Maliny – owoce nie tylko do deserów

Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które mają niepowtarzalny smak, a letnie desery z ich dodatkiem są najlepsze na świecie. Współczesne odmiany malin bardzo często owocują od czerwca do jesieni, dzięki czemu możemy je jeść prosto z krzaka, ale także domowymi sposobami przygotować wiele przetworów na zimowe chłody. Od wieków maliny są znane jako doskonały, rozgrzewający środek na przeziębienie, żółciopędny, wspomagają organizm w walce z zakażeniami bakteryjnymi i zapalnymi. Nie ma nic lepszego w zimowe wieczory jak gorąca herbata z domowym sokiem malinowym. Maliny znakomicie komponują się z lodami, ciastami, kremami, galaretką, można z nich zrobić domową nalewkę. Ale, te wspaniałe owoce są wykorzystywane w kuchni nie tylko do deserów – można je dodawać do sałatek, sosów – może się to komuś wydać nieprawdopodobne, ale dodane do wątróbki z drobiu podkreślają jej smak, znakomicie komponują się z duszoną cebulą, nadając jej delikatnej słodyczy. Maliny można dodać do sosu do dziczyzny, cielęciny, pieczonych piersi z indyka czy kurczaka. Wybornie smakuje połączenie tak różnych klimatów.

Comments are closed.

  • Jak zbudować funkcjonalną kuchnię?Jak zbudować funkcjonalną kuchnię?
    W kuchni spędzamy znaczną ilość czasu w ciągu dnia. Z tego powodu, zanim zaczniemy projektować kuchnię, warto jest zastanowić się w jaki sposób możemy zbudować funkcjonalną kuchnię. Musimy zastanowić się …
  • Kuchnia otwartaKuchnia otwarta
    Każdy powinien mieć swoje własne pomysły na to jak będzie chciał przygotować swój dom. Jest to bowiem sprawa dość indywidualna i naprawdę trudno jest o to, aby to co podoba …
  • Pyszne sosyPyszne sosy
    Sosy są dodatkiem bardzo korzystnym do potraw i mają wartości nie tylko smakowe ale też są bardzo smaczne i pożywne. Poprawiają one wygląd potrawy co w żywieniu nie jest sprawą …