Kuchnia rosyjska

Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; istnieje wiele odmian tej potrawy, cechą specyficzna jest jej kwasowość, którą można zwiększać przez dodanie soku z kiszonej kapusty lub jabłek), Boeuf Strogonow (polędwica smażona razem z cebulą i pieczarkami, a potem gotowana z mąką), kawior (jest to solona ikra ryb jesiotrowatych –kawior czarny lub łososiowatych – kawior czerwony), kotlet pożarski (to panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub/i cielęcego), Łuplanki (potrawa ziemniaczana), Pielmieni (rodzaj pierogów z farszem mięsnym), Bałtyk (wędzony grzbiet jesiotra lub pstrąga), Watruszki (okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego o słodkim smaku, nadziewane serem lub owocami), Solanka (kwaśna zupa powstająca na bazie rosołu mięsnego, rybnego lub wywaru grzybowego), Zbiteń (napój rozgrzewający na bazie miodu).

Comments are closed.

  • Jedzenie potrafi być zabawneJedzenie potrafi być zabawne
    Dla wielu przygotowanie jedzenia jest to czynność nużąca i męcząca, zaś są i tacy, dla których to przyjemność. Zamiast jeść, co popadnie, najlepiej w chwili wielkiego głodu zmotywować się i …
  • Kuchnia prosto z ChinKuchnia prosto z Chin
    Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska …
  • Podstawki pod figurkiPodstawki pod figurki
    Podstawki pod figurki. Jeśli masz dużo figurek, zapewne jesteś jednym z kolekcjonerów. To niezwykle istotna grupa osób, dla których kompletowanie całych serii przedmiotów jest bardzo ważne. Pewnie nie od dziś …