Magia świąteczna

Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz czerwony, czy też zupa grzybowa, karp, różnego rodzaju ryby to elementarne składniki wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć. Z pewnością nieodłącznym dodatkiem do barszczu mogą okazać się uszka, pierogi lub specjalnie przygotowane paszteciki. W kwestii sałatek nie powinno zabraknąć śledziowej czy łososiowej w zależności od gustu. Dania typowo rybne to także ryba po grecku, która często wypełnia wigilijny stół. Śledzie podawane na różne sposoby to także elementarne składniki wigilii. Jak najbardziej świąteczne potrawy na kolejne dni nie charakteryzują się tylko potnie, chociaż groch z kapusta należy do ciekawych połączeń dania, które idealnie wypełnia smakiem całe danie również mięsne. Nie tylko groch, ale także kluski z makiem bywają często podawane.

Comments are closed.

  • Desery z czekoladąDesery z czekoladą
    Czekolada – któż jej nie lubi? Mówi się, że wszelkiego rodzaju potrawy, które w swoim składzie wykorzystują właśnie czekoladę są niezwykle smaczne i mogą nam dać sporo przyjemności z jedzenia. …
  • Włoskie posiłkiWłoskie posiłki
    Każdy z nas jadł kiedyś włoskie jedzenie. Spaghetti, pizza, kto z nas ich nie lubi? Jeśli już znajdą się takie osoby to nielicznie. Kuchnie włoska cieszy specyficznym smakiem. Najczęściej są …
  • Zróżnicowane posiłkiZróżnicowane posiłki
    Chyba każdy z nas miał taki czas, kiedy to ciągle narzekał na to, że nie ma pomysłu na to, co zjeść, co zrobić na obiad. W efekcie najczęściej jest tak, …