Kulinaria nie jedno ma imię…

Kulinaria jest bardzo szerokim działem, który kształtował się na przestrzeni wielu wieków. Pradawne paleniska i kotły były niejako początkiem współczesnej sztuki kulinarnej, która dziś jest już dalece rozwinięta. Wspomniano, że kulinaria jest bardzo rozbudowanym działem, bo sztuka sporządzania posiłków może przyjmować wiele form. Jest to szczególnie widoczne, przy próbie analizy kuchni różnych zakątków świata. Doskonale wiemy, że w każdy kraju panują inne preferencje kulinarne, nie tylko pod względem smakowym, ale również jeśli chodzi o kwestię sposobów przyrządzania potraw. Nie trzeba zresztą sięgać aż tak daleko, by uświadomić sobie, jak szerokim działem jest kulinaria i jak różne może przyjmować oblicza. Już w samej Polsce przecież można natknąć się na szereg kuchni regionalnych, które najlepiej odzwierciedlają różnorodność i niejednolitość sztuki kulinarnej. Nawet w poszczególnych domach panują nieco odmienne upodobania kulinarne- jedni wolą mięso gotowane, inni grillowane, jedne osoby kochają ostre przyprawy, inne wręcz ich nie tolerują. Kulinaria z definicji oznacza sztukę przyrządzania potraw, ponieważ jednak przyrządzanie potraw jest dziś bardzo rozwinięte i różnorodne, sama kulinaria może niejedno mieć imię.

Comments are closed.

  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązkuPraca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …
  • Smak dniaSmak dnia
    Każdy z nas nieraz pewnie miał swoje zachcianki. Chodził za nim smak danej potrawy i było to tak silne, że musiał ją sobie przygotować, bo inaczej nie mógłby prawidłowo funkcjonować. …
  • Wysoka jakość kuchni polskiejWysoka jakość kuchni polskiej
    Im wyższa jest jakość kuchni polskiej, tym lepsze są posiłki, z jakich mamy szansę skorzystać. Najważniejsze są w nich dodatki, pozwalające nam na to, abyśmy idealnie sobie mogli poradzić. W …