Kaszanka

Kaszanka to bardzo popularny w Polsce gatunek kiełbasy. Trzeba jednak pamiętać, że w innych krajach, czasem nawet bardzo odległych, istnieje coś takiego jak kaszanka, a przynajmniej coś na jej kształt. Jest to wyrób wędliniarski sporządzony na bazie kaszy. Innym dodatkiem jest oczywiście krew oraz różnego rodzaju podroby. Należą do nich między innymi: wątroba, płuca, skórki wieprzowe oraz tłuszcz. Do tak przygotowanej masy dodatkiem jest również drobno posiekana cebula oraz majeranek, pieprz i sól. Dawniej kaszankę wyrabiało się tylko przy okazji świniobicia, ponieważ tylko wtedy dostępna była świeża krew oraz duże ilości podrobów. Masę taką nabija się w jelita, przez co otrzymujemy kształt klasycznej kiełbaski. Taki właśnie kształt posiadają śląskie krupnoki, których grubość nie powinna przekraczać 6 cm. Do wyrobu kaszanki najczęściej stosowana jest kasza jęczmienna, chociaż istnieją też przepisy każące dodać kaszy gryczanej. Inne produkty bardzo podobne do kaszanki, to na przykład bułczanka, kadrel oraz szewska kasza.

Comments are closed.

  • Jedzenie najlepszych dańJedzenie najlepszych dań
    Najlepsze dania, jakie możemy opanować, a tym samym otrzymać codziennie na obiad, czy na śniadanie, może nam dać, we wszystkich sposobach dostęp do prowadzenia najbardziej niekiedy zaskakujących systemów łagodzących niektóre …
  • Gotowanie jajka na miękkoGotowanie jajka na miękko
    Często podejmujemy się wyzwania, jakim jest ugotowanie jajka na miękko. Wielu ludzi nie ma pojęcia jak się za to zabrać, także nadchodzę z pomocą. Należy przygotować garczek z wodą, mniej …
  • Obiad bez ziemniakówObiad bez ziemniaków
    Czy naprawdę ziemniaki są kluczowym elementem codziennego obiadu? Czy nie można się bez nich obyć? Oczywiście, że można, wystarczy tylko wykorzystać nieco inne propozycje względem smacznego obiadu. Zamiast ziemniaków na …