Kuchnia prosto z Chin

Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska dzieli się na wiele różnorodnych odłamów, dlatego też warto wymienić, chociaż te najważniejsze. Jedną z odmian kuchni tej jest pekińska, jaka to istnieje w północnym rejonie Chin, zaś podstawowymi składnikami w niej są pszenne bułeczki, a także makaron. Bardzo rzadko w tej kuchni podawane są dania z ryżu. Inną odmianą jest kuchnia katalońska, w której to przeciwnie potrawy z ryżu są nader częste a dodatkowo stosuje się tutaj także bardzo drobno posiekany wok. Dominują tutaj także owoce morza, ale również ryby. Warto także wspomnieć o kuchni szanghajskiej, która to dominuje w wschodnich Chinach. Kuchnia ta jest nader charakterystyczna, bowiem większość potraw ma słodki smak. Jak w całym państwie dominują potrawy z ryb. Z kolei bardzo pikantna jest kuchnia humańska, zaś różnorodnością zup wyróżnia się dukielska. Najbardziej odmiennym rodzajem kuchni chińskiej jest Sinkiang, w północnych terenach, w której w ogóle nie używa się ryżu. Ta kuchnia kształtowana jest głównie religią Islamu.

Comments are closed.

  • Nowoczesne rozwiązania w kuchniNowoczesne rozwiązania w kuchni
    W dzisiejszych czasach o dobre urządzenie kuchni, czy też stosowanie nowoczesnych przepisów kulinarnych z całą pewnością nie jest trudno. A to dlatego, że i sprzętu, który ułatwia pracę i gotowanie …
  • Kulinaria i jej początkiKulinaria i jej początki
    Ludzie od początków swego istnienia „zmuszeni” byli do sporządzania sobie jadła. Bo człowiek musi jeść, by przeżyć. Potrawy przyrządzane u zarania dziejów ludzkości nie były może szczególnie wyszukane i urozmaicone, …
  • Tanie dania na ostroTanie dania na ostro
    Dzisiejsze czasy naprawdę nie są dla nas tak bardzo przyjazne jeżeli chodzi o finanse. Coraz więcej osób stara się obecnie o to, aby móc w jak największy z możliwych sposobów …