Kuchnia galicyjska z tradycjami

Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, które wiąże się właśnie z Galicją są, na przykład salceson wieprzowy w sosie musztardowym. Karp, który jest faszerowany serem, jakami i pieczarkami nazywany jest karpiem po zatorsku. Najbardziej znanymi galicyjskimi zupami są: ozorkowa zalewajka oraz barszcz biały do którego dodaje się białą kiełbasę i jest to tradycyjne danie wielkanocne. Ze schabu lub karkówki przygotowuje się tak zwaną maczankę, do której potrzebny jest jeszcze pieczywo i sos kminkowy. Na słodko w Krakowie się jada babkę z kaszy manny z bakaliami i jak wcześniej wspomnieliśmy, że są wpływy wiedeńskie, bardzo popularny jest tort Sachera (przekładany marmoladą morelową oraz oblany polewą czekoladową) oraz sernik wiedeński. Kto nie słyszał o krakowskich bajglach inaczej preclach. Bajgle są obwarzankami żydowskimi z makiem, solą albo sezamem.

Comments are closed.

  • Smaki na świecieSmaki na świecie
    Każdy człowiek ma swój własny gust i co jednemu bardzo smakuje, inny może uznać za niezjadliwe. Oczywiście są takie potrawy, które smakują większości. Najczęściej jednak ta większość ogranicza się do …
  • Obiad bez ziemniakówObiad bez ziemniaków
    Czy naprawdę ziemniaki są kluczowym elementem codziennego obiadu? Czy nie można się bez nich obyć? Oczywiście, że można, wystarczy tylko wykorzystać nieco inne propozycje względem smacznego obiadu. Zamiast ziemniaków na …
  • Oliwa z oliwek ekologicznaOliwa z oliwek ekologiczna
    Własna pizzeria. Boom na włoskie jedzenie wydaje się powoli przemijać na naszym rynku kulinarnym. Jeszcze kilka lat temu w nawet małym mieście było kilka czy nawet kilkanaście pizzerii, z których …