Magia świąteczna

Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz czerwony, czy też zupa grzybowa, karp, różnego rodzaju ryby to elementarne składniki wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć. Z pewnością nieodłącznym dodatkiem do barszczu mogą okazać się uszka, pierogi lub specjalnie przygotowane paszteciki. W kwestii sałatek nie powinno zabraknąć śledziowej czy łososiowej w zależności od gustu. Dania typowo rybne to także ryba po grecku, która często wypełnia wigilijny stół. Śledzie podawane na różne sposoby to także elementarne składniki wigilii. Jak najbardziej świąteczne potrawy na kolejne dni nie charakteryzują się tylko potnie, chociaż groch z kapusta należy do ciekawych połączeń dania, które idealnie wypełnia smakiem całe danie również mięsne. Nie tylko groch, ale także kluski z makiem bywają często podawane.

Comments are closed.

  • Oliwa z oliwek ekologicznaOliwa z oliwek ekologiczna
    Własna pizzeria. Boom na włoskie jedzenie wydaje się powoli przemijać na naszym rynku kulinarnym. Jeszcze kilka lat temu w nawet małym mieście było kilka czy nawet kilkanaście pizzerii, z których …
  • Przepisy w gazetachPrzepisy w gazetach
    Przepisy, które znajdują się w gazetach, dają nam niejedną szansę, abyśmy nauczyli się z nich korzystać, jak i gotować dodatkowo takie dania, których wcześniej nie jedliśmy w domach. Są osoby, …
  • Różne dziwne restauracjeRóżne dziwne restauracje
    Na świecie panuje niewątpliwie moda na miejsce jedzenie oraz chodzenie do restauracji. Właściciele takich lokali są jednak coraz odważniejsi, jeżeli chodzi o przedstawiane przez nich pomysły i naprawdę zaskakują nowymi …