Kuchnia rosyjska

Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; istnieje wiele odmian tej potrawy, cechą specyficzna jest jej kwasowość, którą można zwiększać przez dodanie soku z kiszonej kapusty lub jabłek), Boeuf Strogonow (polędwica smażona razem z cebulą i pieczarkami, a potem gotowana z mąką), kawior (jest to solona ikra ryb jesiotrowatych –kawior czarny lub łososiowatych – kawior czerwony), kotlet pożarski (to panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub/i cielęcego), Łuplanki (potrawa ziemniaczana), Pielmieni (rodzaj pierogów z farszem mięsnym), Bałtyk (wędzony grzbiet jesiotra lub pstrąga), Watruszki (okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego o słodkim smaku, nadziewane serem lub owocami), Solanka (kwaśna zupa powstająca na bazie rosołu mięsnego, rybnego lub wywaru grzybowego), Zbiteń (napój rozgrzewający na bazie miodu).

Comments are closed.

  • RisottoRisotto
    Risotto to jedna z najbardziej klasycznych włoskich potraw, która została przyjęta w wielu Europejskich kuchniach, gdzie występują rodzime warianty tego dania. Bazę dla tego dania stanowi ryż, który jest podsmażany …
  • Potrawy łączące skrajne smakiPotrawy łączące skrajne smaki
    Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki …
  • Wyciskane soki źródłem zdrowiaWyciskane soki źródłem zdrowia
    Jeżeli chcemy zachować siły witalne do późnej starości, lekarze na całym świecie zalecają nam picie tylko i wyłącznie własnoręcznie wysikanych soków z owoców. Zawierają one całe bukiety witamin oraz minerałów …