Jak pasteryzować przetwory

Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że giną wszystkie powodujące psucie się drobnoustroje. Pasteryzacja jest różna dla różnych przetworów, są takie, które ogóle nie wymagają tego typu działań, a inne natomiast trzeba pasteryzować nawet dwa albo nawet trzy razy. Jeżeli w przepisie jest podany czas pasteryzacji, na przykład piętnaście minut, to znaczy, że liczy się czas od chwili zagotowania się wody, a nie od wstawiania słoika do garnka lub wstawienia do piekarnika. Przetwory kwaśne pasteryzuje się od dwudziestu do dwudziestu pięciu minut, a większe słoiki od pół godziny do czterdziestu minut. Warzywa posiadające niską kwasowość i nie zakwaszone zalewą pasteryzuje się dwukrotnie po pół godziny z przerwą dwudziestoczterogodzinną a grzyby w ten sam sposób, jednak trzeba to powtórzyć trzy razy. Natomiast przetwory o dużej zawartości cukru, czyli syropy, soki owocowe oraz konfitury wystarczy włożyć gorące do słoika, zakręcić i postawić do ostygnięcia, jednak przedtem trzeba je przewrócić do góry dnem.

Comments are closed.

  • Dieta wegetariańska sposobem na odżywianieDieta wegetariańska sposobem na odżywianie
    Istnieje wiele różnorodnych sposobów odżywiania. Najlepszym jest ten, który zakłada możliwość spożywania wszystkich rodzajów produktów. niemniej jednak należy pamiętać o wszelkich odmianach różnorodnego odżywiania. Wśród nich wymienić należy dietę wegetariańską. …
  • Konkursy kulinarneKonkursy kulinarne
    Ludzie dwudziestego pierwszego wieku bardzo, ale to bardzo lubią konkursy. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy konkurs daje szansę na to, by coś wygrać. A któż nie marzy o tym, …
  • KaszankaKaszanka
    Kaszanka to bardzo popularny w Polsce gatunek kiełbasy. Trzeba jednak pamiętać, że w innych krajach, czasem nawet bardzo odległych, istnieje coś takiego jak kaszanka, a przynajmniej coś na jej kształt. …