Kuchnia galicyjska z tradycjami

Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, które wiąże się właśnie z Galicją są, na przykład salceson wieprzowy w sosie musztardowym. Karp, który jest faszerowany serem, jakami i pieczarkami nazywany jest karpiem po zatorsku. Najbardziej znanymi galicyjskimi zupami są: ozorkowa zalewajka oraz barszcz biały do którego dodaje się białą kiełbasę i jest to tradycyjne danie wielkanocne. Ze schabu lub karkówki przygotowuje się tak zwaną maczankę, do której potrzebny jest jeszcze pieczywo i sos kminkowy. Na słodko w Krakowie się jada babkę z kaszy manny z bakaliami i jak wcześniej wspomnieliśmy, że są wpływy wiedeńskie, bardzo popularny jest tort Sachera (przekładany marmoladą morelową oraz oblany polewą czekoladową) oraz sernik wiedeński. Kto nie słyszał o krakowskich bajglach inaczej preclach. Bajgle są obwarzankami żydowskimi z makiem, solą albo sezamem.

Comments are closed.

  • Sushi dostawa ochotaSushi dostawa ochota
    Dostawa sushi w Ochocie. Lubisz od czasu do czasu zjeść coś pysznego, specjalnego i oryginalnego? Mamy coś dla Ciebie! Sushi dostawa Ochota oferuje dowóz do domu potraw na terenie całego …
  • Tanie dania na ostroTanie dania na ostro
    Dzisiejsze czasy naprawdę nie są dla nas tak bardzo przyjazne jeżeli chodzi o finanse. Coraz więcej osób stara się obecnie o to, aby móc w jak największy z możliwych sposobów …
  • Lista firm cateringLista firm catering
    Szybka i uroczysta kolacja? To proste!. Późne powroty z pracy, życie w ciągłym biegu oraz brak czasu na zajmowanie się takimi sprawami, jak sporządzanie uroczystych kolacji – oto problemy, z …