Magia świąteczna

Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz czerwony, czy też zupa grzybowa, karp, różnego rodzaju ryby to elementarne składniki wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć. Z pewnością nieodłącznym dodatkiem do barszczu mogą okazać się uszka, pierogi lub specjalnie przygotowane paszteciki. W kwestii sałatek nie powinno zabraknąć śledziowej czy łososiowej w zależności od gustu. Dania typowo rybne to także ryba po grecku, która często wypełnia wigilijny stół. Śledzie podawane na różne sposoby to także elementarne składniki wigilii. Jak najbardziej świąteczne potrawy na kolejne dni nie charakteryzują się tylko potnie, chociaż groch z kapusta należy do ciekawych połączeń dania, które idealnie wypełnia smakiem całe danie również mięsne. Nie tylko groch, ale także kluski z makiem bywają często podawane.

Comments are closed.

  • Wyciskane soki źródłem zdrowiaWyciskane soki źródłem zdrowia
    Jeżeli chcemy zachować siły witalne do późnej starości, lekarze na całym świecie zalecają nam picie tylko i wyłącznie własnoręcznie wysikanych soków z owoców. Zawierają one całe bukiety witamin oraz minerałów …
  • Kuchnia angielskaKuchnia angielska
    Niestety, kuchnia angielska jest przez większość naszych rodaków uważana za niezbyt smaczną. Dodatkowo uważamy, że jest ona także bardzo uboga w produkty oraz mało różnorodna. Być może dzieje się tak, …
  • Tanie dania na ostroTanie dania na ostro
    Dzisiejsze czasy naprawdę nie są dla nas tak bardzo przyjazne jeżeli chodzi o finanse. Coraz więcej osób stara się obecnie o to, aby móc w jak największy z możliwych sposobów …