Kuchnia prosto z Chin

Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska dzieli się na wiele różnorodnych odłamów, dlatego też warto wymienić, chociaż te najważniejsze. Jedną z odmian kuchni tej jest pekińska, jaka to istnieje w północnym rejonie Chin, zaś podstawowymi składnikami w niej są pszenne bułeczki, a także makaron. Bardzo rzadko w tej kuchni podawane są dania z ryżu. Inną odmianą jest kuchnia katalońska, w której to przeciwnie potrawy z ryżu są nader częste a dodatkowo stosuje się tutaj także bardzo drobno posiekany wok. Dominują tutaj także owoce morza, ale również ryby. Warto także wspomnieć o kuchni szanghajskiej, która to dominuje w wschodnich Chinach. Kuchnia ta jest nader charakterystyczna, bowiem większość potraw ma słodki smak. Jak w całym państwie dominują potrawy z ryb. Z kolei bardzo pikantna jest kuchnia humańska, zaś różnorodnością zup wyróżnia się dukielska. Najbardziej odmiennym rodzajem kuchni chińskiej jest Sinkiang, w północnych terenach, w której w ogóle nie używa się ryżu. Ta kuchnia kształtowana jest głównie religią Islamu.

Comments are closed.

  • Ziołowy ogródek na parapecieZiołowy ogródek na parapecie
    Zioła były znane ze swoich właściwości już w starożytności, używano ich głównie jako kosmetyków do dbałości o urodę – olejki do nacierania ciała, a napary do picia przy różnych dolegliwościach …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Dla wielu osób dania bezmięsne to po prostu dania, która można przekąsić, a nie najeść się nimi. Takie zdanie ma bardzo …
  • Szybki deser dla gościSzybki deser dla gości
    Czasami zjawiają się niezapowiedziani goście a w domu nic do poczęstowania, żadnych ciasteczek, ani upieczonego ciasta. Jaki jest sposób na szybkie przygotowanie słodkości. Wtedy najlepiej szybko zrobić jakieś desery. Są …