Kuchnia galicyjska z tradycjami

Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, które wiąże się właśnie z Galicją są, na przykład salceson wieprzowy w sosie musztardowym. Karp, który jest faszerowany serem, jakami i pieczarkami nazywany jest karpiem po zatorsku. Najbardziej znanymi galicyjskimi zupami są: ozorkowa zalewajka oraz barszcz biały do którego dodaje się białą kiełbasę i jest to tradycyjne danie wielkanocne. Ze schabu lub karkówki przygotowuje się tak zwaną maczankę, do której potrzebny jest jeszcze pieczywo i sos kminkowy. Na słodko w Krakowie się jada babkę z kaszy manny z bakaliami i jak wcześniej wspomnieliśmy, że są wpływy wiedeńskie, bardzo popularny jest tort Sachera (przekładany marmoladą morelową oraz oblany polewą czekoladową) oraz sernik wiedeński. Kto nie słyszał o krakowskich bajglach inaczej preclach. Bajgle są obwarzankami żydowskimi z makiem, solą albo sezamem.

Comments are closed.

  • Kuchnia angielskaKuchnia angielska
    Niestety, kuchnia angielska jest przez większość naszych rodaków uważana za niezbyt smaczną. Dodatkowo uważamy, że jest ona także bardzo uboga w produkty oraz mało różnorodna. Być może dzieje się tak, …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Dla wielu osób dania bezmięsne to po prostu dania, która można przekąsić, a nie najeść się nimi. Takie zdanie ma bardzo …
  • Gotowanie jajka na miękkoGotowanie jajka na miękko
    Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej …