Jak pasteryzować przetwory

Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że giną wszystkie powodujące psucie się drobnoustroje. Pasteryzacja jest różna dla różnych przetworów, są takie, które ogóle nie wymagają tego typu działań, a inne natomiast trzeba pasteryzować nawet dwa albo nawet trzy razy. Jeżeli w przepisie jest podany czas pasteryzacji, na przykład piętnaście minut, to znaczy, że liczy się czas od chwili zagotowania się wody, a nie od wstawiania słoika do garnka lub wstawienia do piekarnika. Przetwory kwaśne pasteryzuje się od dwudziestu do dwudziestu pięciu minut, a większe słoiki od pół godziny do czterdziestu minut. Warzywa posiadające niską kwasowość i nie zakwaszone zalewą pasteryzuje się dwukrotnie po pół godziny z przerwą dwudziestoczterogodzinną a grzyby w ten sam sposób, jednak trzeba to powtórzyć trzy razy. Natomiast przetwory o dużej zawartości cukru, czyli syropy, soki owocowe oraz konfitury wystarczy włożyć gorące do słoika, zakręcić i postawić do ostygnięcia, jednak przedtem trzeba je przewrócić do góry dnem.

Comments are closed.

  • Jak powinna wyglądać nasza kolacja?Jak powinna wyglądać nasza kolacja?
    Wiele osób w dzisiejszych czasach stara się o to, aby się odchudzać. Diet jest naprawdę mnóstwo, a co jedna to bardziej wymyślna. W wielu wypadkach można sobie zrobić więc naprawdę …
  • Charakterystyka oraz rodzaje burgerówCharakterystyka oraz rodzaje burgerów
    Widząc słowo burger zazwyczaj mamy na myśli hamburger, czuli potrawę z mielonego mięsa wołowego, które formuje się w cienki, okrągły placek, następnie podsmaża bądź podgrzewa na grillu. Tak przygotowany wkłada …
  • Smak domowego obiaduSmak domowego obiadu
    W dzisiejszych czasach mówi się przede wszystkim o tym, że zabiegani ludzie mają coraz mniej czasu jeżeli chodzi o zdrowe jedzenie i poprzez to zaczynają w coraz większej mierze gustować …