Jak pasteryzować przetwory

Jednym z najlepszych sposobów utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja polega na tym, aby w temperaturze 85- 95 stopni Celsjusza podgrzewać produkty, które są zamknięte w szklanych słoikach, powoduje to, że giną wszystkie powodujące psucie się drobnoustroje. Pasteryzacja jest różna dla różnych przetworów, są takie, które ogóle nie wymagają tego typu działań, a inne natomiast trzeba pasteryzować nawet dwa albo nawet trzy razy. Jeżeli w przepisie jest podany czas pasteryzacji, na przykład piętnaście minut, to znaczy, że liczy się czas od chwili zagotowania się wody, a nie od wstawiania słoika do garnka lub wstawienia do piekarnika. Przetwory kwaśne pasteryzuje się od dwudziestu do dwudziestu pięciu minut, a większe słoiki od pół godziny do czterdziestu minut. Warzywa posiadające niską kwasowość i nie zakwaszone zalewą pasteryzuje się dwukrotnie po pół godziny z przerwą dwudziestoczterogodzinną a grzyby w ten sam sposób, jednak trzeba to powtórzyć trzy razy. Natomiast przetwory o dużej zawartości cukru, czyli syropy, soki owocowe oraz konfitury wystarczy włożyć gorące do słoika, zakręcić i postawić do ostygnięcia, jednak przedtem trzeba je przewrócić do góry dnem.

Comments are closed.

  • Potrawy łączące skrajne smakiPotrawy łączące skrajne smaki
    Potrawy, które łączą w sobie różne smaki nie są wymysłem nowoczesnych kucharzy. Przykładem jest Ameryka Łacińska, w której tradycyjną potrawą, znaną i lubianą od pokoleń jest kurczak mole, czyli kawałki …
  • Apartament w zakopanemApartament w zakopanem
    Weekend w górach. Góry stają się coraz bardziej popularnym kierunkiem wśród osób spragnionych odpoczynku. Podczas, gdy jeszcze kilka lat temu w okresie wakacyjnym, praktycznie wszyscy ruszali na północ, w kierunku …
  • Słodki smakSłodki smak
    Każda kuchnia wyróżnia się swoim jedynym i niepowtarzalnym smakiem i każda pani domu czy gospodyni domowa robi swoje potrawy w zależności od tego co jedzą domownicy i rodzina. Tak jest …