Kuchnia prosto z Chin

Szczególne zainteresowanie budzi wśród nas kuchnia Chińska. Pod tym pojęciem kryje się nazwa zwyczajów kulinarnych wielu ludów, którzy to mieszkają na terenie Azji wschodniej. Warto jednak zauważyć, że kuchnia chińska dzieli się na wiele różnorodnych odłamów, dlatego też warto wymienić, chociaż te najważniejsze. Jedną z odmian kuchni tej jest pekińska, jaka to istnieje w północnym rejonie Chin, zaś podstawowymi składnikami w niej są pszenne bułeczki, a także makaron. Bardzo rzadko w tej kuchni podawane są dania z ryżu. Inną odmianą jest kuchnia katalońska, w której to przeciwnie potrawy z ryżu są nader częste a dodatkowo stosuje się tutaj także bardzo drobno posiekany wok. Dominują tutaj także owoce morza, ale również ryby. Warto także wspomnieć o kuchni szanghajskiej, która to dominuje w wschodnich Chinach. Kuchnia ta jest nader charakterystyczna, bowiem większość potraw ma słodki smak. Jak w całym państwie dominują potrawy z ryb. Z kolei bardzo pikantna jest kuchnia humańska, zaś różnorodnością zup wyróżnia się dukielska. Najbardziej odmiennym rodzajem kuchni chińskiej jest Sinkiang, w północnych terenach, w której w ogóle nie używa się ryżu. Ta kuchnia kształtowana jest głównie religią Islamu.

Comments are closed.

  • Doskonałe potrawy świąteczneDoskonałe potrawy świąteczne
    Święta to czas, kiedy wszystko staje się wyjątkowe. Nie tylko potrawy są smaczne i aromatyczne, ale także magia tych świat rozbrzmiewa się doskonałym zapachem świerku w atmosferze. Na pewno bliższe …
  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązkuPraca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …
  • Smak dniaSmak dnia
    Każdy z nas nieraz pewnie miał swoje zachcianki. Chodził za nim smak danej potrawy i było to tak silne, że musiał ją sobie przygotować, bo inaczej nie mógłby prawidłowo funkcjonować. …