Kuchnia rosyjska

Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; istnieje wiele odmian tej potrawy, cechą specyficzna jest jej kwasowość, którą można zwiększać przez dodanie soku z kiszonej kapusty lub jabłek), Boeuf Strogonow (polędwica smażona razem z cebulą i pieczarkami, a potem gotowana z mąką), kawior (jest to solona ikra ryb jesiotrowatych –kawior czarny lub łososiowatych – kawior czerwony), kotlet pożarski (to panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub/i cielęcego), Łuplanki (potrawa ziemniaczana), Pielmieni (rodzaj pierogów z farszem mięsnym), Bałtyk (wędzony grzbiet jesiotra lub pstrąga), Watruszki (okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego o słodkim smaku, nadziewane serem lub owocami), Solanka (kwaśna zupa powstająca na bazie rosołu mięsnego, rybnego lub wywaru grzybowego), Zbiteń (napój rozgrzewający na bazie miodu).

Comments are closed.

  • Nowoczesna kuchnia w naszym domuNowoczesna kuchnia w naszym domu
    Każdy kto buduje swój dom stara się ponad wszystko o kwestie takie jak wygoda i luksus w tym miejscu, w którym będzie chciał spędzić większą część swojego życia. Stąd też …
  • Jak przygotować dobre dania wigilijneJak przygotować dobre dania wigilijne
    Kiedy spadnie pierwszy śnieg, coraz więcej osób zaczyna się zastanawiać względem tego jak będzie mogła się przygotować do nadchodzącej zimy oraz przede wszystkim świąt. Warto jest się naprawdę dobrze zastanowić …
  • Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska
    Jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, jest ta związana z krajami jakie leżą w regionie morza śródziemnego. Wiele potraw z tego regionu stało się na tyle popularnych, że możemy je …