Jak pasteryzować przetwory

Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że giną wszystkie powodujące psucie się drobnoustroje. Pasteryzacja jest różna dla różnych przetworów, są takie, które ogóle nie wymagają tego typu działań, a inne natomiast trzeba pasteryzować nawet dwa albo nawet trzy razy. Jeżeli w przepisie jest podany czas pasteryzacji, na przykład piętnaście minut, to znaczy, że liczy się czas od chwili zagotowania się wody, a nie od wstawiania słoika do garnka lub wstawienia do piekarnika. Przetwory kwaśne pasteryzuje się od dwudziestu do dwudziestu pięciu minut, a większe słoiki od pół godziny do czterdziestu minut. Warzywa posiadające niską kwasowość i nie zakwaszone zalewą pasteryzuje się dwukrotnie po pół godziny z przerwą dwudziestoczterogodzinną a grzyby w ten sam sposób, jednak trzeba to powtórzyć trzy razy. Natomiast przetwory o dużej zawartości cukru, czyli syropy, soki owocowe oraz konfitury wystarczy włożyć gorące do słoika, zakręcić i postawić do ostygnięcia, jednak przedtem trzeba je przewrócić do góry dnem.

Comments are closed.

  • Szybki deser dla gościSzybki deser dla gości
    Czasami zjawiają się niezapowiedziani goście a w domu nic do poczęstowania, żadnych ciasteczek, ani upieczonego ciasta. Jaki jest sposób na szybkie przygotowanie słodkości. Wtedy najlepiej szybko zrobić jakieś desery. Są …
  • Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska
    Jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, jest ta związana z krajami jakie leżą w regionie morza śródziemnego. Wiele potraw z tego regionu stało się na tyle popularnych, że możemy je …
  • Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu
    Maszynka do makaronu. W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na produkty które jemy. Szukamy w sklepach ekologicznych artykułów, czytamy etykiety i staramy unikać się chemicznych dodatków. Nastała również moda …