Kuchnia rosyjska

Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; istnieje wiele odmian tej potrawy, cechą specyficzna jest jej kwasowość, którą można zwiększać przez dodanie soku z kiszonej kapusty lub jabłek), Boeuf Strogonow (polędwica smażona razem z cebulą i pieczarkami, a potem gotowana z mąką), kawior (jest to solona ikra ryb jesiotrowatych –kawior czarny lub łososiowatych – kawior czerwony), kotlet pożarski (to panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub/i cielęcego), Łuplanki (potrawa ziemniaczana), Pielmieni (rodzaj pierogów z farszem mięsnym), Bałtyk (wędzony grzbiet jesiotra lub pstrąga), Watruszki (okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego o słodkim smaku, nadziewane serem lub owocami), Solanka (kwaśna zupa powstająca na bazie rosołu mięsnego, rybnego lub wywaru grzybowego), Zbiteń (napój rozgrzewający na bazie miodu).

Comments are closed.

  • Zdrowe kwaśne smakiZdrowe kwaśne smaki
    Bez dwóch zdań każdy kraj posiada swój charakterystyczny styl, tradycję, historię i zwyczaje. Większość państw często przyczynia się także do powstawania typowych tylko dla tego kraju potraw, jednakże są one …
  • Kulinaria na świecieKulinaria na świecie
    Świat charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest niesamowicie złożonym tworem. Jak natomiast wygląda sytuacja z potrawami? Tutaj praktycznie nie ma żadnych limitów, a doświadczenia ludzi z całego globu pokazują, …
  • Maszyny do pakowaniaMaszyny do pakowania
    Zarządzanie magazynem. Prowadzenie magazynu nigdy nie jest rzeczą łatwą do ogarnięcia. Okazuje się, że zgranie pracy ludzi, maszyn i zasobów towarowych w miejscu i czasie, jest wyzwaniem nawet dla doświadczonego …