Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych marek kulinarnych na całym świecie. Wszyscy kojarzymy ją z pizzą i spaghetti, które na stałe weszły do naszego menu. Włosi są miłośnikami różnego rodzaju makaronów. Mają przygotowane pasty na każdą możliwą okazję i pod każdą możliwą postacią. Osobiście najbardziej lubię carbonarę przygotowaną z żółtek z dodatkiem czosnku, boczku i oczywiście nieodłącznego parmezanu. Innym cenionym przysmakiem jest ravioli czyli nieduże pierożki nadziewane serem lub mięsem. Polecam szczególnie te z dodatkiem świeżego szpinaku. Włosi spopularyzowali na całym świecie risotto – ryż smażony na maśle lub oliwie z różnymi dodatkami. Właściwie możemy do niego wrzucić wszystko, na co mamy ochotę i nikt nie może zarzucić, że nie jest zgodnie z oryginalnym przepisem, bo takiego po prostu nie ma. Dodatkiem do wielu dań lub samodzielną przekąską jest bruschetta – grzanka posmarowana oliwą z czosnkiem podawana najczęściej z pomidorami. Świetnie na przystawkę nadaje się carpaccio, które przygotowuje się z cieniutko pokrojonych kawałków surowego mięsa (wołowina, cielęcina) lub ryby (tuńczyk, łosoś) z dodatkiem oliwy z oliwek. Dla wszystkich miłośników sałatek polecam caprese – pokrojone w plastry pomidory i ser mozarella z dodatkiem oliwy i czosnku. Potrawy można mnożyć, bo każdy włoski region ma swoją specyficzną kuchnię. Czas zacząć ją poznawać.

Comments are closed.

  • Produkty sezonowe podstawą kuchni południowejProdukty sezonowe podstawą kuchni południowej
    Każdy, kto odwiedził południowe kraje Europy, wie, że produkty żywnościowe używane w tamtejszej gastronomii są niebywale świeże, smaczne, a po warzywach i owocach widać, że dojrzewały w południowym słońcu, nie …
  • Facet w kuchni to nie stan klęskiFacet w kuchni to nie stan klęski
    Mężczyzna jest najlepszym kucharzem i to nie jest wyssane z palca. Szefowie największych restauracji, do rządzenia w kuchni wyznaczają mężczyzn. I to nie tylko z powodu siły fizycznej potrzebnej do …
  • RisottoRisotto
    Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany …