Kuchnia prosto z Chin

Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska dzieli się na wiele różnorodnych odłamów, dlatego też warto wymienić, chociaż te najważniejsze. Jedną z odmian kuchni tej jest pekińska, jaka to istnieje w północnym rejonie Chin, zaś podstawowymi składnikami w niej są pszenne bułeczki, a także makaron. Bardzo rzadko w tej kuchni podawane są dania z ryżu. Inną odmianą jest kuchnia katalońska, w której to przeciwnie potrawy z ryżu są nader częste a dodatkowo stosuje się tutaj także bardzo drobno posiekany wok. Dominują tutaj także owoce morza, ale również ryby. Warto także wspomnieć o kuchni szanghajskiej, która to dominuje w wschodnich Chinach. Kuchnia ta jest nader charakterystyczna, bowiem większość potraw ma słodki smak. Jak w całym państwie dominują potrawy z ryb. Z kolei bardzo pikantna jest kuchnia humańska, zaś różnorodnością zup wyróżnia się dukielska. Najbardziej odmiennym rodzajem kuchni chińskiej jest Sinkiang, w północnych terenach, w której w ogóle nie używa się ryżu. Ta kuchnia kształtowana jest głównie religią Islamu.

Comments are closed.

  • Smak dniaSmak dnia
    Każdy z nas nieraz pewnie miał swoje zachcianki. Chodził za nim smak danej potrawy i było to tak silne, że musiał ją sobie przygotować, bo inaczej nie mógłby prawidłowo funkcjonować. …
  • Daj się uwieść smakiemDaj się uwieść smakiem
    Smak to podstawa w przypadku wielu kuchni. Na pewno bardzo dobrze dopasowane pozostają różnorodności w związku z tym. Jak najbardziej smak można zmieniać. To nie tylko proste rozgraniczenie pomiędzy słodkim, …
  • Przepyszna kuchnia kresowaPrzepyszna kuchnia kresowa
    Niesamowite smaki możemy znaleźć w kuchni kresowej, która łączy w sobie tradycje różnych krajów: Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Austro – Węgier. Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, niestety jest również wysokokaloryczna. …