Kaszanka

Kaszanka to bardzo popularny w Polsce gatunek kiełbasy. Trzeba jednak pamiętać, że w innych krajach, czasem nawet bardzo odległych, istnieje coś takiego jak kaszanka, a przynajmniej coś na jej kształt. Jest to wyrób wędliniarski sporządzony na bazie kaszy. Innym dodatkiem jest oczywiście krew oraz różnego rodzaju podroby. Należą do nich między innymi: wątroba, płuca, skórki wieprzowe oraz tłuszcz. Do tak przygotowanej masy dodatkiem jest również drobno posiekana cebula oraz majeranek, pieprz i sól. Dawniej kaszankę wyrabiało się tylko przy okazji świniobicia, ponieważ tylko wtedy dostępna była świeża krew oraz duże ilości podrobów. Masę taką nabija się w jelita, przez co otrzymujemy kształt klasycznej kiełbaski. Taki właśnie kształt posiadają śląskie krupnoki, których grubość nie powinna przekraczać 6 cm. Do wyrobu kaszanki najczęściej stosowana jest kasza jęczmienna, chociaż istnieją też przepisy każące dodać kaszy gryczanej. Inne produkty bardzo podobne do kaszanki, to na przykład bułczanka, kadrel oraz szewska kasza.

Comments are closed.

  • Oliwki sklep internetowyOliwki sklep internetowy
    Oliwki przez Internet. Zakupy często robimy bez zastanowienia, wrzucając produkty na szybko do koszyka sklepowego. Tymczasem znacząco mogą się one od siebie różnić, dlatego warto lepiej przyjrzeć się składom. Dla …
  • Kuchnia dla dbających o linięKuchnia dla dbających o linię
    W okresie wiosennym coraz więcej osób szuka sposobu na zrzucenie nadmiernych kilogramów, które pojawiły się na naszym ciele w okresie zimowym. Jedni zaczynają się więcej ruszać, a inni zaczynają zdrowiej …
  • Prosty sposób na przyrządzenie potrawProsty sposób na przyrządzenie potraw
    Nie każdy z nas lubi gotować, czasem wolimy wybrać się do restauracji i zjeść gotowy posiłek. Jednak wiąże się to z większym nakładem finansowym, dlatego warto, chociaż od czasu do …