Kuchnia rosyjska

Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; istnieje wiele odmian tej potrawy, cechą specyficzna jest jej kwasowość, którą można zwiększać przez dodanie soku z kiszonej kapusty lub jabłek), Boeuf Strogonow (polędwica smażona razem z cebulą i pieczarkami, a potem gotowana z mąką), kawior (jest to solona ikra ryb jesiotrowatych –kawior czarny lub łososiowatych – kawior czerwony), kotlet pożarski (to panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub/i cielęcego), Łuplanki (potrawa ziemniaczana), Pielmieni (rodzaj pierogów z farszem mięsnym), Bałtyk (wędzony grzbiet jesiotra lub pstrąga), Watruszki (okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego o słodkim smaku, nadziewane serem lub owocami), Solanka (kwaśna zupa powstająca na bazie rosołu mięsnego, rybnego lub wywaru grzybowego), Zbiteń (napój rozgrzewający na bazie miodu).

Comments are closed.

  • Świąteczne potrawyŚwiąteczne potrawy
    Świąteczne potrawy na pewno będą bardzo dobrze wspominane przez cały rok już po świętach. Zawsze możemy cieszyć się, że na stole jest bardzo dużo, smacznych potraw, których jedzenie sprawia ogromna …
  • Smaczne gotowanieSmaczne gotowanie
    Wielu z nas stara się o to, aby znaleźć w swoim bardzo zabieganym życiu chociażby chwilę wolnego czasu na przyjemności takie jak gotowanie, które pozwolą nam naprawdę bardzo dobrze się …
  • Kosztowanie różnych dańKosztowanie różnych dań
    Im bardziej mamy różne dania, tym dla nas oczywiście wygodniej. Są one smaczne i gwarantują nam pełen dostęp do tego, aby móc się nauczyć wykorzystywania podstawowych dla siebie czynników. Są …