Kulinaria nie jedno ma imię…

Kulinaria jest bardzo szerokim działem, który kształtował się na przestrzeni wielu wieków. Pradawne paleniska i kotły były niejako początkiem współczesnej sztuki kulinarnej, która dziś jest już dalece rozwinięta. Wspomniano, że kulinaria jest bardzo rozbudowanym działem, bo sztuka sporządzania posiłków może przyjmować wiele form. Jest to szczególnie widoczne, przy próbie analizy kuchni różnych zakątków świata. Doskonale wiemy, że w każdy kraju panują inne preferencje kulinarne, nie tylko pod względem smakowym, ale również jeśli chodzi o kwestię sposobów przyrządzania potraw. Nie trzeba zresztą sięgać aż tak daleko, by uświadomić sobie, jak szerokim działem jest kulinaria i jak różne może przyjmować oblicza. Już w samej Polsce przecież można natknąć się na szereg kuchni regionalnych, które najlepiej odzwierciedlają różnorodność i niejednolitość sztuki kulinarnej. Nawet w poszczególnych domach panują nieco odmienne upodobania kulinarne- jedni wolą mięso gotowane, inni grillowane, jedne osoby kochają ostre przyprawy, inne wręcz ich nie tolerują. Kulinaria z definicji oznacza sztukę przyrządzania potraw, ponieważ jednak przyrządzanie potraw jest dziś bardzo rozwinięte i różnorodne, sama kulinaria może niejedno mieć imię.

Comments are closed.

  • Smaki na świecieSmaki na świecie
    Każdy człowiek ma swój własny gust i co jednemu bardzo smakuje, inny może uznać za niezjadliwe. Oczywiście są takie potrawy, które smakują większości. Najczęściej jednak ta większość ogranicza się do …
  • Przepisy w gazetachPrzepisy w gazetach
    Przepisy, które znajdują się w gazetach, dają nam niejedną szansę, abyśmy nauczyli się z nich korzystać, jak i gotować dodatkowo takie dania, których wcześniej nie jedliśmy w domach. Są osoby, …
  • LeipzigLeipzig
    Projekt restauracji w Leipzig mial i byl dosc orginalnym pomyslem. Od razu wspomne, ze niestety Leipzig zamknal jako pierwszy swoja restauracje, co nie wydaje mi sie do konca sluszne. Sa …