Koneserzy nietypowych i orientalnych potraw

Dla wielbicieli kuchni tradycyjnej zagwozdkę stanowią orientalne i bardzo wyszukane dania zagraniczne. Nie ukrywajmy, wiele z tych potraw powoduje odruch cofania się przełkniętego przed chwilą jedzenia, często sama myśl o specjałach niektórych kuchni powoduje niemiłe uczucie w żołądku i przełyku. Dla ludzi o delikatnym podniebieniu, taki odruch wywołać może już nie do końca przesmażone mięso wołowe, ociekające krwią czy sama myśl o zjedzeniu żabich udek, które podobno są przepyszne. Jednakże dla tak zwanych twardzieli kulinarnych, którzy za cel życiowy ustalili sobie spróbowanie jak największej ilości nietypowych lub nie do końca nieżywych potraw, wyzwaniem będzie włożenie do ust i przełknięcie żywych małych kałamarnic, które są wykwintnym daniem Dalekiego Wschodu, larw – podobno bardzo pożywnych – stanowiących przysmak Australijczyków, czy też byczych jąder stanowiących rarytas Hiszpan. Koneserzy oczywiście odnajdują zarówno przyjemność jak i dumę z jedzenia tak nietypowego dania. Można im tylko pozazdrościć odpornego żołądka.

Comments are closed.

  • Ostre przyprawy – dla smaku i dla zdrowiaOstre przyprawy – dla smaku i dla zdrowia
    Polska kuchnia tym się charakteryzuje miedzy innymi, że występuje w niej bogactwo przypraw, szczególnie lubiane są przyprawy ostre, korzenne, pochodzenia wschodniego. Zawdzięczamy to tradycji przyrządzania najróżniejszego rodzaju mięs, gdzie dodawane …
  • Apartament w zakopanemApartament w zakopanem
    Weekend w górach. Góry stają się coraz bardziej popularnym kierunkiem wśród osób spragnionych odpoczynku. Podczas, gdy jeszcze kilka lat temu w okresie wakacyjnym, praktycznie wszyscy ruszali na północ, w kierunku …
  • Jak zbudować funkcjonalną kuchnię?Jak zbudować funkcjonalną kuchnię?
    W kuchni spędzamy znaczną ilość czasu w ciągu dnia. Z tego powodu, zanim zaczniemy projektować kuchnię, warto jest zastanowić się w jaki sposób możemy zbudować funkcjonalną kuchnię. Musimy zastanowić się …