Kulinaria nie jedno ma imię…

Kulinaria jest bardzo szerokim działem, który kształtował się na przestrzeni wielu wieków. Pradawne paleniska i kotły były niejako początkiem współczesnej sztuki kulinarnej, która dziś jest już dalece rozwinięta. Wspomniano, że kulinaria jest bardzo rozbudowanym działem, bo sztuka sporządzania posiłków może przyjmować wiele form. Jest to szczególnie widoczne, przy próbie analizy kuchni różnych zakątków świata. Doskonale wiemy, że w każdy kraju panują inne preferencje kulinarne, nie tylko pod względem smakowym, ale również jeśli chodzi o kwestię sposobów przyrządzania potraw. Nie trzeba zresztą sięgać aż tak daleko, by uświadomić sobie, jak szerokim działem jest kulinaria i jak różne może przyjmować oblicza. Już w samej Polsce przecież można natknąć się na szereg kuchni regionalnych, które najlepiej odzwierciedlają różnorodność i niejednolitość sztuki kulinarnej. Nawet w poszczególnych domach panują nieco odmienne upodobania kulinarne- jedni wolą mięso gotowane, inni grillowane, jedne osoby kochają ostre przyprawy, inne wręcz ich nie tolerują. Kulinaria z definicji oznacza sztukę przyrządzania potraw, ponieważ jednak przyrządzanie potraw jest dziś bardzo rozwinięte i różnorodne, sama kulinaria może niejedno mieć imię.

Comments are closed.

  • Zła kuchniaZła kuchnia
    W naszych domostwach utarł się zwyczaj odnośnie jedzenia, który nie jest zbyt zdrowy dla nikogo. Jemy potrawy mocno solone, które mogą w przyszłości spowodować u nas tarczycę. Jemy potrawy pikantne, …
  • Owoce do biuraOwoce do biura
    Zdrowa żywność w biurze. Obecnie, szczególnie w dużych miastach, znaczna liczba osób pracuje w różnego rodzaju korporacjach lub innych firmach, których siedziby znajdują się w tzw. biurowcach. Zabiegani, zestresowani pracą, …
  • Lenistwo prowadzi do otyłościLenistwo prowadzi do otyłości
    Świat oszalał, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ludzie przestali dbać o swoje zdrowie, nie liczy się organizm a wyścig za pieniądzem. Społeczeństwo nie ma czasu na gotowanie, preferuję …