Kulinarne eksperymenty

Ostatnio podczas gotowania obiadu pozmieniałam trochę przepis na sałatkę. Dodałam kilka nowych produktów, odjęłam inne i efekt końcowy był zadowalający. Sałatka smakowała wszystkim i usłyszałam wiele pochwał z ust domowników. To było bardzo przyjemne, bo niestety bardzo rzadko się to zdarza, a szkoda… Jednakże stwierdziłam, że na prawdę warto eksperymentować. Zrobi się wówczas z dania wszystkim znanego jakieś danie niezwykłe. Wiadomo, że czasami eksperyment nie wyjdzie i potrawa nie jest już aż tak smakowita, ale eksperymentując z umiarem można osiągnąć wiele dobrego. Dlatego nie bójmy się eksperymentować. Czasami nawet z resztek jedzenia zalegających w lodówce można wyczarować świetne jedzenie, które wielu gości będzie uważało za jakiś niezwykły rarytas. My sami wiemy z czego to zrobiliśmy, ktoś inny nie i zaraz jest wymiana przepisami, a potem wielkie zdziwienie, że ta potrawa to nie jakieś gustowne danie, a tylko eksperyment kulinarny. Warto więc czasami zrobić coś innego i zbierać pochwały.

Comments are closed.

  • Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowiaOstre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia
    Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane …
  • Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska
    Jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, jest ta związana z krajami jakie leżą w regionie morza śródziemnego. Wiele potraw z tego regionu stało się na tyle popularnych, że możemy je …
  • Kulinaria na świecieKulinaria na świecie
    Świat charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest niesamowicie złożonym tworem. Jak natomiast wygląda sytuacja z potrawami? Tutaj praktycznie nie ma żadnych limitów, a doświadczenia ludzi z całego globu pokazują, …