Kulinaria nie jedno ma imię…

Kulinaria jest bardzo szerokim działem, który kształtował się na przestrzeni wielu wieków. Pradawne paleniska i kotły były niejako początkiem współczesnej sztuki kulinarnej, która dziś jest już dalece rozwinięta. Wspomniano, że kulinaria jest bardzo rozbudowanym działem, bo sztuka sporządzania posiłków może przyjmować wiele form. Jest to szczególnie widoczne, przy próbie analizy kuchni różnych zakątków świata. Doskonale wiemy, że w każdy kraju panują inne preferencje kulinarne, nie tylko pod względem smakowym, ale również jeśli chodzi o kwestię sposobów przyrządzania potraw. Nie trzeba zresztą sięgać aż tak daleko, by uświadomić sobie, jak szerokim działem jest kulinaria i jak różne może przyjmować oblicza. Już w samej Polsce przecież można natknąć się na szereg kuchni regionalnych, które najlepiej odzwierciedlają różnorodność i niejednolitość sztuki kulinarnej. Nawet w poszczególnych domach panują nieco odmienne upodobania kulinarne- jedni wolą mięso gotowane, inni grillowane, jedne osoby kochają ostre przyprawy, inne wręcz ich nie tolerują. Kulinaria z definicji oznacza sztukę przyrządzania potraw, ponieważ jednak przyrządzanie potraw jest dziś bardzo rozwinięte i różnorodne, sama kulinaria może niejedno mieć imię.

Comments are closed.

  • Szukanie wyjątkowych przepisówSzukanie wyjątkowych przepisów
    Jeśli lubimy w kuchni eksperymentować oraz często gotujemy możemy obecnie tworzyć bardzo wyszukane potrawy we własnym domu. Z jednej strony w sklepach w Polsce mamy coraz większy dostęp do wielu …
  • Dieta i kuchniaDieta i kuchnia
    W zależności od tego w jakim jesteśmy stanie zdrowia oraz w zależności od naszego trybu życia musimy nieco inaczej się odżywiać. Nie wszystkie potrawy możemy spożywać bez obaw o nasze …
  • Przepisy z jabłkamiPrzepisy z jabłkami
    Latem, czy nawet późną jesienią w ogrodach można zobaczyć piękne jabłka. Wielu z nas kompletnie nie wie, co zrobić z nadmiarem jabłek. Tym bardziej, jeżeli takich jabłoni jest więcej. Oczywiste …