Kuchnia galicyjska z tradycjami

Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, które wiąże się właśnie z Galicją są, na przykład salceson wieprzowy w sosie musztardowym. Karp, który jest faszerowany serem, jakami i pieczarkami nazywany jest karpiem po zatorsku. Najbardziej znanymi galicyjskimi zupami są: ozorkowa zalewajka oraz barszcz biały do którego dodaje się białą kiełbasę i jest to tradycyjne danie wielkanocne. Ze schabu lub karkówki przygotowuje się tak zwaną maczankę, do której potrzebny jest jeszcze pieczywo i sos kminkowy. Na słodko w Krakowie się jada babkę z kaszy manny z bakaliami i jak wcześniej wspomnieliśmy, że są wpływy wiedeńskie, bardzo popularny jest tort Sachera (przekładany marmoladą morelową oraz oblany polewą czekoladową) oraz sernik wiedeński. Kto nie słyszał o krakowskich bajglach inaczej preclach. Bajgle są obwarzankami żydowskimi z makiem, solą albo sezamem.

Comments are closed.

  • Zadbana kuchnia to lepszy smakZadbana kuchnia to lepszy smak
    W kuchni zamieniamy się często w innych ludzi. Co jednak trzeba zrobić, aby kuchnia uwydatniła smak potraw. Jest na to oczywiście kilka sposobów, o których porozmawiamy za chwilę. Trzeba jednak …
  • Dobre przekąskiDobre przekąski
    Każdy ma swoje własne przekąski. Jedni kochają zupy w tym zakresie, inni pozostają zaprezentowani jako drobne dania będące jedynie zachętą dla dania głównego. Przekąską może być przede wszystkim drobnostka. Tutaj …
  • Obiad bez ziemniakówObiad bez ziemniaków
    Czy naprawdę ziemniaki są kluczowym elementem codziennego obiadu? Czy nie można się bez nich obyć? Oczywiście, że można, wystarczy tylko wykorzystać nieco inne propozycje względem smacznego obiadu. Zamiast ziemniaków na …