Koneserzy nietypowych i orientalnych potraw

Dla wielbicieli kuchni tradycyjnej zagwozdkę stanowią orientalne i bardzo wyszukane dania zagraniczne. Nie ukrywajmy, wiele z tych potraw powoduje odruch cofania się przełkniętego przed chwilą jedzenia, często sama myśl o specjałach niektórych kuchni powoduje niemiłe uczucie w żołądku i przełyku. Dla ludzi o delikatnym podniebieniu, taki odruch wywołać może już nie do końca przesmażone mięso wołowe, ociekające krwią czy sama myśl o zjedzeniu żabich udek, które podobno są przepyszne. Jednakże dla tak zwanych twardzieli kulinarnych, którzy za cel życiowy ustalili sobie spróbowanie jak największej ilości nietypowych lub nie do końca nieżywych potraw, wyzwaniem będzie włożenie do ust i przełknięcie żywych małych kałamarnic, które są wykwintnym daniem Dalekiego Wschodu, larw – podobno bardzo pożywnych – stanowiących przysmak Australijczyków, czy też byczych jąder stanowiących rarytas Hiszpan. Koneserzy oczywiście odnajdują zarówno przyjemność jak i dumę z jedzenia tak nietypowego dania. Można im tylko pozazdrościć odpornego żołądka.

Comments are closed.

  • Praca w kuchni nie oznacza obowiązkuPraca w kuchni nie oznacza obowiązku
    Kiedy mąż zarabia na dom twierdzi się że kobieta jest kurą domową. Jest to bardzo dziwne skojarzenie ponieważ praktycznie nikt nie docenia tego, że obowiązki w domu to bardzo ciężka …
  • Technik gastronomiTechnik gastronomi
    Technikiem gastronomicznych usług, można zostać po szkole technicznej, jaka jak najbardziej prowadzić musi tego rodzaju działania. Niekiedy aby nauczyć się technik gotowania, należy poświęcić wiele lat. Są one dla nas …
  • Robot kuchenny, niezbędny gospodyniRobot kuchenny, niezbędny gospodyni
    Nasze kuchnie są coraz lepiej wyposażone, już nikogo nie dziwi posiadanie zmywarki, mikrofalówki, czajnika elektrycznego, sokowirówki, wypiekacza do chleba czy miksera, jednak coraz częściej niezastąpionym sprzętem w codziennym gotowaniu okazuje …