Kuchnia angielska

Niestety, kuchnia angielska jest przez większość naszych rodaków uważana za niezbyt smaczną. Dodatkowo uważamy, że jest ona także bardzo uboga w produkty oraz mało różnorodna. Być może dzieje się tak, dlatego, że Anglicy zamiast samodzielnie przyrządzać dania wolą udać się do baru szybkiej obsługi. Najczęściej, więc korzystają z Fast foodów, zaś frytki i tosty spożywają niemal każdego dnia. Być może, dlatego Anglicy uchodzą za najbardziej otyły naród na świecie. Tradycyjne angielskie śniadania to przede wszystkim puddingi. Dodatkowo amerykanie kochają także słodką potrawę, a raczej ciasto, jakim jest ptyś. Jest to ciasto zapiekane w czekoladzie, zaś polane jest gorzką marmoladą w pomarańczowym kolorze. Jeśli jesteśmy w Anglii warto spróbować także sera. Jest to tradycyjny specjał tego kraju, który to cieszy się wśród mieszkańców bardzo wielką popularnością. Oczywiście mówiąc o angielskich smakołykach nie sposób zapomnieć o mufinach. Są to marchewkowe ciasteczka, które to mają smak słodki. Pyszne jest także angielskie ciasto jabłkowe. Jak więc widać potrawy te są zazwyczaj proste i niewyrafinowane, co prawdopodobnie spowodowane są lekkim lenistwem tego narodu. Ale, mimo że kaloryczne naprawdę są pyszne.

Comments are closed.

  • Kuchnia galicyjska z tradycjamiKuchnia galicyjska z tradycjami
    Kuchnia Małopolski zwana jest inaczej kuchnia galicyjską jest zdecydowanie powiązana z kuchnią austriacką, a szczególnie widać wpływy Wiednia. Zwrócić należy, że kuchnia małopolska ma bardzo bogatą tradycję piekarniczą. Typowymi potrawami, …
  • Zdrowe kwaśne smakiZdrowe kwaśne smaki
    Bez dwóch zdań każdy kraj posiada swój charakterystyczny styl, tradycję, historię i zwyczaje. Większość państw często przyczynia się także do powstawania typowych tylko dla tego kraju potraw, jednakże są one …
  • Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska
    Rosja z powodu olbrzymiej powierzchni jest krajem fascynującym pod względem obyczajów, kultury i kuchni. Do najpopularniejszych dań rosyjskich zaliczamy: Szczi (słodko-kwaśny kapuśniak, w składzie którego znajduje się: mięso, szynka, jaja; …