z nich zrobić domową nalewkę. Ale, te wspaniałe owoce są wykorzystywane w kuchni nie tylko do deserów – można je dodawać do sałatek, sosów – może się to komuś wydać nieprawdopodobne, ale dodane do wątróbki z drobiu podkreślają jej smak, znakomicie komponują się z duszoną cebulą, nadając jej delikatnej słodyczy. Maliny można dodać do sosu do dziczyzny, cielęciny, pieczonych piersi z indyka czy kurczaka. Wybornie smakuje połączenie tak różnych klimatów.

Comments are closed.

  • Syrop do kawySyrop do kawy
    Syrop do kawy jednocześnie nie tylko do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pysznej kawy ze spienionym mlekiem, albo mocnej porannej świeżo palonej kawy przed pracą. Jedni …
  • Najlepsze kulinariaNajlepsze kulinaria
    Gotowanie jest dla nas miejscem, w którym zawsze można się znaleźć. Czasami, aby umieć gotować, koniecznie należy się postarać, aby przejść jakieś kursy. Nie wszystkie dla nas są tak bardzo …
  • Lampy ogrodowe ledLampy ogrodowe led
    Ogród jak z bajki. Posiadanie ogrodu jest niewątpliwie największa zaletą domów wolnostojących. Potencjał, jaki ma nawet najmniejszy skrawek zieleni za domem, jest ogromny. Często widzimy na stronach magazynów ogrodniczych ogrody …