Kuchnia galicyjska z tradycjami

Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, które wiąże się właśnie z Galicją są, na przykład salceson wieprzowy w sosie musztardowym. Karp, który jest faszerowany serem, jakami i pieczarkami nazywany jest karpiem po zatorsku. Najbardziej znanymi galicyjskimi zupami są: ozorkowa zalewajka oraz barszcz biały do którego dodaje się białą kiełbasę i jest to tradycyjne danie wielkanocne. Ze schabu lub karkówki przygotowuje się tak zwaną maczankę, do której potrzebny jest jeszcze pieczywo i sos kminkowy. Na słodko w Krakowie się jada babkę z kaszy manny z bakaliami i jak wcześniej wspomnieliśmy, że są wpływy wiedeńskie, bardzo popularny jest tort Sachera (przekładany marmoladą morelową oraz oblany polewą czekoladową) oraz sernik wiedeński. Kto nie słyszał o krakowskich bajglach inaczej preclach. Bajgle są obwarzankami żydowskimi z makiem, solą albo sezamem.

Comments are closed.

  • Zabudowy szklane WarszawaZabudowy szklane Warszawa
    Zabudowy szklane Warszawa. Szkło jest coraz częściej stosowanym materiałem do wykończenia wnętrz lub wykonywania rozmaitych konstrukcji. Na popularność szkła jako materiału wykończeniowego wpływ ma kilka czynników. A popularność ta sprawia, …
  • Smaki świataSmaki świata
    Kuchnie świata fascynują wielu z nas. Zwykle jednak ograniczamy się do poznania jedynie kilku potraw z obcych nam kuchni. Jeżeli chodzi o kuchnię włoską, jest to na przykład znana wszystkim …
  • Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska
    Jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, jest ta związana z krajami jakie leżą w regionie morza śródziemnego. Wiele potraw z tego regionu stało się na tyle popularnych, że możemy je …