Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych marek kulinarnych na całym świecie. Wszyscy kojarzymy ją z pizzą i spaghetti, które na stałe weszły do naszego menu. Włosi są miłośnikami różnego rodzaju makaronów. Mają przygotowane pasty na każdą możliwą okazję i pod każdą możliwą postacią. Osobiście najbardziej lubię carbonarę przygotowaną z żółtek z dodatkiem czosnku, boczku i oczywiście nieodłącznego parmezanu. Innym cenionym przysmakiem jest ravioli czyli nieduże pierożki nadziewane serem lub mięsem. Polecam szczególnie te z dodatkiem świeżego szpinaku. Włosi spopularyzowali na całym świecie risotto – ryż smażony na maśle lub oliwie z różnymi dodatkami. Właściwie możemy do niego wrzucić wszystko, na co mamy ochotę i nikt nie może zarzucić, że nie jest zgodnie z oryginalnym przepisem, bo takiego po prostu nie ma. Dodatkiem do wielu dań lub samodzielną przekąską jest bruschetta – grzanka posmarowana oliwą z czosnkiem podawana najczęściej z pomidorami. Świetnie na przystawkę nadaje się carpaccio, które przygotowuje się z cieniutko pokrojonych kawałków surowego mięsa (wołowina, cielęcina) lub ryby (tuńczyk, łosoś) z dodatkiem oliwy z oliwek. Dla wszystkich miłośników sałatek polecam caprese – pokrojone w plastry pomidory i ser mozarella z dodatkiem oliwy i czosnku. Potrawy można mnożyć, bo każdy włoski region ma swoją specyficzną kuchnię. Czas zacząć ją poznawać.

Comments are closed.

  • Apartament w zakopanemApartament w zakopanem
    Weekend w górach. Góry stają się coraz bardziej popularnym kierunkiem wśród osób spragnionych odpoczynku. Podczas, gdy jeszcze kilka lat temu w okresie wakacyjnym, praktycznie wszyscy ruszali na północ, w kierunku …
  • Potrawy z ogórkówPotrawy z ogórków
    Potrawy z ogórków są znacznie bardziej dostosowane, jeżeli chodzi o bardziej dodatkowe elementy. Tutaj można dostosować bardzo dobre ogórki kiszone, które bardzo smacznie są zaprezentowane zarówno we wszelkich sałatkach, surówka, …
  • Kulinaria i jej początkiKulinaria i jej początki
    Ludzie od początków swego istnienia „zmuszeni” byli do sporządzania sobie jadła. Bo człowiek musi jeść, by przeżyć. Potrawy przyrządzane u zarania dziejów ludzkości nie były może szczególnie wyszukane i urozmaicone, …