Jedzenie potrafi być zabawne

Dla wielu przygotowanie jedzenia jest to czynność nużąca i męcząca, zaś są i tacy, dla których to przyjemność. Zamiast jeść, co popadnie, najlepiej w chwili wielkiego głodu zmotywować się i zacząć tworzyć wedle własnego smaku. Spojrzeć co znajduje się w lodówce i otworzyć umysł na wszelkie pomysły. Często ze zwyczajnych składników, z których niby nic nie da się ugotować można zrobić potrawę roku. Wystarczy odrobina pomysłu, patelnia lub garczek i trochę przypraw. Podążaj za swoimi instynktami, zamiast smakować, wyobraź to sobie, poczuj smak w głębi siebie. Tak… Pewnie czujesz, jak w tej chwili Twoje ślinianki zaczynają produkować coraz to więcej śliny. To właśnie ta chwila, kiedy należy wziąć się do roboty i przygotować coś specjalnego. Odpowiednia, pozytywna muzyka jak najbardziej wskazana, miej zabawę i ciesz się tą chwilą, kiedy robisz pokarm, który sprawi Ci przyjemność! Nie siadaj, nie kładź się – po prostu weź się w garść i wykonaj kilka kroków w stronę kuchni, ewentualnie kilkanaście. Z każdym momentem, z każdą chwilą jesteś coraz bliżej, aby skosztować swojej najlepszej potrawy. Nie będzie to żadna zupka chińska, kanapka z dżemem, tylko pyszny i syty posiłek zrobiony praktycznie z niczego, od zera. Wstrzymaj się od korzystania ze sproszkowanych gotowych posiłków, one w ogóle nie sprawiają przyjemności. Uwierz mi, że nic nie smakuje tak perfekcyjnie, jak własny posiłek, przygotowany w największym głodzie. Wtedy to fantazja nie ma żadnych granic i można stworzyć arcydzieło wśród posiłków!

Comments are closed.

  • Magia świątecznaMagia świąteczna
    Magia świąteczna jak najbardziej rozpoczyna się w kuchni podczas przygotowywania tych wszystkich potraw. Mając na uwadze święta bożonarodzeniowe trzeba wziąć pod uwagę specyfikę dań, które charakteryzują takie święta. Tutaj barszcz …
  • Kulinaria i jej początkiKulinaria i jej początki
    Ludzie od początków swego istnienia „zmuszeni” byli do sporządzania sobie jadła. Bo człowiek musi jeść, by przeżyć. Potrawy przyrządzane u zarania dziejów ludzkości nie były może szczególnie wyszukane i urozmaicone, …
  • Maliny – owoce nie tylko do deserówMaliny – owoce nie tylko do deserów
    Każdy z nas czeka z utęsknieniem na lato, które jak co roku zaoferuje nam owoce, dostępne w świeżej postaci tylko o tej porze roku. Truskawki, jagody, jeżyny, i maliny, które …