Kawa, herbata, yerba mate i kakao

Różnego rodzaju ciepłe napoje znane są od niepamiętnych czasów w wielu miejscach na ziemi. W Polsce, jak i w całej Europie, przed epoką wielkich odkryć geograficznych pijano głównie napoje z suszonych ziół i owoców, kawę i herbatę zaczęto spożywać dopiero, kiedy dotarły one na Stary Kontynent, czyli o wieki później, niż pito je w ich ojczyznach – krajach Azji. Zarówno w państwach ich pochodzenia, jak i tam, gdzie przywędrowały one z czasem, wokół ich picia wytworzyło się wiele swoistych rytuałów i ceremonii, a także zwyczajów. Najbardziej znanym tego przykładem bez wątpienia jest japońska ceremonia picia zielonej herbaty, lub angielski zwyczaj five o’clock. Oprócz tego należy pamiętać, że picie kawy czy herbaty ze szklanek w wielu kręgach uchodzi za nietakt, a najlepiej użyć do tego filiżanek lub czarek. Innym napojem, z którym związana jest cała obyczajowość, jest południowoamarykańska yerba mate, czyli napar z liści pewnej odmiany ostrokrzewu. Do jego picia wykorzystuje się specjalne naczynka i słomki, a rytuał jego spożycia przybiera niemal mistyczne formy, takie jak wylanie pierwsze zalania dla duchów czy podawanie sobie kubeczka w odpowiedniej kolejności.

Comments are closed.

  • Kulinaria na świecieKulinaria na świecie
    Świat charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest niesamowicie złożonym tworem. Jak natomiast wygląda sytuacja z potrawami? Tutaj praktycznie nie ma żadnych limitów, a doświadczenia ludzi z całego globu pokazują, …
  • Kulinaria i jej początkiKulinaria i jej początki
    Ludzie od początków swego istnienia „zmuszeni” byli do sporządzania sobie jadła. Bo człowiek musi jeść, by przeżyć. Potrawy przyrządzane u zarania dziejów ludzkości nie były może szczególnie wyszukane i urozmaicone, …
  • Dobre przekąskiDobre przekąski
    Każdy ma swoje własne przekąski. Jedni kochają zupy w tym zakresie, inni pozostają zaprezentowani jako drobne dania będące jedynie zachętą dla dania głównego. Przekąską może być przede wszystkim drobnostka. Tutaj …