Magia świąteczna

Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz czerwony, czy też zupa grzybowa, karp, różnego rodzaju ryby to elementarne składniki wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć. Z pewnością nieodłącznym dodatkiem do barszczu mogą okazać się uszka, pierogi lub specjalnie przygotowane paszteciki. W kwestii sałatek nie powinno zabraknąć śledziowej czy łososiowej w zależności od gustu. Dania typowo rybne to także ryba po grecku, która często wypełnia wigilijny stół. Śledzie podawane na różne sposoby to także elementarne składniki wigilii. Jak najbardziej świąteczne potrawy na kolejne dni nie charakteryzują się tylko potnie, chociaż groch z kapusta należy do ciekawych połączeń dania, które idealnie wypełnia smakiem całe danie również mięsne. Nie tylko groch, ale także kluski z makiem bywają często podawane.

Comments are closed.

  • Koneserzy nietypowych i orientalnych potrawKoneserzy nietypowych i orientalnych potraw
    Dla wielbicieli kuchni tradycyjnej zagwozdkę stanowią orientalne i bardzo wyszukane dania zagraniczne. Nie ukrywajmy, wiele z tych potraw powoduje odruch cofania się przełkniętego przed chwilą jedzenia, często sama myśl o …
  • Najlepsze kulinarne daniaNajlepsze kulinarne dania
    Stworzenie dla siebie idealnego dania kulinarnego, może być zarówno bardzo łatwe, jak i dość skomplikowane. Wiele jest osób, idealnie znających się na przygotowaniu dla siebie dań kulinarnych, a tym samym …
  • Stosowanie kuchenki mikrofalowej w przygotowywaniu posiłkówStosowanie kuchenki mikrofalowej w przygotowywaniu posiłków
    Kuchenki mikrofalowe stanowią doskonałe urządzenie kuchenne zapewniające o wiele szybszy oraz prostszy sposób przygotowywania naszych posiłków. Wielość funkcjo typowej kuchenki mikrofalowej sprawia, że możemy w niej podgrzewać oraz rozmrażać konkretne …