Kuchnia angielska

Niestety, kuchnia angielska jest przez większość naszych rodaków uważana za niezbyt smaczną. Dodatkowo uważamy, że jest ona także bardzo uboga w produkty oraz mało różnorodna. Być może dzieje się tak, dlatego, że Anglicy zamiast samodzielnie przyrządzać dania wolą udać się do baru szybkiej obsługi. Najczęściej, więc korzystają z Fast foodów, zaś frytki i tosty spożywają niemal każdego dnia. Być może, dlatego Anglicy uchodzą za najbardziej otyły naród na świecie. Tradycyjne angielskie śniadania to przede wszystkim puddingi. Dodatkowo amerykanie kochają także słodką potrawę, a raczej ciasto, jakim jest ptyś. Jest to ciasto zapiekane w czekoladzie, zaś polane jest gorzką marmoladą w pomarańczowym kolorze. Jeśli jesteśmy w Anglii warto spróbować także sera. Jest to tradycyjny specjał tego kraju, który to cieszy się wśród mieszkańców bardzo wielką popularnością. Oczywiście mówiąc o angielskich smakołykach nie sposób zapomnieć o mufinach. Są to marchewkowe ciasteczka, które to mają smak słodki. Pyszne jest także angielskie ciasto jabłkowe. Jak więc widać potrawy te są zazwyczaj proste i niewyrafinowane, co prawdopodobnie spowodowane są lekkim lenistwem tego narodu. Ale, mimo że kaloryczne naprawdę są pyszne.

Comments are closed.

  • Zdrowe kwaśne smakiZdrowe kwaśne smaki
    Bez dwóch zdań każdy kraj posiada swój charakterystyczny styl, tradycję, historię i zwyczaje. Większość państw często przyczynia się także do powstawania typowych tylko dla tego kraju potraw, jednakże są one …
  • Prosty sposób na przyrządzenie potrawProsty sposób na przyrządzenie potraw
    Nie każdy z nas lubi gotować, czasem wolimy wybrać się do restauracji i zjeść gotowy posiłek. Jednak wiąże się to z większym nakładem finansowym, dlatego warto, chociaż od czasu do …
  • Smaki kuchni narodowych według książek kucharskichSmaki kuchni narodowych według książek kucharskich
    Smak jest pojęciem względnym i dla każdego oznacza coś zupełnie innego. To co dla jednych jest kwaśne i nie do przełknięcia, inni uważają za narodowy rarytas. Książki kucharskie mówiące o …