Maliny – owoce nie tylko do deserów

Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które mają niepowtarzalny smak, a letnie desery z ich dodatkiem są najlepsze na świecie. Współczesne odmiany malin bardzo często owocują od czerwca do jesieni, dzięki czemu możemy je jeść prosto z krzaka, ale także domowymi sposobami przygotować wiele przetworów na zimowe chłody. Od wieków maliny są znane jako doskonały, rozgrzewający środek na przeziębienie, żółciopędny, wspomagają organizm w walce z zakażeniami bakteryjnymi i zapalnymi. Nie ma nic lepszego w zimowe wieczory jak gorąca herbata z domowym sokiem malinowym. Maliny znakomicie komponują się z lodami, ciastami, kremami, galaretką, można z nich zrobić domową nalewkę. Ale, te wspaniałe owoce są wykorzystywane w kuchni nie tylko do deserów – można je dodawać do sałatek, sosów – może się to komuś wydać nieprawdopodobne, ale dodane do wątróbki z drobiu podkreślają jej smak, znakomicie komponują się z duszoną cebulą, nadając jej delikatnej słodyczy. Maliny można dodać do sosu do dziczyzny, cielęciny, pieczonych piersi z indyka czy kurczaka. Wybornie smakuje połączenie tak różnych klimatów.

Comments are closed.

  • Kuchnie świata – infoKuchnie świata – info
    Trudno byłoby wyobrazić sobie życie i funkcjonowanie w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku, gdyby nie dostęp do odpowiednich źródeł, takich jak chociażby Internet. Tak się bowiem składa, że wyszukiwanie …
  • Smaki PodlasiaSmaki Podlasia
    Nie od dziś wiadomo, że Polska jest pięknym i niezwykle atrakcyjnym turystycznie krajem. Okazuje się jednak, że mamy tu nie tylko piękne i wartościowe tereny, ale także i wyjątkowe smaki. …
  • Desery z czekoladąDesery z czekoladą
    Czekolada – któż jej nie lubi? Mówi się, że wszelkiego rodzaju potrawy, które w swoim składzie wykorzystują właśnie czekoladę są niezwykle smaczne i mogą nam dać sporo przyjemności z jedzenia. …