Kuchnia prosto z Chin

Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska dzieli się na wiele różnorodnych odłamów, dlatego też warto wymienić, chociaż te najważniejsze. Jedną z odmian kuchni tej jest pekińska, jaka to istnieje w północnym rejonie Chin, zaś podstawowymi składnikami w niej są pszenne bułeczki, a także makaron. Bardzo rzadko w tej kuchni podawane są dania z ryżu. Inną odmianą jest kuchnia katalońska, w której to przeciwnie potrawy z ryżu są nader częste a dodatkowo stosuje się tutaj także bardzo drobno posiekany wok. Dominują tutaj także owoce morza, ale również ryby. Warto także wspomnieć o kuchni szanghajskiej, która to dominuje w wschodnich Chinach. Kuchnia ta jest nader charakterystyczna, bowiem większość potraw ma słodki smak. Jak w całym państwie dominują potrawy z ryb. Z kolei bardzo pikantna jest kuchnia humańska, zaś różnorodnością zup wyróżnia się dukielska. Najbardziej odmiennym rodzajem kuchni chińskiej jest Sinkiang, w północnych terenach, w której w ogóle nie używa się ryżu. Ta kuchnia kształtowana jest głównie religią Islamu.

Comments are closed.

  • Kuchnie świata – czym się od siebie różnią
    Kultury ludzi z różnych stron świata zawsze bardzo różnią się od siebie nawzajem – do tego nie trzeba chyba przekonywać absolutnie nikogo. Nie inaczej jest także w temacie kulinariów i …
  • Szukanie wyjątkowych przepisów
    Jeśli lubimy w kuchni eksperymentować oraz często gotujemy możemy obecnie tworzyć bardzo wyszukane potrawy we własnym domu. Z jednej strony w sklepach w Polsce mamy coraz większy dostęp do wielu …
  • Dobre przekąski
    Każdy ma swoje własne przekąski. Jedni kochają zupy w tym zakresie, inni pozostają zaprezentowani jako drobne dania będące jedynie zachętą dla dania głównego. Przekąską może być przede wszystkim drobnostka. Tutaj …